LC Waikiki, Mısır’a 15 milyon dolara iki fabrika birden kuruyor

Güncelleme Tarihi:

LC Waikiki, Mısır’a 15 milyon dolara iki fabrika birden kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2007 00:00

LC Waikiki ve LCW markalarının sahibi Taha Holding, yurtdışında kendine ikinci üretim merkezi olarak Mısır’ı seçti. Taha Holding, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in Mısır gezisinin üçüncü gününde 15 milyon dolara mal olacak iki fabrikanın birden temelini attı. İskenderiye yakınlarındaki Bourgel-Arap Sanayi Bölgesi’nde inşa edilecek iki tesiste 2 bin kişi istihdam edilecek.

TÜRKİYE’de 15 üretim tesisi ve 140 mağazada 8 bin 500 kişiye istihdam yaratan LC Waikiki ve LCW markalarının sahibi Taha Holding, yurtdışında kendine ikinci üretim merkezi olarak Mısır’ı seçti. 2006 başlarında Bangladeş’te triko üretim tesisini faaliyete geçiren Taha Holding, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in Mısır gezisinin üçüncü gününde 15 milyon dolara mal olacak iki fabrikanın birden temelini attı. İskenderiye yakınlarındaki Bourgel-Arap Sanayi Bölgesi’nde inşa edilecek iki tesiste 2 bin kişi istihdam edilecek. Devlet Bakanı Tüzmen, "Türk tekstil sektörü katma değeri yüksek, teknik ürünlerini Türkiye’de üretecek. Temel bazı ürünler için de Mısır gibi anahtar ülkeyi üretim üssü olarak kullanacak, başka yolu yok" dedi.

ELVAN KNITTING: Taha Holding’in temeli dün Kürşad Tüzmen ile Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Rachid Mohammed Rachid tarafından atılan ilk tesisi Elvan Knitting and Dying, başlangıçta 13 bin metrekare kapalı alanda, günlük 10 ton boyalı kumaş üretim kapasitesiyle faaliyete geçecek. 10 milyon dolarlık yatırımla ortaya çıkacak bu tesiste Taha Grubu dışındaki konfeksiyon firmalarına da hizmet verilecek.

RUBYRED GARMENT: Taha Holding’in ikinci tesisi ise Rubyred Garment Manufacturing konfeksiyon fabrikası olacak. Başlangıçta 11 bin metrekare kapalı alana yayılacak tesisi 5 milyon dolara mal olacak. Burada, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin önde gelen markaları Marks & Spencer, Thimberland, Top Shop, Tommy Hilfiger gibi markalarına üretim yapılacak. Taha Holding’in İskenderiye yakınlarındaki bu iki tesisinde toplam 2 bin kişi çalışacak.

İKİ BAKAN SAYESİNDE:
Taha Holding’in ortakları İsmail Kısacık ile Vahap Küçük, İskenderiye’ye yatırım yapmalarında 31 Mart 2005’te İstanbul’da gerçekleşen Türk-Mısır İş Konseyi toplantısının etkili olduğunu söyledi. Kısacık ve Küçük, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Rachid Mohammed Rachid’in kendilerine yatırım konusunda cesaret verdiğini belirtti.

500 MİLYON DOLAR CİRO: İstanbul, Safranbolu, Sakarya ve Malatya’da üretim tesisleri bulunan Taha Holding’in cirosu 500 milyon dolar dolayında bulunuyor. Bunun 350 milyon doları Tema Mağazacılık’tan elde ediliyor. Taha Holding, "Dünya birinci lginde oynayan, global bir tekstil ve konfeksiyon üretim grubu olmak" vizyonuyla hareket ediyor.

GAP TEKSTİL DE HAZIRLANIYOR: İskenderiye’de yatırım yapan Türk tekstil şirketleri arasında GAP Tekstil de yer alıyor. GAP Tekstil, bölgede bir konfeksiyon üretim tesisi kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. İskenderiye’de ayrıca Şahinler Holding, Evyap ve Aksa’nın da tesisleri faaliyet gösteriyor.

DOĞRU YER, DOĞRU ZAMAN: Kürşad Tüzmen, Türk tekstil sektörünün Mısır’a dönük yatırımlarını "doğru yer, doğru zaman" sözleriyle destekledi. Tüzmen, "Akdeniz’in serbest ticaret alanı haline getirilmesi konusunda Mısır birçok yönüyle anahtar ülke. Türk tekstil sektörü, Türkiye’de kullanmadıkları makineleri Mısır’a getirerek bir anlamda atıl kapasitelerini de değerlendirmiş oluyor. Daha önce Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan’da bir dönem yaşanan Türk tekstil sektörü açılımı bu kez Mısır’a dönük gerçekleşecek" dedi.

Lastiğinde ’Kürşad Tüzmen’ yazan don

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, önceki akşam saatlerinde Kahire’de Şeritçioğlu Şirketler Grubu’na ait Hilteks adlı tesisin de açılışını gerçekleştirdi. Hilteks, Türkiye’de atıl durumda bulunan bazı makinelerini Kahire’de kiraladığı 4 bin metrekarelik alana yerleştirdi. Hilteks, Kahire’de şimdi başta Calvin Klain olmak üzere bazı ünlü yabancı konfeksiyon üreticilerine külot (don) lastiği üretiyor. Hilteks yetkilileri, Tüzmen’e günün anısına hazırlattıkları lastiğinde Kürşad Tüzmen yazan birkaç tane külot hediye etti.

İhracat Türkiye’yi kurtaran sektör

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatın Türkiye’yi kurtarma özelliği taşıyan bir sektör olduğunu savundu. Tüzmen, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bugün Türkiye 86 milyar dolara yakın ihracat yapıyor olmazsa, o zaman eskisi gibi benzin kuyrukları yaşardık. Türkiye’nin morale ihtiyacı var. İhracat aynı zamanda Türkiye’ye moral veren bir sektör." Tüzmen, 2006 enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Ne oldu? Enflasyon yüzde 9.6 çıktı. Yani hedefi neredeyse ikiye katladı. İhracat ise 79 milyar dolarlık ilk hedefimizi epey gerilerde bırakıp 85.7 milyar dolar oldu. Ben yine çekinmeden bu yıl için 100 milyar dolar gibi iddialı bir ihracat hedefi rahatlıkla dile getirebiliyorum."

Saatte 10 milyon dolarlık ihracat

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, risk almayı sevdiğini, bu nedenle 2007 ihracat hedefini 95 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkardığını söyledi. Tüzmen, "Türkiye 2006 yılı sonu itibariyle saatte 10 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmek gibi bir rekora imza attı. Hem de değerli Türk Lirası gibi olumsuz etkilere rağmen. Ben 100 milyar dolarlık hedefi koyarken ihracatçı arkadaşlarıma güvenerek bu rakamı telaffuz ettim."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!