Kuveytli yatırımcının Türkiye ilgisi

Güncelleme Tarihi:

Kuveytli yatırımcının Türkiye ilgisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2006 14:26

Kuveyt'teki Türkiye'de yatırım toplantısı konferansına çok sayıda Kuveytli yatırımcı katıldı. Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçisi Şakir Fakılı, “Kuveytli yatırımcıları, Türkiye'de patlama yapan gayrimenkul ve turizm sektörüne katılmaya davet ediyorum” dedi.

Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçiliği ile KuveytTürk Bankası tarafından ortaklaşa hazırlanan “Türkiye'de Yatırım” konulu konferans, Kuveyt Sheraton Oteli'nde yapıldı. 100'e yakın işadamı ve büyük yatırımcının katıldığı konferans,
Kuran-ı Kerim okunarak başladı. Açılış konuşmalarının ardından Türkiye ekonomisi ve yatırım imkanları konusunda, Hazine Müsteşarlığı, GAP İdaresi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile turizm, gayrimenkul sektör temsilcileri güncel bilgiler verdi. Açış konuşmasını yapan Büyükelçi Şakir Fakılı, geçtiğimiz 10 yıl içinde Türkiye'nin önemli bir değişim süreci yaşadığını, bu süreçte siyasi ve ekonomik istikrar kazanarak, yabancı sermayenin merkezlerinden biri haline geldiğini kaydetti.

Doğu-batı ile kuzey ve güney arasında yer alan Türkiye'nin, eşsiz bir coğrafi konumunun bulunduğunu ifade eden Büyükelçi, Türkiye'nin bu coğrafi konumu nedeniyle, birçok ekonomik aktiviteye imkan verdiğini ifade etti. Türkiye'nin enerji merkezlerine yakınlığı nedeniyle bir enerji koridoru olduğunu ifade eden Fakılı, AB sürecine girme açısından da yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu kaydetti. Kuveyt-Türk Bankası'nın, iki ülke arasındaki işbirliğinin başarılı bir örneği olduğunu belirten Fakılı, işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kuveyt'i bölgenin gelecekteki sermaye piyasası olarak gördüklerini belirten Fakılı, iki ülke arasındaki işbirliğinden her iki tarafın da karlı çıkacağını vurguladı.

KUVEYT TİCARET ODASI BAŞKANI: ÖZELLEŞTİRME PROJELERİYLE İLGİLENİYORUZ

Kuveyt Ticaret Odaları Başkanı Ali Muhammed Thunayan Al-Ghanim, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önemli bir ekonomik ilerleme kaydettiğini, bunun da özellikle son 4 yılda gerçekleştiğini kaydetti. Al-Ghanim, Türkiye'deki yatırım ortamının eskiye göre çok daha iyi bir duruma geldiğini belirterek, özelleştirme projeleriyle yakından ilgilendiklerini anlattı.

Türkiye'ye gelen yabancı sermaye miktarının artmasında Türkiye'nin gayretinin olduğunu kaydeden Al-Ghanim, Türkiye'nin müteahhitlik işlerinde de önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Türkiye'deki siyasi istikrarın da daha sağlam bir hale geldiğinin altını çizen Al-Ghanim, bunun da yatırımları artıran önemli bir faktör olduğunu bildirdi.

KUVEYT-TÜRK BANKASI GENEL MÜDÜRÜ: KUVEYTLİLERİ TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Konferansı organize eden kuruluşlardan Kuveyt Türk Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan ise Türkiye'de bankacılık sektörünün çok geliştiğini ve bankacılıkla ilgili yatırım imkanlarının da çok cazip bir hale geldiğini vurguladı.
Türkiye'deki bankacılık sektörünün toplam varlık değerinin 300 milyar doları aştığını vurgulayan Uyan, bu gelişimin devam edeceğini kaydetti.

Banka olarak Türkiye ekonomisine önemli bir katma değer katkısında bulunduklarını belirten Uyan, piyasaya birçok yeni enstrüman sunarak yatırımcılar için cazip imkanlar yarattıklarını ifade etti.
Kuveytlileri Türkiye'de yatırım yapmaya çağırdıklarını belirten Uyan, Türkiye'deki yatırım fırsatlarından biran önce faydalanmaları gerektiğini söyledi. Türkiye'deki gayrimenkul sektörü ve buna dayalı yatırımların cazip bir duruma geldiğini belirten Ufuk Uyan, bu sektördeki yatırımların daha da artacağını kaydetti. Türkiye'deki gayrimenkul sektöründe üç önemli aktörün bulunduğunu ifade eden Uyan, bunların TOKİ, Belediyeler ve Özel sektör olduğunu kaydetti.

Körfezdeki yatırımcıları Türkiye'deki gayrimenkul yatırımlarına katılmaya davet eden Uyan, bu alanın gelecek vaat eden bir yatırım alanı olduğunu ifade etti. Daha sonra Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş ile Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Murat Alıcı da Türkiye'deki özelleştirme, ekonomik görünüm ve yatırım ortamı konusunda bilgi verici birer konuşma yaptılar. Kuveytli yatırımcılar daha sonra toplantının sonunda, Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçiliği eski ekonomi müşaviri Ali Akça'yı, konferansın gerçekleştirilmesindeki katkılarından dolayı teşekkür ettiler.

Bu arada, edinilen bilgiye göre, Türkiye-Kuveyt İş Konseyi'nin hazırlık çalışmaları son aşamaya gelmiş durumda. Konseyin Türkiye kurucu eşbaşkanlığını işadamı Fehmi Akın yürütecek. İş Konseyi'nin, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım hacmini daha da artırması bekleniyor. Türkiye ayrıca, yaklaşık 200 milyon dolar düzeyinde bulunan iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini, Körfez Savaşı'ndan önceki seviyelere çıkarmayı hedefliyor.

Kuveytli işadamları Türkiye'deki yatırım ortamının batılı ülkeler seviyesine yaklaştığını belirtirken, AB sürecine giren Türkiye'nin körfez ülkeleri için yatırım merkezi olabileceğini vurguluyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!