Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2009 00:00
ASELSAN’ın Volkan Atış Kontrol Sistemi’yle modernize ettiği Leopard-1 Tankı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Yeni sistemle Leopard-1 Tankı’nın “ilk atışta vuruş” oranı arttı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Bu tank, Kara Kuvvetleri’nin ‘caydırıcı’ etkinliğine katkı sağlayacak” dedi.
MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Leopard-1 tanklarının modernizasyonuyla Kara Kuvvetleri Komutanlığının harekat ve caydırıcılık etkinliğine büyük katkı sağlanacağını söyledi.
Aselsan tarafından Volkan Atış Kontrol Sistemiyle modernize edilen son Leopard-1 Tankı Sakarya’nın Arifiye ilçesinde General Ali Fuat Cebesoy Kışlası’ndaki Birinci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında düzenlenen törenle Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Proje bedeli 163 milyon
dolar olarak gerçekleşti.
Caydırıcılık gerekiyorMilli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye’nin uluslararası politikada oynadığı önemli rol ve bulunduğu coğrafyanın, güçlü ve caydırıcı vasıfta bir silahlı kuvvetlere sahip olma zorunluluğunu ortaya koyduğunu belirtti. Gönül, silahlı kuvvetlerin gücünün ve caydırıcılığının desteklenmesinin ve sürdürülmesinin olmazsa olmaz şartının, her alanda destekleyebilecek yetkinlikte milli bir savunma sanayine sahip olmaktan geçtiğini ifade etti. Gönül, son yıllarda gerçekleştirdikleri milli projeler vasıtasıyla savunma sanayini geliştirme yönündeki gayretlerinin herkes tarafından bilindiğini kaydetti.
Yurt içi katma değerin yüzde 68’e ulaştığı bu tank modernizasyonu projesinde uygulanan özgün tasarım modelinin önemine işaret eden Gönül, “Bu sistemin Leopard-1 tanklarına entegre edilmesi sayesinde, muharebe sahasında çok daha üstün performans sergileyebilecek bir tank filosu elde edilmiştir” dedi. Gönül, proje kapsamında yüzde 68’e ulaşan sanayi katılımı oranı ile
KOBİ’lere de önemli oranda iş aktarıldığını ve savunma sanayine ilişkin üretimlerin teşvik edildiğini söyledi. Gönül, “Şimdiye kadar, bu tarz modernizasyon işlemleri dışarıya veriliyordu. Ama bugün Türkiye’de de artık yapılabiliyor ve iyi netice alınabiliyor” diye konuştu.
İlk atışta vuruş arttıProjeyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın Leopard-1 tankları, uzak mesafeden gece ve gündüz hedefi tespit edip, otomatik olarak takip edebilen, hareketli tanktan hareketli hedeflere etkili atış imkanı sağlayan, bilgisayar kontrollü atış kontrol sistemi ile donatıldı. Bu sistemle aynı zamanda, tankın ilk atışta vuruş oranı artırıldı. Volkan sisteminin tanka entegrasyonu Kara Kuvvetleri Komutanlığı Birinci Ana Bakım Merkez Komutanlığı’nın Adapazarı Arifiye’deki fabrikasında gerçekleştirildi. Projeyle bugüne kadar 171 tankın modernizasyonu yapıldı.
Yerli katkının artması gelişmişlik göstergesiSAVUNMA Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Leopard-1 Tankı’nın modernizasyonu için 18 Ocak 2002’de sözleşme imzaladıklarını söyledi. Projenin başlangıcında yerli katkının yüzde 40 olarak hedeflendiğini belirten Bayar, daha sonra bu rakamın yüzde 68’e çıktığını ifade etti. Bayar, bunun da ülke sanayinin gelişmişliğinin göstergesi olduğunu kaydetti.
500 bin saatte gelişti 5 bin parça birleştiASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çavdaroğlu, projeyle en zorlu senaryo olan hareketli tanktan, hareketli hedefe atışlarda Leopard-1 tanklarının vuruş performansının 3 katına çıkarıldığını söyledi. Tanklara kazandırılan nişangah ve namlu stabilizayonunun otomatik hedef izleme kabiliyetlerinin ise birçok modern tankın dahi sahip olamadığı performans seviyesine ulaştığını anlatan Çavdaroğlu, “Aselsan, tasarımını yaptığı Leopard-1 Atış Kontrol Sistemi için, 500 bin saatin üzerinde geliştirme işçiliği harcamıştır. Leopard-1 Atış Kontrol Sistemi imalatında 5 binin üzerinde de farklı çeşit malzeme bir araya getirilmiştir” dedi. Elde edilen başarının sadece proje düzeyinde değerlendirilmesinin sağlanan faydanın bütününü görmemek olacağını ifade eden Çavdaroğlu, “Bu projeyle Türkiye, tank modernizasyonu için gerekli teknolojik güce sahip olmuştur. Aselsan bu güç sayesinde Altay Projesi gibi daha büyük projelerde görev üstlendi” dedi.
3 milyon satır yazılım varASELSAN Savunma Sistem Teknolojileri Grup Başkanı Fuat Akçayöz, “Leopard-1 Tankı modernizasyonunda 200’den fazla mühendis görev aldı, 3 binden fazla test atışı yapıldı, 3 milyon satır yazılım, 250 bin adet bilgi ve belge oluşturuldu” dedi.