Güncelleme Tarihi:
İlçede 10 yıldır tavukçuluk ve yumurtacılıkla uğraşan Mehmet Karaaslan, yaptığı açıklamada, "ameraucana" cinsi tavuklardan bir yabancı turist sayesinde haberdar olduğunu söyledi.
Karaaslan, bir yıl önce bu cinsten 6-7 tavuk aldığını ve şimdi sayılarının 50'ye yaklaştığını anlattı.
"Ameraucana"nın alışılagelmiş tavuklardan farklı olduğunu vurgulayan Karaaslan, şöyle konuştu:
"Diğer tavuklara oranla fiziksel olarak fazla büyük olmayan tavuklar, güzel görünümlü. Yumurtaları da lezzetli ve besin değeri yüksek. Yağsız ete sahip tavukların yeşil yumurtaları özellikle turistler tarafından tercih ediliyor. Yaklaşık iki kilogram ağırlığındaki tavuklar, sakalı ve bezelye ibikleriyle ilginç görünüyor. Mavi ile yeşilin tonlarında yumurtluyorlar. Yaşam süreleri 8 ila 10 yıl ancak fazla yumurtladıkları için o sürelere dayanmıyorlar. En verimli dönemleri ise ilk 18 ay."
Karaaslan, mavi yeşil yumurtaların tüketiciler tarafından beğenildiğini ifade etti.
İlk kez görenlerin, bu yumurtaları boyalı zannettiğini söyleyen Karaaslan, "Yumurtanın tadına bakan herkes, sevdiğini söyledi. Yeni görenler şaşırıp şüpheyle bakıyor ama bu yumurtaların geleceğinin iyi olacağından umutluyum." dedi.
"ÜRETİCİ İÇİN KAZANÇLI OLABİLİR"
Tavşanlı Ziraat Odası Başkanı İsmail Akpınar da ilçenin, bölgenin yumurta üretim merkezlerinden olduğunu belirtti.
Mavi yeşil yumurtlayan tavukların Tavşanlı'da ilk kez Karaaslan tarafından yetiştirildiği ifade eden Akpınar, "Bu yumurtaların daha besleyici ve sağlıklı olduğunu öğrendik. Üreticilerimiz açısından da 'ameraucana' cinsi tavuk üretiminin daha kazançlı olabileceği kanaatindeyiz. Bu konuda üreticilerimizden talep gelirse her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Pazar konusunda sıkıntı yaşanmazsa gelecekte Tavşanlı, mavi yeşil yumurtaların üretim merkezi olabilir." diye konuştu.
"Ameraucana" tavuklarının çifti 350-450 liradan, yumurtası ise 5-10 liradan satılıyor.