Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 00:00
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kuş gribinin etkisi altındaki tavukçuluk sektörünün gelir ve kurumlar vergisi, SSK primleri ve enerji borçlarıyla Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının erteleneceğini açıkladı. Şener, söz konusu önlemlerin toplam finansman maliyetinin ise 53.2 milyon YTL olduğunu bildirdi.
KUŞ gribi nedeniyle büyük maddi kayıplara uğrayan kanatlı sektörü için toplam 53.2 milyon YTL’yi bulan önlemler paketi açıklandı. Sektörün gelir ve kurumlar vergisi, SSK primleri, elektrik borçları ile Ziraat Bankası ve Tarım
Kredi Kooperatifleri’ne olan kredi borçları ertelenecek. 14 milyon tavuğun bir ay içinde gazla itlafına, 4 milyon tavuğun da bir ay sonra yapılacak değerlendirmeye göre kedi-köpek maması yapılmasına karar verildi. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, son Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararları açıklayarak, tedbirlerin toplam finansman maliyetinin 53.2 milyon YTL olduğunu söyledi. Bu hesaba Tarım Sigortaları Yasası ile Doğal Afetlerden zarar Gören Çiftçilere Yardım Yasası kapsamında ortaya çıkacak maliyet dahil edilmedi. Başbakan Yardımcısı, sektörün bu iki yasa kapsamına alınacağını bildirdi. Maliyet hesabında, Hazine’nin yüzde 14 oranındaki iç borçlanma faizi dikkate alınan önlemler şöyle:
VERGİ ERTELEMESİ:
2005 Gelir ve Kurumlar Vergisi, ücretler için stopaj yükümlülüğü 6 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek. Erteleme için yükümlünün başvurusu gerekiyor. Finansman maliyeti 0.5 milyon YTL.
PRİM ERTELEMESİ: Sektördeki işletmelerin, hastalığı izleyen üç aya ilişkin prim borçları altı ay ertelenecek. Faizsiz yapılacak olan prim ertelemesi için işverenlerin talep etmesi koşulu getirildi. 31 Temmuz 2006’ya dek geçerli. Ertelemenin finansman maliyeti ise öncekiyle birlikte 1.2 milyon YTL. Maliyeti Hazine tarafından karşılanacak.
ELEKTRİK BORCUNA ERTELEME:
Et işletmelerinin toplam 29 milyon, yumurta işletmelerinin de 11 milyon YTL olmak üzere sektörün toplam 40 milyon YTL’lik elektrik faturasının ödenmesi 2006 sonuna kadar ertelenecek. Uygulamanın finansma maliyeti 2.8 milyon YTL olarak tahmin ediliyor.
BANKA VE KREDİ BORCU:
Sektördeki üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları yıllık yüzde 8 basit faiz uygulanarak 12 ay süreyle ertelenecek. Toplam 9.7 milyon YTL’lik kredinin bu kapsamında ertelenmesi ve uygulamanın 1.8 milyon YTL maliyet getirmesi bekleniyor.
14 MİLYON TAVUĞA GAZLA İTLAF:
Yumurta verme anlamında ekonomik ömrünü tamamlamış, 60 hafta üzerindeki 14 milyon tavuk bir ayda itlaf edilecek. İtlaf edilen her bir yumurta tavuğu için, 1.1 YTL tazminat ödenecek. Toplam 14 milyon tavuk için 15.4 milyon YTL ödenecek. Bu gider bütçeden karşılanacak. Şener itlafın modern yöntemlerle yapılacağını söylerken, bir gazetecinin "Gazlı itlaf mı?" sorusuna "Evet" yanıtını verdi.
KORUMA BANDI OLUŞTURULACAK:
Hastalığın yayılma durumuna göre koruma bandı oluşturulacak. Sulak alanların ve entegre tesislerin çevresindeki 5 kilometre çapındaki bütün kanatlı hayvanlar itlaf edilecek. Bir yılda tamamlanması beklenen itlafta, tavuklar için 3 YTL, kaz ve ördekler için 10 YTL ve hindi için de 15 YTL ödeme yapılacak. Bu uygulamanın toplam maliyeti 27.5 milyon YTL olacak. Tavukçuluk sektörü bir yıl içinde Tarım Sigortaları Yasası ile Tabii Afetlerden zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkındaki Yasa kapsamına alınacak. Şener, stok sorununun piyasa koşullarının normale dönmesiyle birlikte ortadan kalkacağını belirterek "Stokun erimesi için talebin normalleşmesi gerekiyor. Önümüzdeki süreç de talebin normalleşeceği bir dönemdir" dedi.
Destek paketinde neler var?14 milyon tavuk bir ayda gazla itlaf edilecek.
10 milyon tavuk kedi-köpek maması olacak.
Gelir, kurumlar ve stopaj vergileri ve SSK primlerie 6 ay ertelenecek.
Elektrik faturaları, Ziraat kredi borçları 12 ay ertelenecek.
Entegre tesislere 5 km uzaklıktaki kanatlılar itlaf edilecek.
Tavuk başına 3, kaz ve ördeklere 10, hindiler için 15 YTL ödenecek.