Libya’daki olaylar 5 şirketi borsada 776 milyon dolar eritti

Güncelleme Tarihi:

Libya’daki olaylar 5 şirketi borsada 776 milyon dolar eritti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 00:00

Libya’daki gelişmelere ilişkin endişeler, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (İMKB) şirketlere yansıdı. Bu ülkede iş yapan şirketin hisseleri son iki günde hızla değer yitirince, bunun 5 şirkete yansıması 776 milyon doları buldu.

LİBYA’da geçen hafta perşembe günü başlayan gerginliğin, hafta başında Bingazi’den başkent Trablus’a sıçraması artan endişelerin, ekonomik yansımaları da ortaya çıkmaya başladı. Küresel boyutta, özellikle petrol fiyatlarındaki yükselişin uluslararası birçok şirketi olumsuz etkileyeceği beklentisi oluştu. Ancak asıl tedirginlik özellikle bölgede yatırımı olan halka açık şirketlerin piyasa değerlerinde yaşandı. Libya’da toplam 15 milyar dolarlık müteahhitlik işi yüklenen Türk şirketlerinden İMKB’de hisseleri işlem gören Akfen Holding, Tekfen Holding, Enka İnşaat, Anel Elektrik ve TAV’ın hisselerinde yaşanan düşüşler bunun en büyük göstergesi oldu.

TAV yüzde 4.5 geriledi

Brezilyalı ve Lübnanlı ortağı ile Trablus’ın yeni havalimanını inşa eden TAV’ın İMKB’de işlem gören Akfen Holding ve TAV Havalimanları hisselerinde kayıplar dikkat çekti. Geçen hafta toplam piyasa değeri 1 milyar 681 milyon dolar TAV Havalimanları, pazartesi yüzde 2.75, salı günü ise yüzde 4.52 değer kaybetti. Böylece şirketin değeri 1 milyar 541 milyon dolara geriledi. Şirketin iki günlük değer kaybı yaklaşık 140 milyon doları buldu.

Akfen toparlandı

Cuma kapanış fiyatına göre piyasa değeri 1 milyar 63 milyon dolar olan Akfen Holding hisseleri, pazartesi yüzde 4.75 oranında değer kaybedince bu rakam 1 milyar 12 milyon dolara geriledi. Dün ancak kapanışta yüzde 0.46 yükseliş yakalayan Akfen Holding, son anda yukarı yönlü hareket etse de pazartesi gününü telafi edemedi. Bu kapanışla şirketin değeri 1 milyar 4 milyon dolar oldu. Bu rakam cuma günü kapanış rakamının 59 milyon dolar altında kaldı.

Tekfen kötü başladı

Libya’da Kufra’daki ana şantiyeleri yağmalanan Tekfen Holding hisselerindeki düşüş, dikkat çeken kayıplardan biri oldu. Geçen hafta cuma günü yüzde 0.32 yükseliş gerçekleştiren Tekfen Holding hisseleri, pazartesi günü yüzde 7.86 kayıpla sert düşüş gerçekleştirdi. Cuma günü 1 milyar 495 milyon dolarlık toplam piyasa değerine sahip olan Tekfen Holding hisseleri dün de yüzde 1.02 değer kaybetti ve piyasa değeri 1 milyar 346 dolara geriledi. Böylece Tekfen Holding’in toplam piyasa değeri iki işlem gününde 149 milyon dolar eridi.

Enka kaybetti

Libya’da iş yapan Enka İnşaat hisseleri de bu kayıplardan payını aldı. Geçen hafta cuma günü tepkisiz kalan hisseler, pazartesi günü yüzde 2.74’lük düşüş gerçekleştirdi. Enka İnşaat hisselerinde dün de kayıplar devam etti. Böylece cuma günü 8 milyar 167 milyon dolarlık piyasa değeri 408 milyon dolar eriyerek dün 7 milyar 759 milyon dolara geriledi.

Anel Elektrik eridi

İMKB’de hisseleri işlem gören Anel Elektrik’te bu iki günde 20 milyon dolar eriyerek payını alan halka açık şirket oldu. Geçen hafta cuma günü 183 milyon dolarlık piyasa değerine sahip olan Anel Elektrik, pazartesi günü yüzde 9.13 oranın ile 5 şirket arasında en sert düşüşü gerçekleştirdi. Dünde yüzde 0.84 oranında düşüş kaydeden Anel Elektrik hisselerinin piyasa değeri de 163 milyon dolara geriledi.

THY hisseleri de yüzde 3.29 geriledi

LİBYA’da yaşanan halk isyanının ardından oluşan siyasi gerginlik nedeniyle 20 Şubat tarihinden bu yana Bingazi’ye uçak seferleri yapılamıyor. Trablus kentine ise tarifeli uçak seferleri gecikmeli olarak gerçekleştiren Türk Hava yolları’nın borsada işlem gören hisselerinde de kayıplar dikkat çekti. Hisse senetleri dün yüzde 3.29 oranında değer kaybetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!