Güncelleme Tarihi:
RÖNESANS Holding’e bağlı Rönesans Endüstri, petrol, doğalgaz, petrokimya gibi sektörlerde dünyanın dört bir yanında projeler geliştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda portföyünde iki önemli tesis var. Biri Rusya’nın kutup bölgesinde yapımını üstlendiği Yamal LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tesisi projesi. Diğeriyse Türkmenistan’da doğalgazdan benzin üretecek (gas to gasoline-GTG) tesisi. Tamamlandığında dünyanın doğalgazdan benzin üretecek en büyük tesisi konumuna yükselecek olan Türkmenistan’daki GTG projesinin toplam yatırım bedeli 1.5 milyar dolar. Şirketin Genel Müdürü Celal Toroğlu, Rusya’da eksi 50 dereceye varan sıcaklıklarda çalıştıklarını söylerken, Türkmenistan’da ise derecelerin artı 50’ye kadar çıktığını belirterek, “Hava şartlarına alıştılar. Bakın biz Rusya’da eksi 50 derecede çalışıyoruz, Türkmenistan’da Aşkabat’ta artı 50 derecede çalışıyoruz. Yani eksi 50 ile artı 50 derecede çalışabilen bir ekibimiz var” diyor.
Rönesans Endüstri’nin kutuplara yakın Sabetta Bölgesi’nde yapımını üstlendiği doğalgaz tesisi, şirketin ilk Kuzey Kutbu projesi olacak. Toroğlu, “Tesiste doğalgaz sıvılaştırılacak. Rusya, kutuplardan aldığı gazını sıvılaştırdıktan sonra yurtdışına ihraç edecek” diyor. 2011’de Rönesans Holding’e bağlı olarak kurulan Rönesans Endüstri’nin kısa sürede önemli ivme yakaladığını ifade eden Toroğlu, “İlk kurulduğumuzda sadece 4 kişiydik. Bugün 20 farklı uyruktan 17 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu yılın sonunda ise 23 bin kişiye ulaşmayı planlıyoruz. İşlerimiz genelde Rusya ve Türkmenistan’da. İlk işimiz de Türkmenistan’daki bir gübre fabrikasıydı. Endüstriyel tesis yapan şirket olarak, sanırım şu an Türkiye’nin de en büyük şirketi olduk” diyor. Toroğlu’nun verdiği bilgilere göre, proje, tamamlandığında dünyanın doğalgazdan benzin üretecek en büyük kapasiteli tesisi olacak. Japon Kawasaki Heavy Industries ile 2015’te başlanan projenin 2018 Haziran ayında bitirilmesi öngörülüyor. Tesis günlük bin 800 ton, yıllık ortalama 600 bin ton benzin üretim kapasitesine sahip olacak.
TÜRKİYE’YE GELECEKLER
ENDÜSTRİYEL tesislerin çoğunlukla petrol ve doğalgazın olduğu yerlerde olduğunu dile getiren Toroğlu, önümüzdeki dönemde Gürcistan, Belarus ve İran gibi ülkelerin yanı sıra Afrika pazarında da faaliyetlerini genişletmeyi planladıklarını söylüyor. Türkiye’de bugüne kadar iş yapmadıklarını ekleyen Toroğlu, şimdiyse iki proje ile ilgilendiklerini şöyle anlatıyor: “BOTAŞ’ın 4. tankı enerji terminali ihalesine gireceğiz. Eti Maden’in de sülfürik asit tesisi var. O işe de gireceğiz. Yurtdışında büyüdük Türkiye’ye geleceğiz.” Öte yandan Rönesans Endüstri’nin kutuplara yakın Sabetta Bölgesi’nde yapacağı Yamal LNG Projesi 2 yılda tamamlanacak. Projede, her biri yıllık 5.5 milyon ton LNG üretme kapasitesine sahip üç ünitenin tamamlanması ile toplam 16.5 milyon ton yıllık üretim kapasitesine ulaşılacak. Projede yoğun zamanda 3 bin personel çalışacak.