AK Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder, hükümetin kurumlar vergisinde yaptığı 10 puanlık indirimin şirketleri yaklaşık yüzde 30 oranında değerlendirdiğini söyledi. Sabancı Grubu şirketlerinden Ak Yatırım’ın Genel Müdürü Berrin Önder, vergi indiriminden, stopaj uygulamasına, komisyon serbestisiyle sektörde başlayacak yeni rekabetten, borsadaki yabancı yatırımcı trafiği ve 2006’ya dönük beklenti ve gelişmeleri anlattı. 2006’da piyasalar açısından genelde olumlu bir tablo çizen Önder, önümüzdeki yıl için artı yazabilecek en önemli adımlardan birinin kurumlar vergisi indirimi olduğuna dikkat çekti. Önder, "Bizim açımızdan 10 puanlık kurumlar vergisi indirimi çok büyük avantaj oldu. Şimdi biz şirketlere direkt indirgenmiş nakit akımı yapıyoruz. Net kárını bugüne indirgiyoruz. Bu indirgeme nedeniyle bir anda şirketler yüzde 30 değerlendi" dedi.
GERÇEK YATIRIMCI BUNDAN SONRA: "Daha önce borsanın önünde enflasyon ve Hazine bonolarının faizlerinin yüksekliği çok büyük bir engeldi" diyen Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bence asıl bundan sonra gerçek yatırımcı gelecek, çünkü faizler belli bir noktaya oturdu,
döviz alternatif bir yatırım aracı olmaktan çıkmaya başladı. Ekonomideki stabilite aslında bu işin bel kemiği. Bu noktadan sonra piyasaya yeni ürünler getirerek, yatırımcılara
hisse senedinin aslında bir yatırım aracı olduğunun gösterilmesi lazım. Borsada şu anda yüzde 67’lik bir yabancı payı var. Bu aslında doğru bir seviye değil. Yeni halka arzlar olacak. Yeni şirketler gelecek. Halkın fonlara yatırımı teşvik edilebilir. A tipi fonların büyüklüğü borsanın geldiği seviyeye bakılırsa çok düşük. Bankalara baktığınızda sürekli B tipi fon satıyorlar."
40 BİN ENDEKS İTİRAFI: Önder, bu yıl çok hızlı yükselen borsa ile ilgili de bir itiraf da bulundu: "Kimse endeksin, buralara geleceğine inanmıyordu. Ben de pek tahmin etmiyordum, 1 yıl önce sorsanız hayır derdim. Biz de araştırma raporlarında bunu belirttik. Örneğin finans sektörünün geldiği piyasa değerine baktığımızda, gelişme çok net görünüyor. Yabancı yatırımcılar bu gelişmeyi daha önce gördü ve diğer AB’ye giriş sürecindeki ülkelerin yaşadığı ekonomik gelişme onların tecrübesi oldu."
ÖNE ÇIKACAK SEKTÖRLER:
Yatırımcıların önümüzdeki yıl, daha seçici davranmaya başlayacağına dikkat çeken Önder, "Borsada önümüzdeki yıl yükseliş yüzde 40-50 değil, yüzde 15-20 olur" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Yabancı yatırımcılar önceden hep İMKB 30’u alıyorlardı. Şimdi bu değişti. Bizim başarımız daha önce keşfedilmeyen bir şirketin potansiyelini önceden tahmin etmekten geçiyor. Genel ekonomiye paralel olarak da bu sene öne çıkacak sektörler olacak. İnşaatın ilerlemesi, çimento yan sanayini geliştirecek. Örneğin cam sektörü.. Daha seramik sektörü hiç hareketlenmedi. Mesela ev alan insanlar, mutlaka beyaz eşyaya da yönelecekler. İnşaat mutlaka çimentoya yansıyacak."
Stopaj işi karıştıracak, işlem Londra’dan ABD’ye kayacak AK Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder, yeni yılda menkul kıymet kazançlarından kesilmeye başlanacak olan yüzde 15 oranındaki stopajın, başlangıçta piyasada bir miktar karışıklık yaratacağına dikkat çekti. Önder, "Yabancıların saklamacı kuruluşları, vergi temsilcisi olacak. Ayrıca, sistem olarak çifte vergi anlaşmasını uygulayan müşteri var, uygulamayan müşteriler var. Mesela Amerikalı bir fonun, Amerika’dan geldiği için bir avantajı olacak. Ama İngilizin çifte vergi anlaşması olmadığı için avantajı olmayacak. Dolayısıyla Türkiye fonunu alan ülkeler arasında fark oluşacak" diye konuştu. Gelecek yıldan itibaren Türk piyasası üzerinden yapılan yabancı işlemlerde Türkiye ile çifte vergi anlaşması bulunan ülkeler daha avantajlı hale gelecek. Önder, bu durumu, "Türkiye’ye gelen işlemlerin kuruluşunun yüzde 80’i Londra üzerindendi. İşlemlerini Londra’dan yapan kurumlar şimdi bunları Amerika, Hollanda, Belçika ve İtalya gibi çifte vergi anlaşması olan ülkelerde bu faaliyetlerini gerçekleştirme planları yapmaya başlayacak" diye değerlendirdi.
