Güncelleme Tarihi:
Avesoro Resources Üst Yöneticisi Umurhan: - "Şu an Liberya'da iki ayrı maden ocağımız var ve ikisini de biz işletiyoruz. Bu anlamda 'Liberya'nın
madenini Türkler çıkartıyor' diyebiliriz" - "2017 yılının ilk 6 ayında Liberya'daki iki ve Burkina Faso'daki bir madenimizde toplam 120 bin ons altın ürettik
ve bu rakamla 150 milyon dolarlık altın üretmiş olduk" - "Liberya'daki projelerimiz ayrıca uluslararası standartlarda Türk madencilik sektörünün yurt dışında yaptığı ilk altın tesisi projeleridir"
Umurhan, AA muhabirine, Liberya'da altın madenciliği alanındaki yatırımlarını anlattı. Liberya'da iki, Burkina Faso'da bir altın madeni işlettiklerini ifade
eden Umurhan, "Şu an Liberya'da iki ayrı maden ocağımız var ve ikisini de biz işletiyoruz. Bu anlamda 'Liberya'nın madenini Türkler çıkartıyor' diyebiliriz" dedi.
Umurhan, Liberya'da ilk projelerine 2014 yılında başladıklarını, bir yılda tüm hazırlıkları tamamladıklarını ve ikinci yıl maden inşaatına başladıklarını kaydetti.
Liberya'daki altın madenlerinin inşaatında Türk mühendislerin büyük emeğinin olduğunu belirten Umurhan, "Liberya'daki altın madenlerimiz tamamen Türk mühendislerinin tasarladığı, inşaatını ise Türk ve Liberyalı ekiple yaptığımız bir projelerdir. Liberya'daki projelerimiz ayrıca uluslararası standartlarda Türk madencilik sektörünün yurt dışında yaptığı ilk altın tesisi projeleridir." diye konuştu.
6 AYDA 120 BİN ONS ALTIN ÜRETİMİ
Maden işletmelerinde Haziran 2016'dan beri üretim yaptıklarını söyleyen Umurhan, "2017 yılının ilk 6 ayında Liberya'daki iki ve Burkina Faso'daki bir madenimizde toplam 120 bin ons altın ürettik ve bu rakamla 150 milyon dolarlık altın üretmiş olduk" ifadesini kullandı.
Umurhan, iş makineleri ve jeneratörlerle çalıştıklarını, Liberya'nın, ihtiyaç malzemelerine uzak bir ülke olduğu için yedek parça temin etmekte zorlandıklarını belirtti.
Tropikal iklimin madencilik sektörünü olumsuz etkilediğini dile getiren Umurhan, "Liberya'da balta girmemiş ormanlarda maden aramak zorunda kalıyorsunuz" dedi.
"ONLAR GELMEDEN BİZ ONLARIN YARDIMINA KOŞUYORUZ"
Diğer şirketlerin Liberya'da yatırım yapmaya cesaret edemediğini ifade eden Umurhan, ülkede kendilerinden başka oyuncu olmadığını ve bunun işlerini kolaylaştırdığını vurguladı.
Umurhan, ayrıca Liberya'da maden işletmeciliği izninin diğer ülkelere göre daha kısa sürede alındığını ve 1 yıl içinde tamamlandığını dile getirdi.
Liberya'yı ikinci ülkesi olarak gördüğünü belirten Umurhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Liberyalılar için okullar, hastaneler, yollar, polis karakolları inşa ettik. Yüzlerce ev inşa ederek halka teslim ettik. Afetlerde evleri yıkılan insanlara yardım yapıyoruz, Gıda yardımı, öğretmenlerin maaşlarının ödenmesi ve hastanelere tıbbi malzeme tedariki anlamında zaman zaman desteklerimiz oluyor. Onlar gelmeden biz onların yardımına koşuyoruz."
Umurhan, Türkiye'nin Liberya'ya elçilik açmasını ve Türk Hava Yolları'nın (THY) doğrudan uçuşlar başlatmasını beklediklerini sözlerine ekledi.