Güncelleme Tarihi:
DEVLET Başkanı Muammer Kaddafi’nin iktidara gelişinin 40’ıncı yılı nedeniyle Libya’nın başlattığı on milyarlarca dolarlık yatırım hamlesi, Türk şirketleri için yeni iş olarakları sunuyor. Türk yatırımcıların 1970’lerden beri yer aldığı Libya’da, hızlı bir yapılaşma yaşanırken, başta Summa olmak üzere pekçok Türk müteahhitlik firması ülkenin en gösterişli binalarına imzalarını atıyor. Libya’da Türk yatırımcılara ve ortaklarına diğer ülkelerden daha fazla şans tanınırken, bu yatırımcılar için gerekli sigorta desteğini de Martin&Martin verecek.
Yeni bir dönem başlıyor
Bağımsız sigorta ve reasürans brokerliği hizmeti veren Martin&Martin’in Tripoli ofisini açması nedeniyle Libya’da, görüştüğümüz tüm yetkililer Türk şirketlerinin bu ülkeye gelmesi gerektiğine inanıyor. Geçmişte yaşanan alacak sorunun iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine engel olmaması gerektiği vurgulanırken, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın bu ülkeye yaptığı ziyaretlerin ardından yeni bir dönemin başladığı ifade ediliyor.
‘Libya mı’ diye sordular
Summa İnşaat’ın yap-işlet-devret modeli ile yaptığı ve halen işlettiği 5 yıldızlı Radisson Oteli’nde düzenlenen toplantıda, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan ve Rusya pazarlarının ardından neden bu ülkeye geldiklerini anlatan Martin&Martin Başkanı Can Ateş, şunları söyledi: “Uzin süredir yakından takip ettiğimiz Libya’da ofis açma projemizi yakınımızdakilerle ilk paylaştığımızda herkesin sorusu ‘Libya mı’ oldu. Evet Libya dedik. Çünkü Libya sadece bu bölgenin değil dünyanın en hızlı gelişen, en aktif, en dinamik ekonomisi.”
Kuzey Afrika Müdürlüğü
Martin&Martin’in risk yönetimini üstlendiği varlıkların değerinin 20 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Ateş, şöyle konuştu: “Global bir marka olma hedefimiz açtığımız Libya ofisimiz, zamanda ‘Kuzey Afrika Bölge Müdürlüğü’ olarak faaliyette bulunacak.”
Libya’nın ilk Türk turizm yatırımcısı oldu, bölgenin en yüksek binasını yaptı
KASIM 2009’da Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan 700 yataklı Radisson Al Mahary Otel projesiyle, Libya’daki ilk Türk turizm yatırımcısı ünvanını kazanan Summa İnşaat, Kuzey Afrika’ın en yüksek binaları olan 148 metrelik Bulayla İkiz Kuleleri’ni teslim etmeye hazırlanıyor. Bunun yanı sıra ülkede halen devam eden pekçok inşaata görev alan Summa’nın Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, iki ülke arasındaki banka teminatı sorununun çözülmesiyle ticaretin hızla gelişeceğini vurguladı.
Hükümetin ‘Arap ve Afrika açılımı’ altın çağı başlattı
TÜRKİYE’nin Libya Büyükelçisi Levent Şahinkaya, “Hükümetimizin Arap ve Afrika açılımı, Başbakanımızın Filistin konusundaki tutumu ile şu anda Libya ile ilişkilerimizde altın çağımızı yaşıyoruz” derken, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
Yapılan resmi ziyaretler sonrasında iki ülke arasında Ortak Yatırım Komitesi kurulması için çalışmalara başlandı. Halen müteahhitlik, dış ticaret ve yatırım çalışma gruplarının oluşturulması ve başkanlıklarına da bir bürokrat atanması için hazırlıklar sürüyor.
Türk yatırımcılar Libya’da sadece müteahhitlik ile sınırlı kalmayıp, diğer alanlara da ilgi göstermeli. Libya her türlü işbirliğine açık. ‘Gelin, serbest bölgeler kurun işletin’ diyorlar, ‘birlikte petrol rafinerileri kurup buradan Afrika’ya ve Avrupa’ya birlikte açılalım’ diyorlar. Çeşitli alanlarda işbirliği olanağı mevcut.
Bu ülkeye yatırım yapacak işadamları aynı zamanda Afrika pazarına da açılabilir. Afrika’da 54 devlet var, 52 tanesinin Libya’da elçiliği var. Bizim ise şu anda 12 elçiliğimiz var, iki yılda bu sayı 27 olacak, hükümetimiz Afrika’nın potansiyelini gördü. İşadamlarımız da Afrika’ya açılırken Libya’nın tecrübesinden yararlanabilir.
Türkler’in bu ülkede dost ve kardeş olarak ayrıcalıkları var. Suriye ve Irak’tan sonra Libya ile de Yüksek Düzeyli Stratejik İş Konseyi kurulacak. Bu da çevreden radyoculuğa kadar iki ülke arasında protokol yapılacağı anlamına geliyor. Bu 2010 yılı içinde gerçekleşecek. Ayrıca çifte vergilendirilmenin kaldırılması için de çalışılıyor.
İş yapmanın birinci kuralı Libyalı bir ortak
LİBYA’da iş yapmak isteyen işadamlarının dikkate alması gereken pekçok nokta var. “Bazı işadamlarımız bu ülkeye geliyor, havaalanına indikten sonra bize gelip ‘Libya’da nasıl ihale alırım’ diye soruyor. Ancak işler öyle yürümüyor” diyen Büyükelçi Levent Şahinkaya, Öncelikle yüzde 100 Libya’nın hukuk düzeyine uygun bir yapılanma ve hiç aceleci olmamak gerekiyor. Burada iş yapmak isteyen girişimci önce çok iyi bir avukatı olmalı ve Libyalı bir ortak bulmalı” dedi. Libya ekonomisi hakkında bilgi veren Libya Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri İbrahim Eriş ise, Libya’nın durumunu “125 milyar döviz rezervi olan. Yani parası çok olan ama bankacılık sistemi uzun vadede uluslar arası sisteme entegre olacak bir ülke” diyerek özetledi.