Kuzey Irak’a giren ilk katılım bankası Albaraka Türk oldu

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak’a giren ilk katılım bankası Albaraka Türk oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2012 09:22

Körfez sermayesini Türkiye’ye daha çok getirmeyi hedefleyen Albaraka Türk Katılım Bankası, yurtdışındaki ilk şubesini her ay 25 yeni Türk firmasının faaliyete başladığı Kuzey Irak’ın en hızlı gelişen şehri Erbil’de açtı. Kısa vadede Katar, Bahreyn, Dubai’ye şube açma hedefleri olan Banka, orta vadede ise Avrupa’da Almanya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova’ya açılma planları yapıyor.

Haberin Devamı

Şubenin açılışının ardından değerlendirmelerde bulunan Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Türkiye ile Irak arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün yoğunlaştığına dikkat çekerek, “Irak’ta yer alan Türk firmalarını bölgede iş ilişkilerini daha fazla artırmak bölgenin kalkınma sürecinde destek vermek, refah ve modern bir Ortadoğu’yu yükseltmek amacıyla Kuzey Irak’tayız” dedi.

Erbil’in, Irak’ın gelişime en açık bölgesi olduğuna dikkat çeken Yahşi, “Dört bir yanda devam eden imar faaliyetleriyle şehir yeniden doğmanın eşiğinde. Albarak olarak geleceğin Dubai’si olma hedefinde olan bir kente destek olmak için burada bulunuyoruz… Ülkenin yeniden imarında Türk firmaları ve onlarla birlikte Türk bankaları da önemli rol oynayacak” dedi.

BANKALARA İHTİYAÇ ORTAYA ÇIKTI

Haberin Devamı

Yahşi, bölgede daha çok özkaynaklara dayalı bir çalışma modelinin hakim olduğunu ancak büyümek isteyen bölgeler için bunun sürdürülebilirliğinin olmadığını vurgulayarak, bankaların sağladığı finansmana ihtiyaç duyulan bir döneme girildiğini de belirtti.

Albaraka Türk, Erbil’de ilk etapta daha çok dış ticarete aracılık faaliyetlerine öncelik vermeyi, ilerleyen dönemde ise bireysel bankacılık başta olmak üzere diğer bankacılık hizmetlerini de sunmayı hedefliyor.

BİRAZ SABIR GEREKİYOR

Yahşi, diğer hizmetlerin gelmesi için vatandaşların bankacılık alışkanlıklarının değişmesi ve yasal düzenlemelerin daha kaliteli hale gelmesi gerektiğini bunun için de

/images/100/0x0/55eb47bcf018fbb8f8b6fdcc
biraz sabırlı olmak gerektiğinin altını çizdi. Yahşi bu anlamda gerek BDDK gerekse de Bankalar Birliği’nin, buradaki bankacılık sistemiyle tecrübe paylaşımı yönündeki desteğinin, özellikle yasal düzenlemeler açısından oldukça faydası olacağını da kaydetti.

KATAR, DUBAİ VE BAHREYN SIRADA

Önümüzdeki dönemde Körfez Bölgesi’ne yoğunlaşmayı sürdüreceklerine de değinen Yahşi, bu bölgedeki yerleşiklerden elde edilecek tasarrufların murabaha kredisi yoluyla elde ettikleri fonun üzerine çıkacağı öngörüsünde de bulundu. Yahşi ayrıca, Banka’nın orta vadeli planları arasında Avrupa’da, Almanya, Kosova ve Arnavutluk ve Bosna Hersek’e açılmanın da yer aldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Yahşi, “2012’de yurtdışında şube açmayı sürdürmeyi ve Körfez Bölgesi’nde bulunan atıl fonu, likiditeyi Türkiye’ye getirmeyi düşünüyoruz. Katar, Dubai ve Bahreyn’de henüz sonuçlanmamış çalışmalarımız var. 2011’de 340 milyon dolarlık murabaha yaptık. Bu sene bunun da üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Açmayı düşündüğümüz yeni şubeler aracılığıyla yabancı yatırımcıdan çekeceğimiz tasarrufun bu miktarların da üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.

2015’E KADAR HER YIL YÜZDE 20 BÜYÜME

Banka’nın 2012 hedeflerinden de bahseden Yahşi, sektörün genel beklentisinin aksine bu dönemde karlılık oranını artırarak, 2015’e kadar her yıl yüzde 20 büyüme ve 20 şube açma hedefleri olduğunu açıkladı. Yahşi agresif bir büyümeden ziyade kontrol edilebilir bir büyümeyi tercih ettiklerini de söyledi.

Haberin Devamı

Yahşi ayrıca geçen sene maliyet yüksekliği nedeniyle ertelenen 200 milyon dolarlık sukuk ihracının bu sene gerçekleştirilmesinin planlandığını da sözlerine ekledi.

ÇELEBİ: DIŞ DÜNYAYA AÇILAN KAPIMIZ TÜRKİYE

Açılışın ardından Türkiye ile ekonomik ilişkileri değerlendiren Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi,  dış dünyaya açılan kapılarının Türkiye olduğunu belirterek, son 2.5 yılda Türk şirketlerinin bölgedeki faaliyetlerinin büyük hız kazandığını vurguladı.

AYDA 25 TÜRK FİRMASI AÇILIYOR

1995 ile 2009 arasındaki 15 senede ayda ortalama 2.7 ile Türk şirketlerini burada toplam 490 şube açtığını hatırlatan Çelebi, 2009’dan sonra ise bu oranın ayda 25 şirkete çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Çelebi, “2012’nin başı itibariyle 1020 Türk firmasının şubesinin bizde kaydı görünüyor. Ayrıca, gelip burada iş açan Türkler var bunların da sayısı yaklaşık 200 ile 300 arasında. Bu sayıyla, Türk şirketlerinin tüm yabancı şirketler arasındaki payı yüzde 52.7’ye denk geliyor” dedi.

Çelebi, Türklerin inşaat, gıda, enerji başta olmak üzerek akla gelebilecek her alanda çok çeşitli büyük ve küçük çapta faaliyetlerinin bulunduğunu da söyleyerek karşılıklı ticaret hacminin 12 milyar doları aştığına dikkat çekti. Çelebi, Türk firmalarının sağladığı toplam istihdamın da 40 bin kişi dolayında olduğunu söyledi.

EN FAZLA BİR HAFTADA ŞİRKET KURULUYOR

Çelebi, istenen belgelerin hazır olması durumunda şirket kuruluşlarının en fazla bir haftada gerçekleştiğini bu anlamda şirketlerin işlerini oldukça kolaylaştırdıklarını da belirtti.

Haberin Devamı

Çelebi, yatırım teşviklerini konusunda ise; “Burada bir yatırım yasası var. Büyük projeler için neredeyse sıfır maliyetle arazi tahsisi, gümrük muafiyetleri gibi yatırım teşvik uygulamaları mevcut. Kar transferinin de vergisiz, gümrüksüz olarak yapılması gibi unsurlar var” dedi.

 ekaplangil@hurriyet.com.tr

http://www.twitter.com/emekkaplangil


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!