Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2006 00:00
Le Monde gazetesi, Merkez Bankası Başkanlığı sorununun piyasaları zayıflattığını, iş çevrelerinde kaygı yarattığını belirterek, Erdem Başçı’nın ardından Adnan Büyükdeniz’in adının geçmesinin, laik çevrelerde Türk para politikasını "İslamlaştırma" iradesinin bir işareti olarak görüldüğünü yazdı.
MERKEZ Bankası Başkanlığı sorununun Türk piyasalarını zayıflattığı, iş çevrelerinde kaygı yaratttığı öne sürüldü. Le Monde gazetesi, Erdem Başçı’nın ardından Adnan Büyükdeniz’in adının geçmesinin, laik çevrelerde Türk para politikasını "İslamlaştırma" iradesinin bir işareti olarak görüldüğünü yazdı. Fransa’nın önde gelen gazeteleri Le Monde, Türkiye’de
Merkez Bankası başkanlığı konusunda yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Merkez Bankası Başkanlığına yapılacak atama sorununun piyasaları zayıfladığını belirten gazete, "Türkiye Merkez Bankası Başkanı’nın boş koltuğuna göz dikiliyor" yorumu yaptı.
PİYASALAR ALTÜST: "Son günlerde yeni yöneticinin atanması konusundaki belirsizlik finansal piyasaları altüst etti" ifadesini kullanan gazete, İstanbul borsası ve Türk lirasının bundan nasibini aldığına dikkat çekti. Görev için çeşitli isimlerin dile getirildiğini, Başkan Yardımcısı Erdem Başçı’nın halefi olmasının beklendiğini kaydeden gazete, ancak Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Başçı’nin isminin kararnamede yer almadığı bildirildiğini kaydetti.
BAŞÇI’NIN EŞİ: Fransız gazetesi, Türk basınının Başçı’nın adaylığının eşi başörtülü olduğu için Cumhurbaşkanı Sezer tarafından reddedilebileceği savını ortaya attığını belirterek, Türk basınının daha sonra hükümetin Al Baraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz’in ismini önerdiğini yazdığına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti: "Laik eğilim, bu gelişmeleri Türk para politikasını İslamlaştırma iradesinin bir işareti olarak değerlendiriyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da Al Baraka Türk’ün kadrosundaydı. Hükümete yakın olduğu belirtilen bir kişinin göreve getirilmesi, atama sürecini eleştiren Türk iş çevrelerini biraz korkutuyor."
TÜSİAD AÇIKLAMASI:
TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı’nın konuya ilişkin eleştirilerine yer veren gazete, Sabancı’nın Süreyya Serdengeçti’nin neden görevde kalmasına izin verilmediğini anlayamadığını yazdı. Le Monde, 2001 krizinden sonra göreve getirilen Serdengeçti’nin katı bir politika ve görülmemiş bir finansal disiplin uygulayarak ulusal ekonominin düzelmesine katkıda bulunduğunu, 2001’de yüzde 70 olan enflasyonun geçen yıl yüzde 8’e indiğini belirtti.