’Kuş Gribi Fonu’ 1.2 milyar dolar olacak, ilk dilim bize gelecek

Güncelleme Tarihi:

’Kuş Gribi Fonu’ 1.2 milyar dolar olacak, ilk dilim bize gelecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 00:00

Dünya Bankası, kuş gribiyle mücadeleye kaynak yaratmak için Pekin’de ’Küresel Bağış Konferansı’ düzenliyor. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Jim Adams, toplantıda 1.2 milyar dolar toplamayı hedeflediklerini açıkladı. Financial Times, bu bağışlardan ilk dilimin Türkiye’ye verileceğini yazdı.

DÜNYA Bankası Başkan Yardımcısı Jim Adams, Pekin’de yapılacak kuş gribi ile mücadele için gerekli kaynakları sağlamayı amaçlayan "Küresel Bağış Konferansı" öncesinde, 1.2 milyar dolar toplamayı hedeflediklerini söyledi. Financial Times da, toplanacak olan bu paradan ilk yardımın Türkiye’ye yapılacağını yazdı. Bu paranın büyük bölümü kuş gribi salgınlarıyla mücadele eden gelişmekte olan ülkelerdeki sağlık ve veterinerlik hizmetlerinin iyileştirilmesi ve henüz etkilenmemiş alanlarda izleme programlarının güçlendirilmesinde kullanılacak. Reuters’a bir açıklama yapan Adams, "1.2 milyar dolar dolayında bir miktarı harekete geçirmek istiyoruz. Bunun ulaşılabilir bir hedef olduğunu düşünüyoruz" dedi. Adams, iki gün sürecek olan Pekin toplantısında sağlanması amaçlayan desteğin dörtte üçünden fazla ABD, AB, Japonya ve Asya Kalkınma Bankası’ndan gelmesinin beklendiğini söyledi.

ULUSLARARASI KARARLILIK: Adams, "Bunu başarabilirsek etkilenen ülkelere, sorunlarına karşı mücadele ve programlarına finansman sağlamak için uluslararası bir kararlılık olduğu şeklinde çok güçlü bir mesaj verilecektir" diye ekledi. Virüs 2003’ten beri bulaştığı yaklaşık 150 kişiden 79 kişinin ölümüne neden olurken, Asya dışındaki ölüm vakaları sadece Türkiye’de görüldü ve şu ana kadar Türkiye’de üç çocuğun kuş gribi nedeniyle öldüğü teyit edildi, önceki gün Van’da ölen bir kişinin ölüm sebebinin de aynı hastalık olduğu sanılıyor. Türkiye’de ortaya çıkan virüs, Avrupa, Asya ve Ortadoğu’nun kesiştiği noktaya taşınmış oldu.

AŞILARI KAPSAMIYOR: Dünya Bankası, virüsün ortaya çıktığı yerlerde 1.2 milyar ile 1.4 milyar dolar arasında kaynak gerektiğini hesaplıyor ancak bu miktarın daha geniş itlaf programlarıyla artabileceği tahmin ediliyor. Bu miktar insan aşılarını kapsamıyor. Dünya Bankası geçen hafta 500 milyon dolarlık kredi hattını onaylamıştı, Avrupa Birliği ise 100 milyon dolarlık yardım sözü vermişti. Yardım veren ve alan 89 ülkeden temsilcilerin ve WHO ile FAO gibi 20’den fazla uluslararası örgütün delegelerinin katılacağı konferansa Türkiye’den Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de katılacak.

İLK DİLİM BİZE: Ekonomi gazetesi Financial Times da, ilk kuş gribi yardımını Türkiye ve Kırgızistan’ın alacağını belirtti. Bu yardımın Pekin toplantısının ardından serbest bırakılacağını kaydeden gazete, yardımların Dünya Bankası’nca yönetilecek 1.23 milyar dolarlık bir paketin bir parçası olacağını kaydetti. Gazete, paketin faizsiz kredi ve hibelerden oluşacağına dikkat çekti. İngiliz gazete, Türkiye’nin kredi ve hibeden oluşan 30 milyon dolarlık yardım almasının beklendiğini belirtti. Kırgızistan’a sağlanacak yardımın ise 6 milyon doları bulacağını yazan gazete, söz konusu 1.23 milyar dolarlık pakete ek olarak gelişmekte olan ülkelerin aşı alımları için 500 milyon dolar gerekebileceğine de dikkat çekti.

