Güncelleme Tarihi:
Geçen hafta cuma gününden beri yüzde 13'e yakın değer kaybeden altına geleneksel olarak bu enstrümanı tercih eden Türk halkının gösterdiği yüksek talep adeta karaborsa etkisi yarattı.
Bu dönemde iç piyasada 90 liraya alınan gram altın 78 liraya çeyrek altın 145 liradan 127 liraya ve cumhuriyet altını da 570 liradan 506 liraya geriledi. Fiyatlardaki düşüş nedeniyle daha önce günde 10 kişi altın almaya gelirken bu sayı Kapalıçarşı esnafına göre 500'e kadar çıktı.
Fiyatların düşmesini fırsat olarak değerlendiren tasarruf sahiplerinin çeyrek ve cumhuriyet altınına olan talebiyse normal dönemlerde 3 lira olan külçeden çeyrek altını işleme maliyetini 12 ile 15 lira aralığına yükseltti. Cumhuriyet altınında ise 10 liradan 35 liraya bir işçilik maliyeti artışı yaşandı.
İşçilik ücretindeki bu artış altının maliyetine doğrudan yansıdığı için fiyatlarda suni bir şişkinlik oluştu. Kuyumcular darphanenin talebe yetişemediğini kendilerinin de yüksek maliyetli bu altını satmayı doğru bulmadıklarını belirtirken, altının yükselmesini bekleyen vatandaşların makinede basılan ve işçilik maliyeti olmayan 22 ayar bilezik ve gram altını tercih edebileceğini söyledi.
Sektör temsilcileri çeyrek ya cumhuriyet altını almak isteyenlerin ise talebin normalleştiği zamanı beklemelerini tavsiye etti.
VATANDAŞ ŞİMDİ ALIRSA PAHALIYA ALIRKonuyla ilgili hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu şöyle konuştu:
"Darphane sürekli altın alıyor. Normal şartlarda külçe altın salı günü alınıp perşembe günü işlenmiş olarak çıkıyor. Ancak yoğun talep nedeniyle bunları perşembe günü verip veremeyeceğini bilmiyoruz. Orada beklediğinde de fiyatlar artıyor. Bu dönemde işçilik maliyeti de artıyor. Normalde 3 lira olan çeyrek altın işçilik ücreti 15 liraya, 10 lira olan cumhuriyet altını işçilik ücreti de 35 liraya kadar çıkmış durumda. Bu nedenle biz de fiyatları ayarlamakta zorlanıyoruz. Vatandaş bu fiyatalara çeyrek altın alırsa pahalıya almış olacak. Durduk yerde 10 ile 12 lira arasında bir kayıpları oluşacak. Ben şahsen bu fiyattan satmaktan vicdan azabı duyarım."
"ALTINLARI SAKLAMIYORUZ"
Çavuşçulu, vatandaşın kendilerine 'altınları saklıyor musunuz' şeklinde şikayette bulunduğunu ancak bunun kendilerinden kaynaklanan bir durum olmadığının da altını çizdi.
Çavuşçulu, "Kuyumcu altının hareketinden para kazanır. Saklayınca para kazanmaz. Bu konuda yanlış bir algı oluşmuş durumda. Pahalı altını alıp satmanın bir anlamı yok" dedi.
ÇEYREK YERİNE GRAM ALTIN ALIN
Benzer bir değerlendirmede bulunan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alattin Kameroğlu da talepte patlama olduğunu ifade ederek, tasarruf sahiplerinin bu dönemde çeyrek ve cumhuriyet altını almamasını tavsiye etti.
Kameroğlu, "Bu iki üründe işçilik bedeli oldukça fazla” diyen Kameroğlu “Gidip gram altın alsınlar, cumhuriyet ziynet lira alsınlar, 22 ayar bilezik alsınlar, hatta külçe altın alsınlar. Daha az işçilik maliyeti ödemiş olurlar. Piyasa sakinleşince ellerindeki altını gidip yine çeyrek altın ile değiştirebilirler. Burada haksız bir kazanç da oluşuyor" dedi
KUYUMCULAR HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Aşırı talep nedeni ile kuyumcuların da sürece hazırlıksız yakalandığını ifade eden Kameroğlu talep artışının altında yaklaşan düğün sezonunun da olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Düğün sezonu geliyor. İnsanlar, fiyatlar düşmüşken hediyemizi alalım diyorlar. Kuyumcular da hazırlıksız yakalandı. Yarın öbür gün talep düşürse piyasa yine normal konumuna gelir" dedi.