Güncelleme Tarihi:
IRAK Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Musul’da başlatıp ülkenin geneline yaydığı şiddet sebebiyle baş gösteren benzin krizine çözüm aranıyor. Türkiye, Irak’a tırlarla daha fazla akaryakıt gönderecek. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin dün yaptığı kritik görüşmede enerji işbirliği konusu da gündemdeydi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye’den daha fazla akaryakıt gönderilmesini istiyor. Türkiye’den Kuzey Irak’a ilk etapta ekstra 200 tır gidecek. Bilindiği üzere, ürettiği petrol ürünlerinin çoğu iç tüketimde kullanılan Irak’ın en büyük rafinerisi Beyci’nin devre dışı kalması, Irak’ın kuzeyinde ciddi bir akaryakıt sıkıntısına yol açtı…
GÜNDE 200 TIR GİDECEK
Erdoğan’ın Barzani ile dünkü görüşmesinde enerji alanında işbirliği de gündeme geldi. Görüşmede ele alınan başlıklardan biri Türkiye’den Irak’a daha fazla akaryakıt tırı gönderilmesi oldu. Kaynaklar, günde 200 civarında tankerin Kuzey Irak’a gitmesinin konuşulduğunu belirterek, “Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve Musul’un günde yaklaşık 4-5 bin ton ihtiyacı var. Bunun Türkiye’den karşılanması söz konusu” dedi. IŞİD saldırıları sonucunda devre dışı kalan Beyci Rafinerisi, Irak’ın işlenmiş petrol ürünlerinin yaklaşık üçte birini karşılıyor. Irak’ın benzin talebini karşılamanın Türkiye için sıkıntı arz etmeyeceğini ifade eden konuya yakın kaynaklar, “Türkiye zaten Irak’a benzin ve dizel gibi bir miktar petrol ürünü gönderiyor. Ekstra olarak istedikleri ürün, Habur’un kaldırabileceği ölçüde. Ancak Beyci’de işler daha da kötüye gider; Irak’taki akaryakıt krizi daha da büyürse, Turkish Petroleum International Company’e (TPIC) ait boru altyapısını da devreye sokabiliriz. Gümrük Bakanlığı’nın Habur konusunda yapacağı düzenlemeleri takip etmek lazım” dedi.
Kerkük petrolünü ihraç edeceğiz
IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, Reuters ile yaptığı söyleşide 2015 sonuna kadar ham petrol ihracatını 8 katına çıkarmayı planladıklarını söyledi. Söz konusu artış peşmergelerin iki hafta önce ele geçirdiği Kerkük bölgesindeki üretimi de içeriyor. Hawrami, “Gelecek yılsonuna kadar günde 1 milyon varil ihracat yapabileceğimizi düşünüyoruz. Buna Kerkük petrolü de dâhil” dedi.
BEYCİ
Beyci rafinerisi, Irak’ın akaryakıt ihtiyacını büyük oranda karşılıyor. IŞİD ve Irak güvenlik güçleri, rafinerinin kontrolü için mücadele verirken, rafineriyi kimin kontrol ettiği konusuna Irak’tan karışık haberler geliyor. IŞİD, bölgedeki petrol altyapısını ele geçirmeye çalışıyor.
MUSUL
Irak’ın en büyük ikinci şehri olan Musul, IŞİD’ın kontrolüne geçti. Yarım milyon civarında sivilin Musul’dan kaçtığı belirtiliyor.
BASRA
Irak’ın güneyindeki Basra bölgesi, ülkenin petrol merkezi konumunda. Ülkenin en büyük petrol yataklarından bazıları ve petrol ihracatının büyük oranda yapıldığı Al Basra petrol terminali bu bölgede.
ERBİL
Erbil, IKBY’nin başkenti. Irak’ta son yıllarda yaşanan mezhepsel şiddetten büyük oranda kurtulan Erbil, petrol kaynaklı bir ekonomik patlama yaşıyordu. Ancak IŞİD saldırıları, Musul’dan mülteci akınına neden oldu.
KERKÜK
Ülkenin en büyük petrol sahalarından biri Kerkük’te. Irak hükümeti buradaki petrol üretimini artırmayı hedefliyordu. Ancak petrol sahasının sorunlu bölgeye yakın olması bu planı etkileyecek gibi gözüküyor.
BAĞDAT
Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul’u ele geçiren IŞİD, Bağdat’ı ele geçireceğine yönelik tehditler savuruyor. Suudi Arabistan’dan sonra OPEC’in en büyük ikinci petrol üreticisi konumunda olan Irak, dünyanın en büyük dördüncü petrol rezervlerine sahip.
KUZEY Irak’ta benzin istasyonlarının önünde uzun kuyrukların oluşmasını engellemek için tek ve çift plaka uygulaması getirildi. Artık plakasının sonu çift rakamla biten araçlar ile tekli olanlar farklı günlerde benzin almak zorunda.