Banvit: Yaşamak için yarı yarıya küçüleceğiz

TÜRKİYE tavukçuluk sektörünün ikinci kuş gribi dalgasıyla ciddi bir kriz içine girdiğine ve küçülme sürecinin başladığına dikkat çeken Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, bu yıl sektörde yarı yarıya küçülme beklediklerini ve sektörün bu yolla ayakta kalabileceğini söyledi. Bandırma’daki üretim tesislerinde Reuters’ın sorularını yanıtlayan Görener, 2005 yılında sektörün 2.5 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını ifade ederek, kuş gribi nedeniyle tamamen duran satışların ne zaman başlayacağına ilişkin bir tahminde bulunmanın zorluğuna dikkat çekti ve "Hiç satış olmadığı için ortada bir fiyat da yok. Bazı marketler tavuk reyonlarını salçaya, peynire, zeytine ayırmış durumda" dedi. Tavukçuluk sektöründe haftada 20,000 ton üretim olduğunu belirten Görener, ikinci dalga salgının ardından bu üretimin tamamen soğuk hava depolarına aktarıldığını ve kümeslerdeki tavuklar bitene kadar bu işlemlerin süreceğini söyledi ve "Bu sektörde şalteri indirerek üretimi durduramazsınız. Kümeslerdeki hayvanları beslemeye devam etmek zorundasınız" dedi. Görener, "Sektörün yüzde 50 daralmaya kadar dayanabileceğini düşünüyorum; bu nedenle bu yıl 1 milyar dolar ile 1.5 milyar dolar arasında bir hacime kadar geriler, sonra yeniden büyümeye geçeriz" diye konuştu.

Beypiliç: Destek komik  olacaksa hiç olmasın

TAVUKÇULUK sektörü, kuş gribinin sektöre verdiği zararı konuşmak üzere toplanan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu’na (ESDK) sundukları talepleri, sektörün bir süre ayakta kalmasını sağlayacak ’hayat öpücüğü’ olarak değerlendiriyor. Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, açıkta tavuk yetiştiriciliği konusunda katı önlemler alınması ve tüketicilerde güven sağlanması gerektiğini dile getirerek, yaşadıkları krizden çıkışın birinci koşulunun tüketimin artırılması olduğunu kaydetti. "Tüketimin artacağına inanıyorum. Zaten artmayacaksa komple hayvancılığı bırakalım" diyen Koca, hükümetten beklentileri konusunda şunları söyledi: "ESDK toplantısında devletten taleplerde bulunuldu. Henüz karar çıkmadığı için çok fazla yorum yapamıyoruz. Ancak beş tane bakanın sektörü bir araya getirip toplantı yapması krizin büyüklüğünü gösteriyor. En azından hükümet adım attı. Birtakım kararlar alacak diye beklenti içindeyiz. Umarım komik kararlar çıkmaz. Geçen krizdeki gibi destekler vereceklerse vermesinler. Manyas vakasında verilen destekler benim o dönemdeki yarım günlük zararımı bile karşılamıyordu. Komik destekler verileceğini hiç verilmesin."

Kuş gribine karşı mangal partisi

KUŞ gribinin görüldüğü illerden Muş’ta, tavuk satışları durma noktasına gelince, tavuk satıcıları ilginç girişimlerde bulunmaya başladı. İşyeri önünde yaktıkları mangala dizdikleri tavuk etlerini işçileri ile birlikte yiyen ve yoldan geçenlere de ikram eden bir firmanın Muş Bölge Bayii İsmail Avcı, bunu sağlıklı kanatlı et satışı yapan firmaların sesini duyurmak için yaptıklarını söyledi. Tavuk satışı yapan firmalarda çalışan işçiler, işsiz kalmaktan korktuklarını belirterek, sattıkları ürünlerde virüs olmadığını öne sürerek, "Patronlar iş olmadığı için her an işimize son verebilir" diyerek endişelerini dile getirdi.

TUI: Türkiye’ye rezervasyon yavaşladı

AVRUPA’nın en büyük turizm şirketi olan Alman TUI Türkiye’ye rezervasyonların 11 Ocak’tan bu yana yavaşladığını bildirdi. TUI yetkilileri, kuş gribinin şirketin Türkiye’ye seyahat organizasyonu işlerine zarar verip vermeyeceğini söylemek için henüz erken olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!