Kuzuların sessizliği

Güncelleme Tarihi:

Kuzuların sessizliği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2016 23:43

KURBAN Bayramı’na sayılı günler kala kurban pazarlarında ‘sessizlik’ hakim.

Haberin Devamı

İstanbul’un hem Avrupa yakası hem de Anadolu yakasında gittiğimiz kurban pazarlarında az sayıdaki vatandaş göze çarpıyor. Hayvan tüccarları da işlerin yavaş gittiğinden şikayet ediyor.

Bayrama son 2 gün kala işlerin açılmasını beklediklerini ifade eden hayvan tüccarları yavaş giden satışların, uzun bayram tatili ile ilgili olduğunu belirtiyor. Bu yıl kurban pazarlarındaki fiyatlar da dikkat çekici. Geçen yıla göre yüzde 25 daha pahalı olan kurbanlıklar tüccarları memnun ederken, vatandaş durumdan şikayetçi. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kilogram fiyatı 18 ile 22 lira arasında değişirken, hayvanların ağırlığına göre fiyatlar farklılaşıyor.

UMUDUMUZU KORUYORUZ
Alibeyköy’de kurulan kurban pazarındaki bir hayvan tüccarı, “4-5 bin liraya da büyükbaş kurbanlık var, 11 bin liranın üstüne de. Kars’tan 28 hayvan getirdim. Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 25-30 yukarıda. Bu yıl işler biraz yavaş ilerliyor ancak son iki günde yapacağımız satışlarla hayvanları bitirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Geçen yıl 120 hayvan getirdiğini söyleyen bir başka hayvan tüccarı ise, “Geçen yıl tüm hayvanları satmayı başarmıştık. Ancak bu yıl gelen vatandaşlar çok fazla pazarlık yapıyor. Uzun tatil dönemi olduğu için gelen kişi sayısında bir düşüş var. Ancak umudumuzu koruyoruz. Bayramdan önceki son cuma günü satışlarda yoğunluk bekliyoruz” diye konuştu. 

Maltepe’deki kurban pazarındaki tüccarlar daha karamsar. 3 gündür satış yapamadığını anlatan bir tüccar, “Çankırı’dan 180 küçükbaş hayvan getirdim. Ancak daha satış yapamadım. Geçen yıl da 180 hayvan getirmiştim ama arife gününe kadar satışlarım daha iyiydi” ifadelerini kullandı. Bayburt’tan 66 büyükbaş hayvan getirdiğini dile getiren hayvan tüccarı da satışlardan şikâyetçi. Uzun bayram tatili nedeniyle insanların tatili tercih ettiğini söyleyen tüccar, “Ancak bayram öncesi son 2 günde tüm hayvanlarımızı satmayı hedefliyoruz. Eğer işler güzel gitmezse bizim için yıkım olur” dedi.

Bir başka hayvan tüccarı da masraflarının çok olduğundan yakındı. 7 bin 500 lira çadır kirasının yanında, yem giderlerinin arttığına dikkat çeken tüccar şunları söyledi: “Sadece kurban pazarında harcadığımız para 15 bin lirayı buluyor. Bir de nakliye masrafı var tabi. Eğer satışlar umduğumuz gibi olmazsa çok zorlanacağız.”

SARAYDA GİBİYİZ
KURBAN pazarlarındaki diğer bir tartışma konusu da çadır kiraları. Tüccarlar çadırlar için 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında ücret ödüyor. Ancak Alibeyköy’deki tüccarlar ücretteb şikâyetçi olsa da aldıkları hizmetten memnun. Bir hayvan tüccarı pazar için, “Sarayda gibiyiz. Elektrik, su, tuvalet ve duş gibi hizmetler çok güzel” dedi.

KARANLIKTA KALIYORUZ
MALTEPE’deki hayvan pazarındaki tüccarlar ise pazarın şartlarından şikayetçi. Tüccarlar “8 bin liraya yakın çadır parası ödedim. Ancak akşamları elektrik bile verilmiyor. Karanlıkta yaşıyoruz. Duş alınabilecek bir yer bile yok. Tuvaletlerine girilmiyor. Tuvalet ihtiyacımızı yakındaki alışveriş merkezinde gideriyoruz” diye konuştu. 

ÖLÇEREK SEÇİYORLAR
Her yıl kurban pazarlarında görmeye alışkın olduğumuz ‘pazarlık görüntülerine’ yenileri eklenmiş. Hayvan almaya gelen vatandaşlar kendi oluşturdukları yöntemlerle hayvan seçimi yapıyor. Yanlarında getirdikleri metrelerle hayvanların ölçümünü yaparak alıp almamaya karar veriyor.

BAKMADAN GEÇME!