Uğur ERGAN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2010 00:00
Türkiye’nin büyük önem verdiği ve geçen yıl 13 Temmuz’da Ankara’da imzalanan anlaşma ile temeli atılan Nabucco Projesi’nde önemli bir gelişme kaydedildi. Türkiye’nin, terörle mücadelenin yanısıra ekonomik ve ticaret alanında da ilişkilerini geliştirmeyi istediği Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Özerk Yönetimi, Nabucco projesine katılarak doğalgaz verme kararı aldı.
4 trilyon metreküp rezerv
Kürdistan Özerk Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokratik Parti’nin (IKDP) internet sitesi, Kuzey Irak’ın aldığı bu kararı, merkezi Irak yönetimine iletildiğini duyurdu. Projede yer alan diğer ülkelerin olumlu yanıt vermesi üzerine Kuzey Irak, Nabucco projesine dahil edildi. Irak’ın kuzeyinde yaklaşık 4 trilyon metreküp doğalgaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Kuzey Irak’ın Nabucco’ya 14 milyar metreküp gaz vermeyi planladığı bildirildi. Bölgesel Yönetim Başbakanı Berham Salih de Kuzey Irak’ın projeye dahil edilmesinin önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
10 yılda 31 milyar metreküp
Nabucco, Avrupa’nın en büyük doğalgaz tedarikçisi Rusya’ya karşı alternatif proje olarak biliniyor. Hazar ve Ortadoğu’daki doğalgazın 3 bin 300 kilometrelik boru hattıyla Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını hedefleyen projenin 2020 yılında 31 milyar metreküp doğalgaz taşıması öngörülüyor. İlk etapta Avrupa’ya taşınması planlanan doğalgaz miktarı ise 8 milyar metreküp.
AB ve ABD’nin açık destek verdiği projeye eşit hisseyle BOTAŞ (Türkiye), Bulgargaz (Bulgaristan), Transgaz (Romanya), MOL (Macaristan), ÖMV (Avusturya) ve RWE’nin nin (Almanya) ortaklığı bulunuyor. Rusya, Nabucco’yu “Boş doğalgaz borularından öteye geçemeyecek proje” diye nitelemişti.