Kuşlar bile dargın uçuyor

Güncelleme Tarihi:

Kuşlar bile dargın uçuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2014 01:40

CAPITAL ve Ekonomist dergilerinin Bursa Valiliği’nin işbirliğinde bu yıl 3’sünü gerçekleştirdiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde de Twitter’ın yasaklanmasının yansımaları devam etti.

Haberin Devamı

Hemen her konuşmacının değindiği yasaklamaya ilişkin Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, son dönemki uygulamaların Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar açısından cazibesini korumasına yardımcı olmadığı yorumunu yaptı. Yılmaz, “Bugün burada Türkiye’nin uzun vadeli vizyonunu anlatmak için toplandık. Bundan memnunum. Çünkü günlük gelişmelerin yarattığı yoğunluk içinde kaybolmayıp uzun vadeyi unutmamak önemli. Eğer büyük hatalar yapmazsak uzun vadede Türkiye ekonomisi için pozitif düşünüyorum” dedi.

YASAKLAMA KABUL GÖRMEDİ

Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılmak üzere İstanbul’dan Uludağ’a helikopterle gelen Yılmaz, ‘yolda Twitter kuşunu gördünüz mü’ şeklindeki sorumuza, “Kuşlar bile dargın uçuyor” esprisiyle cevap verdi. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere çeşitli siyasetçiler, toplumun kanaat önderleri, herkes Twitter üzerinden mesaj vererek buradaki bir yasaklamayı kabullenmediklerini, kabullenmeyeceklerini gösteriyor. Kısa bir süre önce internet hakkındaki kanunla ilgili durumu analiz ederek uyarılarda da bulunmuştuk. Hemen onun ardından da Twitter yasaklaması vakasını yaşadık. Sonuçta beklenen yasal ortamın imkan sağladığı bir şey ama akılların ve vicdanların 21’inci yüzyılda kabullenmek istemediği bir gelişme, Türkiye’ye de yakıştırmadığı bir durum. Demokrasi ve piyasa ekonomisi ilişkisi bağlamında çok sıkıntılı günlerden geçtiğimizi düşünmekle beraber önümüzdeki 3 seçimle bunların aşılmasını umut ediyorum.”

Haberin Devamı

Son gelişmelerin yabancı yatırımcı açısından yansımalarına da değinen Yılmaz, derinlemesine Türkiye’yi inceleyen mevcut yabancı yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapabilecek olası yatırımcıların da bir umutsuzluk içinde olmadığını düşündüğünü söyledi. Yatırımların böyle ortamlarda gecikmesinin, biraz geciktirilmesinin normal olduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti: “Şu anda yabancı yatırımcıların ‘bekle gör’ demeleri normal. Biraz kararsızlık oluyor tabii. Biz burada ülkenin içindeyiz ama insanlar binlerce kilometre öteden bakarak Türkiye’yi televizyonlardan, basından, çeşitli kaynaklardan inceliyor. Biz nasıl başka ülkeleri izliyorsak onlar da öyle izliyor. Normal karşılamak lazım. Türkiye’de demokrasinin her türlü zaafı, demokrasinin kurumsallaşma konusunda da bireyin demokrasiyi içselleştirme konusundaki bütün zaafı, Türkiye’nin tabi cazibesini de azaltıyor. Türkiye’ye güveni de azaltıyor.”

Haberin Devamı

Yükseldiğimiz yerden düşmeyelim

MUHARREM Yılmaz, Servet Topaloğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Türkiye Senaryoları: Vizyonerlerin Ajandası’ başlıklı panelde yaptığı konuşmada ise, şunları kaydetti: “Benim de kafam karışıyor. Biz de çok başarılı bir ekonomik performansla gelirken çok önemli reformları yapmışken birden bu reform irademizi, reformcu özelliğimizi yitirdik, reformlar yavaşladı ve o noktadan itibaren ‘Acaba mı’ sorusunu sorduracak gelişmeler başladı Türkiye’de. Yani o elde ettiğimiz ekonomik başarıyı sürdürmek için demokrasimizin standartlarını da yükseltemeyecek miydik ya da yükselttiğimiz yerden geri düşme tehlikesi mi vardı? İşte ‘Kısa vadeyi güvenilir bir şekilde geçmemiz gerekir’ dememin sebebi bu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!