Vergi, basit sistemle alınmalı Ak Yatırım Genel Müdürü’ne göre, yeni uygulama ile ilk başta biraz işlem hacmi kaybedilecek ve piyasa biraz yurtdışına kayacak. Önder, "Doğru zamanda, ne için vergi konulduğu çok önemli. Sermaye piyasaları hakikaten yolun başında. Şimdi iyi bir yıl geçirdik, gerek halka arzlar, gerek yatırımlar açısından. Ama devamı için vergi politikası ve sisteminin çok iyi yapılandırılması lazım" dedi. Önder, yeni vergi sistemiyle ilgili eleştirilerini şöyle tamamladı: "Oran sermaye piyasaları için çok yüksek. Ayrıca bu işlem vergisi olur, beyan usulü olur; çok daha basit bir sistem olması lazım. Sanıyorlarki ki burada bir gürültü kopacak, sonra her şey rayına girecek. Bence şunu söylemeleri lazım: Bizim dünyayla entegre, dünyada başarılı olmuş sistemi koymamız lazım, yeni bir şey icat etmeye çalışmamamız lazım."
Yabancı fonları Türkiye’ye çektik, ilk 5 arasına girdik AK Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder, aracı kurumların bugün artık birer yatırım bankası gibi çalıştıklarını söyledi. Önder, "Biz Ak Yatırım olarak yatırım bankacılığına bir adım geriden başlıyoruz. Çünkü diğerleri bu yapılanmayı bizden önce yaptı. Bugün aracı kurumların çoğu bölümü yatırım bankası gibi çalışıyor. Biz şimdi öne çıkmak istiyoruz. Geç kalmamızın nedeni, son bir yılda biraz da yapılanmayı tamamlamak istedik. Organizasyon çok önemli" dedi.
insansız olmaz Bu iş insan kaynağı işi" diyen Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: Bankalarda
kredi vermek veya sermaye işi ön plandayken insan olmadan hiçbir şey olmuyor. Doğru pozisyonlar yaratarak iyi insanları bünyemize kattık. Son bir yılı alt yapıyı kurmakla geçirdik."
PAZAR PAYI KAZANAN TEK KURUM: Önder, hedeflerini, "Ak Yatırım olarak pazar payında geçen sene yedinciydik, bu yıl ilk beşe girdik. Hedefimiz de buydu zaten. Bu yıl, pazar payı kazanan tek banka aracı kurum olduk. Pazar payında biz istediğimiz yere geldik. 2006 için hedefimiz biraz daha iddialı. Pazar payımızı sağlam, güvenilir müşterilerle büyütmek istiyoruz" sözleriyle açıkladı.
YENİ MÜŞTERİ GETİRDİK Önder, pazar paylarının sektördeki diğer kurumların müşterilerini çalarak değil, yurtdışından yeni müşteriler getirerek artırdıklarını belirtti. Önder, "Biz yabancılarda pazar payı kazandık. İyi bir yurtdışı teşkilatı kurduk. Yabancı işlemleri bu sene borsa için çok önemli hale geldi, biliyorsunuz. Kendi şubelerimizi kurduk. Bir tek İstanbul değil, bizim şu anda toplam 14 tane şubemiz var. Türkiye genelinde iyi elemanları bünyemize kattık ve organizasyonumuzu genişlettik" diye konuştu.
YASAKLI İLE ÇALIŞMAYIZ Pazar payında ilk sıralarda bulunmanın da şu aşamada gerçekçi değerler üzerinden olmadığına dikkat çeken Önder, "Müşteri koşulları bizde çok önemli. Daha riskli çalışma koşulları diyebileceğimiz teminatsız çalışan müşteri veya SPK’nın yasakladığı müşteriyle çalışamayız. Piyasada yasaklılarla çalışanlar var. Biz de yok, onların koşulları bize uymuyor. Teminatlı işlemlerde riski enaza indirmeyi tercih ediyoruz" diye konuştu.
Borsa aracı kurumları da promosyona başlayacak
ARACI kurumlar yılbaşından itibaren tamamen yeni bir dönemle karşılaşacak. Aracılara yılbaşından itibaren komisyon serbestliği geliyor. Aracı kurumlarda çalışma koşullarının tamamen değişeceğine dikkat çeken Berrin Önder’e göre, 2006 sektörde yeni bir milat olacak. Önder, "Şimdiye kadar promosyon yoktu. Binde 2’den iade veriyorduk. Şimdi iade de kalmadı. Herkes yeni fiyat, yeni promosyon politikası oluşturacak. 2006, rekabetin, yaratıcılığın öne çıkacağı bir yıl olacak. Kim yaratıcı, kim iyi hizmet, doğru fiyat veriyor ortaya çıkacak. Önümüzdeki dönemde, rekabet adına ilginç promosyon ürünleri veren aracı kurumlar çıkarsa şaşırmayın."
Bütün yatırım bankaları artık Türkiye’de temsilcilik istiyor
BÜTÜN aracı kurumların bir tür yatırım bankası olarak çalıştığını belirten Berrin Önder, uluslararası yatırım bankalarının da artık Türkiye’de birer ofis istemeye başladığını belirtiyor. Sadece Merill Lynch’in değil bütün büyük yatırım bankalarının Türkiye’de bir temsilcimiz olsun mu, olmasın mı diye araştırma yaptıklarını belirten Önder, bu konuda şunları söyledi: Türkiye enteresan bir Pazar çünkü. Ne yapacaklar, yeni ürün getirecekler Türkiye’ye. Ama Türkiye kendi ürünlerini Türk müşterisine henüz pazarlamış durumda değil. Bizim piyasada olup bitenin içinde olmamız ve rakiplerimizi tanıyor olmamız lazım."