Kuzey Irak’a petrol kapısı

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak’a petrol kapısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2013 00:00

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani görüşmesinde, PKK’nın Kuzey Irak’a çekilmesi gibi siyasi konuların yanısıra enerji, ticaret ve yeni sınır kapılarının açılması gibi ekonomik konular da masadaydı.

Haberin Devamı

IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Ankara’da bir dizi temaslarda bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Barzani’nin, yaklaşık iki saat süren kritik görüşmesinde siyasi ve diplomatik başlıkların ön planda olduğu, ancak yeni sınır kapıları ve enerjide işbirliği gibi konuların da gündeme geldiği öğrenildi. Erbil ile Bağdat’ın petrol ve doğalgaz gelirlerinin paylaşımı konusunda yaşadığı ihtilaf nedeniyle, Türkiye-Irak Boru Hattı’na Kuzey Irak’tan yapılan ihracat durdu. Bugün kamyonlarla devam eden petrol trafiğinin bir süre daha bu şekilde devam edeceği, yeni bir sınır kapısının da gerekli olabileceği vurgulanıyor.

Görüşmede, Bağdat ile ilişkilerin de gündeme geldiği belirtilirken, Erbil’in “stratejik ortaklık” önerdiği öğrenildi. İran ile Bağdat yakınlaşması sonucunda, Türkiye ile daha yakın işbirliğine yönelen Bölgesel Kürt Yönetimi, enerji konusunda da Türkiye ile geniş kapsamlı anlaşma yapmak; petrol ve doğalgaz kaynaklarını Türkiye kanalıyla Avrupa pazarlarına ulaştırmak istiyor. Türk yetkililer ise Kuzey Irak’ın petrol ve doğalgaz kaynaklarına kayıtsız kalmak istemediklerini vurguluyor.

Haberin Devamı

YENİ SINIR KAPILARI

Kuzey Irak ile enerji paketi konusunda henüz somut bilgiler açıklanmamasına karşın, anlaşmanın önemine çeşitli platformlarda dikkat çekiliyor. Türkiye ve Irak arasında yeni sınır kapılarının da açılması gündemde. Kuzey Irak ile artan ticaretin yanısıra, yeni boru hatlarının henüz yapılmamış olması nedeniyle petrol ticareti de kamyonlarla yürütülüyor. Günlük 3 bin 500 aracın gidiş-geliş yaptığı Habur Sınır Kapısı kapasiteye cevap vermiyor.

NAVLUNLAR DÜŞTÜ

Edinilen bilgilere göre, Habur’un yakınlarında iki sınır kapısının daha açılması gündemde. 2012 yılında Türkiye’den ticaret amacıyla yurtdışına çıkan 1 milyon 192 bin aracın, 609 bini Irak’a yöneldi. Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç ise yeni sınır kapıları konusunda şunları söyledi: “Suriye ve Suriye üzerinden Ortadoğu’ya çalışan araçların hepsi boşta kaldı. Irak navlunlarımızda da yüzde 40–50 oranında düşüş oldu. Şu an Irak’a çalışan lojistik nakliye sektörü kar etmiyor. Petrol taşımaları başlarsa araçların büyük kısmı o tarafa yönelir, haliyle navlunlar yükselir. Akaryakıt taşımasının başlamasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

Yıldız’dan gizli anlaşma yanıtı

CHP’nin enerji alanında Kuzey Irak’la gizli anlaşmalar yapıldığı iddiası üzerine verdiği gensoruyu değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Biz, enerjide, ülkemizin menfaatiyle ilgili konuştuk, uygulamaya koyduk. 3-4 ay içinde CHP’nin yine Enerji Bakanlığı ile ilgili verdiği gensorunun sonuçsuz kalması, arkadaşlarımızı hırçınlaşırdı. Cuma günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak, Dışişleri Bakanlığımızdaki arkadaşlarımızla beraber o konuyu açıklarız. Kuzey Irak’ta özel sektörün yaptığı anlaşmalar var. Bizim iki yıl öncesinden aldığımız projeler var. Çalışacağımız alanlar var” dedi. Yıldız, Akdeniz’deki münhasır alan tartışmasında Mısır’dan da itiraz geldiğini hatırlattı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!