Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 00:00
RUSYA’da 13 yıldır aralıksız düzenlenen LeShow, bu yıl uluslararası bir kimlik kazandı. Fuarda Çin ve Pakistan milli katılım gerçekleştirirken, Türkel Fuarcılık’ın sahibi Korhan Yazgan, “Rusya bu yıl dericilerin yüzünü güldürecek” dedi.
MOSKOVA’da gerçekleştirilen dünyanın dördüncü ve Rusya’nın en büyük deri fuarı olan LeShow’a katılan firma sayısı, geçen yıla kıyasla yüzde 25 arttı. LeShow’u 13 yıldır aralıksız düzenleyen Türkel Fuarcılık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Yazgan, fuarda Türk firmaların işgal ettiği alanın eskiden yüzde 85-90 civarında yer alırken, bu oranın şimdi yüzde 60 civarına indiğini, ekonomik kriz öncesinde yabancı şirket oranının çok daha az olduğunu söyledi. Korhan Yazgan, “Bu yıl fuar çok daha uluslararası oldu. Rusya bu yıl dericilerin yüzünü güldürecek. İlk günden 2 bin kişinin akın ettiği fuar, Türk deri firmaları için umut oldu” dedi.
Çok iş bırakan olduKorhan Yazgan, Türk firmalarının katılımcı sayısının azalmasını şöyle değerlendirdi: “Türk firma oranının düşmesi fuar şirketi olarak bizim açımızdan riski dağıtmak demek ama bu aynı zamanda Türkiye’de sektörde yaşanan sıkıntıyı da gösteriyor. Geçen yıl deri söktöründe çok kapanan iş bırakan firma oldu. Türk deri sektöründe işi paylaşacak firma sayısı azaldı. Buradaki pazardan alacakları pay arttı. Moskova’da deri pazarı büyümedi ama paylarını büyüttüler. Bu ülkenin iklimi devam ettikçe deri ve kürk hep olacak. Rusya’da Türk ve Çinliler rekabet ederken Avrupalılar da geldi. Onlar finansal olarak daha güçlü. İki yıl kâr
etmezse devam edebilir, ayakta kalır. Bizimkiler küçük ve orta ölçekli olduğu için kâr etmek zorunda.” Türkel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Işıl Yazgan da fuarda 120 katılımcı firmanın bulunduğunu belirterek, “Firmaların 53’ü Türk, 16’sı milli katılım yapan Çin’den ve 10’u Pakistan’dan. Geri kalanı ABD, İspanya, Ukrayna, Polonya, Rusya, İtalyan ve Arjantin’den” diye konuştu. 5 yıldır Kazakistan’da ve 6-7 yıldır Ukrayna’da LeShow düzenlediklerini hatırlatan Işıl Yazgan, bu yıl Bakü’de fuar yapacaklarını açıkladı.
Gümrük vizeden daha önemliRUSYA ile vizelerin kaldırılmasını değerlendiren Korhan Yazgan, şunları söyledi: “Önemli olan vizelerin kaldırılması değil, gümrüklerdeki sorunun çözülmesi. İşadamlarının burada vize sorunu yok. Vizenin kalkması pozitif bir şey ama asıl sıkıntı gümrüklerde yaşanıyor. Bunun aşılması çok daha önemli. Firmalar yüklü sipariş almaktan korkuyor, çünkü vaktinde yetiştirememe korkuları var. Vizenin faydasını turizmde göreceğiz.”
Ruslar votkadan vazgeçer deri ve kürkten aslaADAMO firmasının sahibi Celal Ayyıldız, Rusya pazarında hareketlilik olduğunu belirterek, “Deri ve kürk Rusya’da her zaman lüks ve zenginliği yansıtıyor. Ruslar gösteriş meraklısı. Votkadan vazgeçerler ama kürk ve deriden vazgeçmezler” dedi.
Devletle rekabet edemeyiz, çok fuar şirketi kapanırDEVLETİN ve birliklerin özel fuarcılık şirketlerini rakip gibi görmemesi gerektiğini ifade eden Korhan Yazgan, şu değerlendirmede bulundu: “Özel fuarcılık şirketleri devletle hiçbir zaman rekabet edemez. Türkiye’de devlet yurtdışında yapılan 2 bin 500 fuarın katılımcılarına teşvik veriyor. Bunlardan 200-250 tanesi milli katılım, diğerleri bireysel katılım. Katılımcı milli ya da bireysel olsun aynı teşviği alıyor. Teminat vermeyen bireysel katılımlarda da teşvik aynı. Bizim gibi Uluslararası Fuarlar Birliği (UFI) belgeli firmaların farkı olmalı. Türkiye’de 10 bin olan fuar katılımcısı firma sayısı 5 bine düştü. Eğer birlikler, odalar fuarları kendileri düzenlemeye devam ederse, pek çok fuarcılık şirketi kapanmak zorunda kalabilir. Bazı tanıtım gurupları ve ihracatçı birlikleri yaptıkları fuarları özel fuarcılık şirketlerinin desteğiyle düzenleseler daha etkili sonuçlar alabilirler. Yaşamamız için fuarı iyi yapmamaz gerekiyor.”
Yeni tebliğ belirsiz fuarların ihaleye açılması hepimizi bitirir7 MAYIS’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Yurtdışı Fuar Düzenlenmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Tebliğ’in belirsizlikler getirerek endişe yarattığını belirten Işıl Yazgan, şunları söyledi: “Yeni tebliğde sektörel ihracat ürünleri fuarlarının, ihaleye açılacağı söyleniyor. Çeşitli organizatörler tarafından ihale alternatifinin konulması tecrübeyi, umarım bir kenara bıraktırmayı gerektirmez. Yeni tebliğle ilgili endişeler var. Kriterleri net değil. Yurtdışındaki anlaşmalarımızı durduramayız. Bizim yurtdışında 10 yıldır yaptığımız bir fuar ihaleye açılırsa X bir firma çıkıp ben yapabilirim diyebilir. Bunlar tebliğde net değil. Bir an önce netleştirilmeli.”