Güncelleme Tarihi:
649 maddeden oluşan ve 22 bölüm halinde “temel kanun” olarak görüşülen tasarı, bütün partilerin vardığı mutabakat doğrultusunda Genel Kurulda neredeyse “jet” hızıyla yasalaştı. 30’ar maddeden oluşan her bölüm 3 dakikada geçti. Tasarı üzerinde toplam 4 önerge verilerek değişiklik yapıldı. TBMM Adalet Komisyonunda 2008’de kabul edilen tasarının görüşmelerine, 2009 yılında TBMM Genel Kurulunda başlanmış ve ilk 2 bölümünün kabul edilmesinin ardından yarım kalmıştı. Bu aşamadan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah gül’ün onayına sunulacak olan yasanın getirdiği bazı düzenlemeler şöyle:
Elektronik imza
Sözleşmelerde, güvenli elektronik imza kullanılabilecek. Güvenli elektronik imza, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğuracak. Açığa atılan imzanın üzerine sonradan yazılan metnin, imza atanın iradesine uygun olduğu kabul edilecek.
Tek yanlı sözleşmeler
Kumar ve bahisten doğan alacak hakkında dava açılamayacak ve takip yapılamayacak. Bireyler, bankalar gibi kuruluşlar tarafından önceden hazırlanan soyut ve tek yanlı sözleşmelere karşı korunacak. Borçlu, olağanüstü faiz oranlarına karşı korunacak. Genel işlem koşullarında yer alan bir hüküm, açık ve anlaşılır değilse veya birden çok anlama geliyorsa, düzenleyenin aleyhine ve karşı tarafın lehine yorumlanacak.
Balkonda mangala son
Komşulara gerekli saygıyı gösterecek kiracının, bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, en az 30 gün süre vererek, ihtarda bulunacak. Ancak, kiracının davranışları çekilmez hale gelirse, ev sahibi yazılı bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilecek. Uyarıya rağmen yüksek sesle müzik dinleyen, balkonda mangal yapan kiracının sözleşmesi iptal edilebilecek.
Eş onaylamadan kefillik yok
Tavanı akan kiracı, mal sahibi adına onarım yaptırabilecek ve alacağını kira bedelinden kesebilecek. Ev sahipleri, “babam, dedem, torunum veya evlatlığım oturacak” gibi gerekçelerle de kira sözleşmelerini dava yoluyla sona erdirebilecek. Mal sahibi, sadece kira bedelini değil, elektrik ve su gibi yan giderleri de ödemeyen kiracılara temerrüt sebebiyle tahliye davası açabilecek. Depozito miktarı, 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Eşlerden biri ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilecek. Kira bedellerinde yapılacak artış, bir önceki yılın üretici fiyat endeksini (ÜFE) geçemeyecek. Konut ve iş yeri kiralarında depozito, 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Dövizle kira kontratlarında, 5 yıldan önce artış yapılamayacak. Kira bedeli, sözleşmenin uzatıldığı durumlarda, ekonomik koşullara bağlı değiştirilebilecek. Kiralanan aile konutunda kiracı, eşinin rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Mal sahibi, 10 yıllık uzama süresi sonunda, sebepsiz sözleşmeye son verebilecek.
Güvencesi olmayana ödeme
Hiçbir sosyal güvenceden yararlanamayacak durumda olan, uğradığı zararın giderilmesi için acil parasal desteğe ihtiyaç duyanlara, “geçici ödeme” yapılabilecek. Böylece kusurlu sürücü, yaralanmasına neden olduğu sosyal güvencesi olmayan kişiye, tazminat davası devam ederken, tedavi için geçici ödemeyle yükümlü tutulabilecek.
Mobbing yasaya girdi
İş yerinde psikolojik taciz (mobbing) Türk hukukuna alındı. İş yerinde psikolojik tacizde bulunan personelin sözleşmesi feshedilebilecek ve işverene tazminat davası açılabilecek.
Satıcıya karşı alıcı korunacak
Satıcı, sattığı malda bulunduğunu belirttiği niteliklerin bulunmamasından sorumlu olacak. Alıcı, satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hallerde, satılanı geri vererek sözleşmeden dönebilecek. Taksitle satış sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olamayacak.
İşçi işi evinde yapabilecek
İşçi, işverenin verdiği işi, evinde kendisi veya aile bireyleriyle ücret karşılığı yapabilecek. Eser sahibinin ölümünden sonra, mirasçıları eserde güncelleştirme yapabilecek. Yayımcı, eser sahibinin haleflerine güncelleştirme olanağı vermeden yeni bir basım yapamayacak ve eseri çoğaltamayacak.”
Nişanlı ya da sevgili de tazminat isteyebilecek
YASA, “zarar gören veya ölenin ailesi” ile sınırlı olan haksız fiilden doğan manevi tazminatın kapsamını genişletecek. Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, yakınlara ve aileye manevit tazminat ödenmesine karar verileceği gibi yasa, aralarında resmi nikah bulunmayan nişanlı ve sevgililerin tazminat isteme hakkı da tanıyacak.