Leonardo da Vinci’ye uyun, iyi lider olun

Güncelleme Tarihi:

Leonardo da Vinci’ye uyun, iyi lider olun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2004 02:04

9. İnsan Kaynakları Zirvesi'ne katılan ‘‘Leonardo da Vinci Gibi Düşümek’’in yazarı Michael Gelb, yöneticilere Da Vinci'nin sırlarını iş dünyasına nasıl aktaracaklarını anlattı. Gelb, ‘‘Türkiye'de kesinlikle liderlerin Leonardo da Vinci'nin 7 ilkesini uygulaması gerektiğini söyledi.

YARATICI düşünme ve yenilikçi liderlik konularında uluslararası bir isim olan Michael Gelb, Leonardo da Vinci'nin yedi ilkesinden yola çıkarak günümüz iş dünyasına tavsiyelerde bulundu. 9. İnsan Kaynakları Zirvesi'nde ‘‘Leonardo da Vinci Gibi Düşünmek’’ başlıklı bir konuşma yapan Gelb, Leonardo da Vinci için ‘‘Belki de yaşamış en meraklı insandı, daha hiç kimse uçmayı bile düşünemezken o paraşütü icat etti’’ dedi.

Gelb, ‘‘Türkiye'de lider olmak isteyen de Vinci'nin bu 7 ilkesini mutlaka uygulamalı mı?’’ sorusunu, şöyle yanıtladı:

‘‘Türkiye'de kesinlikle liderlerin bu 7 ilkeyi uygulamaları gerekiyor. Açık olan bir şey var, o da Türkiye'nin gelecekte sadece Ortadoğu'da değil, aynı zamanda dünyanın tamamında çok önemli bir rol oynayacağı. Kim bu liderlik rolünü üstlenirse üstlensin mutlaka bu dahinin ortaya koyduğu 7 ilkeden faydalanmak zorunda.’’

BEYNİ ÖZGÜR BIRAKIN

İş hayatında yaratıcı düşüncenin en büyük engelin ‘‘beyinlerin özgür bırakılmaması’’ olduğunu söyleyen Gelb, ‘‘Da Vinci'nin tuttuğu notlara bakarsanız, hiç organize olmadığını düşünebilirsiniz. Ama aslında onun notları, sonsuz özgür bir zihnin ürünüdür. Başı ortası ve sonu olan notlar düzenli gözükür. Ama yaratıcılık açısından yetersiz olabilir’’ diye konuştu.

Management Centre Türkiye tarafından 24-26 Şubat tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen zirveye katılan Gelb'in ‘‘Leonardo da Vinci Gibi Düşünmek’’ adlı kitabı dünyanın birçok ülkesinde satış rekorları kırmıştı. Özellikle insan kaynakları alanında iyi bir dinleyici olmanın önem taşıdığını vurgulayan Gelb, ‘‘Ruhumuzun yöneticileri beş duyumuzdur. Eğer duyu organlarınızı bilinçli bir şekilde eğitmezseniz çevrenin etkisi ile bozulur’’ dedi.

Gelb, da Vinci'nin prensiplerini uygulayarak iş hayatında değişim yaratmanın mümkün olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: ‘‘Bütün bu prensipler aslında iş hayatına çok iyi uygulanır. Bu prensipler sayesinde herkes işe merakla yaklaşabilir, herşeyi daha iyi yapmayı düşünebilir, orijinal düşünceler yaratabilir, iyi bir dinleyici olur ve hayatın tadını çıkarır.’’

Yaratıcı insanların en önemli ortak özelliğinin bilinmeyene karşı duyulan merak olduğunu vurgulayan Gelb ‘‘yöneticilere 'en çok pişman olduğunuz şey nedir?' diye sorduğunuzda yanıtları hislerini takip etmemek oluyor’’ dedi. Gerçek yaratıcılığın yalnızca hayalgücünden oluşmadığını, aynı derecede mantığın gerekli olduğunu vurgulayan Gelb, ‘‘Muhasebeciler pazarlamacıları akılları havada olmakla, pazarlamacılar ise onları büyük resmi görememekle suçlar. Asıl önemli olan bu iki özelliği birleştirmektir’’ yorumunu yaptı.

Leonardo da Vinci'nin 7 ilkesi

Curiosita: Hayatı sorgulayın, merak edin.

Dimostrazione: Herşeyi olduğu gibi kabul etmeyin, kendi düşünce tarzınızı yaratın.

Sensazione: Duyularınızı bilinçli bir şekilde yönetin.

Sfumato: Belirsizliği, paradoksu ve kararsızlığı kucaklama arzusu.

Arte/Scienza: Bilim ve sanat, mantık ve yaratıcılık arasında bir denge vardır. Hayat zıtlıklardan oluşur.

Corporalite: Sağlığınıza dikkat edin, dengeli beslenin, vücudunuzun hem sağ hem sol tarafını çalıştırın.

Comessione: Dünyadaki herşey birbiriyle ilişki içindedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!