Güncelleme Tarihi:
Ceza kararının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tahtını sallayacağı iddia ediliyor. Rusya’nın 2004 yılındaki en zengin adamı olan Mikhail Hodorkovski’nin 1990’larda devlet varlıklarının özelleştirilmesiyle sahip olduğu Yukos, Putin’in ilk iktidar döneminde dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığıyla suçlanmıştı. Hodorkovski ve yöneticileri hapse atılırken 27 milyar dolarlık vergi kaçakçılığı cezası hisselerinin yüzde 44’üne işlem yasağı getirilmişti. Hareket alanı bulunmayan şirket 2007’de iflas etmiş ve şirketin Sibirya’daki en zengin petrol yatakları dahil olmak üzere Rus devlet şirketi Rosneft satın almıştı. Yukos’un Rus ve yabancı hissedarları bu operasyonun ardından uluslararası mahkemelerde onlarca dava açmışlardı.
DAVA 9 YIL SÜRDÜ
Yukos petrol şirketi patronu Hodorkovski’nin tutuklanmasından iki yıl sonra hissedar ortaklar Leonid Nevzlin ile Vladimir Dubov, 2005 yılında mahkemeye başvurarak petrol şirketinin yasadışı yoldan, vergi borcu bahanesiyle kamulaştırıldığı davası açmıştı. Lahey Tahkim Mahkemesi’nde 9 yıl süren tazminat davasının karara bağladığını yargıya yakın kaynaklara dayanan Rus Kommersant gazetesi duyurdu. Lahey Tahkim Mahkemesi’nin sonucu bugün resmen açıklayacağı karara göre Rus devleti davranışları yüzünden hissedarları zarara uğrattığı için 50 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Rusya’yı milyarlarca dolar ödemeye mahkum eden kararın alınmasında temel gerekçe Moskova’nın YUKOS petrol şirketini parçalayıp yutarken Avrupa Enerji Ana Sözleşmesi hükümlerini çiğnediği iddiası.
Haberi duyuran Kommersant gazetesi, sonuçlanan davanın ayrıca önemli ve kritik noktaları bulunduğunu da hatırlatıyor. Avrupa Enerji Ana Sözleşmesi altına hükümet olarak imza atan Rusya, bu anlaşmayı parlamentosundan hale geçirmiş değil. Ancak bu durumda bile Rusya’nın “Hayır bu ceza beni bağlamaz” dese bile, Rusya devletine ait yurtdışı mal varlıklarına el konulması yolu açılmış oluyor. Bu nedenle Rusya’nın yine de hukuki sürece sağdık kalarak, itiraz hakkını kullanacağı tahmin ediliyor.
RUSYA İTİRAZ EDECEK
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Lahey Tahkim Mahkemesinin YUKOS petrol şirketi hissedarları davasında aldığı 50 milyar dolar tazminat kararına Rusya’nın tüm hukuk yollarını kullanarak itiraz edeceğini açıkladı. Moskova’da düzenlediği Ukrayna konulu basın toplantısında 50 milyar dolarlık ceza konusuna da değinen Lavrov, “Lahey Tahkim Mahkemesinin kararı resmen tebliğ etmesini bekliyoruz. Bundan sonra elbette Rusya Federasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlar karara itiraz edecek. Haklarımızı tüm hukuk yollarına başvurarak savunacağız” dedi.