Lehman, borç ödemek için stres topu bile satacak

Güncelleme Tarihi:

Lehman, borç ödemek için stres topu bile satacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2009 00:00

İflasıyla dünya krizinin dönüm noktalarından birini oluşturan Lehman Brothers’da borçların ödenmesi amacıyla atılan adımlardan biri de eşya satmak olacak. Lehman logolu stres toplarından şemsiyelere kadar birçok eşya bu satışta vitrine çıkacak.

DÜNYANIN en büyük iflasını yaşayan ve ardında 200 milyar dolarlık garantisiz borç bırakan Lehman Brothers, aracı kurumunun satışı sonucunda bir hata üzerine Barclays’e geçen eski eşyalarını geri almak konusunda anlaşmaya vardı. İçerisinde stres topundan şemsiyeye kadar çok sayıda logolu eşyayı sayışa sunacak olan Lehman Brothers bu yolla borçlarının bir kısmını ödeyebilmesini sağlayacak olan jkaynağı yaratmaya çalışacak.

Kim kullanmak ister ki

Sayıları binleri aşması beklenen bu ürünleri açık artırma yoluyla satışa sunacak olan Lehman Brothers bu kapsamda alışveriş torbası, Tiffany marka kırtasiye ürünleri de elden çıkartılacak. Anlaşmaya göre Lehman’ın yaptığı bu satışta Barclays çalışanları alıcı olamayacak. Üzerinde bulunan Lehman logosunun ürünlerin fiyatını nasıl etkileyeceği konusu da büyük ratrışma yarattı. Bazıları ’Kim üzerinde Lehman Brothers yazan bir şemsiye ile yağmurda kalmak ister’ derken, bazıları da ’Golf topu golf topudur. Üzerinde Lehman yazsa bile işlevini görür" yorumu yapıyor.

Ürünler arasında çalışanlara ve müşterilere dağıtılmak üzere yaptırılmış gümüş kaplama kalemler de dikkati çekiyor. Üzerinde yine Lehman logosu taşıyan bu ürünlerin tarihi değeri olmasa da modernlik açısından değerli olduğu ifade ediliyor.Ürünlerin en büyük alıcısının da kişisel tarihinde birkaç anı bırakmak isteyen Lehman Brothers eski çalışanları olduğu söyleniyor. Satışın yapılacağı mecra açısından da en uygun yerin E-Bay olacağı söyleniyor. Bu da satılan bu ürünler için ödenecek komisyon bedelinin düşük tutulma kaygısından kaynaklanıyor. Lehman Brothers’ın bu ürünleri için Barclays’e 33 bin 880 dolar ödeyeceği ifade ediliyor. Batan uluslararası yatırım bankası Lehman Brothers’ın ticari bankacılık birimi LBMB, Türkiye’de de Vogue, Anjelique, Vogue ve Kitchenette gibi restoranları Doors Grubu’nun ortağı. LBMB bünyesindeki International Restaurants Group, Doors’un yüzde 38.5’ini almıştı. Lehman Brothers’ın iflasının ardından gözler Doors Grubu’na çevrilmiş ve gruptan "Biz Lehman’ın sağlam kalan tarafıyla ortak olduk" açıklaması gelmişti.

Lehman yeni patronla dönüyor

EKİM
ayında iflas eden Amerikalı yatırım bankası Lehman Brothers’ın yıkıntılarından yeni bir private equity (girişim sermayesi) şirketi doğuyor. Lehman’ın ticari bankacılık biriminin, ’yeniden yaratılma’ lehine oy kullanması bekleniyor. Öte yandan, Güney Afrikalı milyarder Johann Rupert, kendi sorunlu private equity holdinglerinden ayrılarak, Lehman Brothers Merchant Banking Partners’ı (LBMB), bankadan almak için güçünü LBMB’nin hissedarlarıyla birleştiriyor. Ekimde Lehman Brothers’ın batmasının ardından, LBMB’nin yeniden doğuşu, önemli bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!