Güncelleme Tarihi:
Bu yıl ilk defa düzenlenen Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi 2013, gayrimenkul müteahhitlik şirketleri olmak üzere, GYO, mimar, danışmanlık, bilişim, AVM, perakende, otel, bankacılık gibi alanlarda çok geniş bir katılımcı profilini buluşturacak.
Mütekabiliyetin anlatılacağı ilk organizasyon
INREMA Genel Koordinatörü Gökhan İlgar, Inrema’nın Türkiye’ye yatırım çekmek üzere organizasyonlar yapan bir şirket olduğunu söyleyerek, Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi’nin de mütekabiliyet yasası sonrası Türkiye’nin tanıtılması amacıyla ortaya çıktığını belirtti. Zirvenin yasayı yurtdışında anlatmak için yapılan ilk organizasyon olduğunun altını çizen Ilgar, pazarda yer bulmanın önünün açılması açısından fuarın önemine dikkat çekti.
İlgar Türkiye’nin gayrimenkul yatırımları açısından Türkiye’deki önemine işaret ederek şunları söyledi:
“Körfez ülkeleri Türkiye’den Bursa, Trabzon gibi şehirleri, Emlak Konut gibi markaları isimleriyle biliyorlar. Artık yurtdışı organizasyonlarında şehirler için stantlar kuruluyor. Türkiye’nin de bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğinden hareketle, Trabzon ve Bursa valilikleriyle görüşme halindeyiz.”
Türkiye’nin payı 3 milyar dolar
Dünya gayrimenkul sektörünün yıllık 1 trilyon dolar iş hacmine sahip olduğunun bilgisini veren İlgar, şunları söyledi: “Türkiye olarak bu pazardan 3 milyar dolar ile binde 3 pay alıyoruz. Türkiye’nin bölgesinde lider ülke konumunda olduğunu düşünürsek bu oranlar kabul edilebilir oranlar değildir. Yasanın çıkmasıyla potansiyel ülkelerde bu tarz tanıtımlara ihtiyacımız var. 2023 yılı hedeflerine giden bir Türkiye’nin en önemli gelir kalemlerinden bir gayrimenkul.”
Zirvenin her iki ülke arasında önemli iş bağlantılarının gerçekleşmesine zemin hazırlayacağını sözlerine ekleyen İlgar Kuveyt’in, Mayıs 2012 tarihinde çıkan mütekabiliyet yasasından sonra Türkiye’den en fazla gayrimenkul alan körfez ülkesi olduğunu da belirtti. Kuveyt zirvesi için Türkiye’deki gayrimenkul firmalarından olumlu dönüşleri aldıklarından bahseden Gökhan İlgar, “Zirvenin yapılacağı The Regency Kuwait Hotel’de, Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi’nin yanı sıra Birleşmiş Milletler İş Konseyi toplantısı da yapılacak. Bu toplantıya 17 ülkeden yaklaşık 500 iş adamı ve bürokratın katılması bekleniyor. BM iş konseyinin potansiyelinden de istifade edebileceğiz”
Sırada Bakü, Moskova, Singapur var
Kuveyt’te ilki gerçekleştirilen zirvenin benzerini, önümüzdeki yıllarda Bakü, Moskova, Singapur gibi potansiyeli olan ülkelerde düzenlemeyi planladıklarını anlatan İlgar, “Mütekabiliyet yasası çıktı, ama ülke olarak daha çok çalışmamız gerekiyor” dedi. İlgar, özellikle mütekabiliyet sonrası organize edilen Kuveyt Zirvesi’nin zamanlaması ile çok doğru bir iş olduğunu sözlerine ekledi.
Zirveye Türkiye’den katılmak isteyenler için uygulanan 25 bin dolarlık katılım ücretinin yüzde ellisinin, Ekonomi Bakanlığı tarafından devlet teşviki olarak karşılandığını belirten Gökhan İlgar, “Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Mütekabiliyet Yasasından sonra devler, gayrimenkul sektörünün yurt dışında tanıtımı için yapılan organizasyonlara da destek vermeye başladı. Ekonomi Bakanlığı dışında, her iki ülkenin büyükelçilikleri, konsolos ve ticari ataşelerin de büyük ilgi ve destek gördük” dedi.
Fuarın ziyaretçi profiline değinen AYN Group Genel Müdürü M. Haluk Pekdemir de, “Zirveye ilgi çok yoğun. Ancak hedefe yönelik, Türkiye’ye emlak yatırımı yapacak ziyaretçi kitlesini zirveye çekmek için gerekli tanıtı organizasyonlarını üstlendik. Şuanda Abu Dhabi’de devam eden Ramazan fuarında zirveyi tanıtan bir standımız da bulunuyor.” Kuveyt’in yüksek alım gücüne işaret eden Pekdemir, zirveye katılan herkesin yatırımcı olabileceğini ekledi.