Kuru sebzeler istihdam yaratıyor

Güncelleme Tarihi:

Kuru sebzeler istihdam yaratıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2010 10:17

İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan sebzeler, değişik şekillerde tüketiliyor.

Daha çok taze olarak tüketilen ve beslenme uzmanları tarafından da mevsiminde ve taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen sebzeler, son yıllarda kurutularak da tüketilmeye başladı.

Seralarda yetiştirilen sebzelerin yılın her mevsiminde tüketilmesi mümkün olmasına karşın, sebzelerin kurutmalık olarak tüketiminin da yaygınlaşmaya başladığı gözleniyor.

Gaziantep'in Oğuzeli ve bağlı köylerinde sulu tarım yapılan alanlarda üretimi yapılan domates, biber, patlıcan, kabak, acur, bamya gibi değişik sebzeler, bahçeden kopartıldıktan sonra, daha çok maharetle kadınlar tarafından temizleme işleminden geçirilip, iplere dizilerek, güneşte kurutuluyor.
Büyük bir özenle kurutulan sebzeler, daha sonra Gaziantep'te bu işin ticaretini yapan esnafa satılıyor. Düzinesi (50 tane) 5-6 liradan satılan sebzeler, toplumun her kesiminden ilgi görüyor. Kurutulmuş bamyanın kilosu ise 30 liradan satılıyor.

Gaziantepli Esnaf Doğan Şenkaya, kurutmalıklara her kesimden büyük ilgi olduğunu, Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistlerin de kurutmalık aldığını belirtti.
Şenkaya, kurutmalıkların yurt dışında çalışan gurbetçi aileleri tarafından da tercih edildiğini ifade etti.

“İSTİHDAM YARATIYOR”

Gaziantep Pazarcılar Odası Başkanı Ahmet Korkmaz da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “sebzelerin kurutularak satışa sunulması sektörümüz açısından olumlu, aynı zamanda istihdam yaratıyor” dedi.

Korkmaz, kurutmalık sebzelere toplumun her kesiminden insanın ilgi gösterdiğini ve bu ilginin son yıllarda daha da arttığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Sebzede hasat mevsiminin olduğu Temmuz Ağustos aylarında, üretim artışı olduğu için hem fiyatlar düşüyor, hem de pazarlama sorunu ortaya çıkıyor. Sebzeleri kurutma yoluna giden vatandaşlarımız ise zor ve zahmetli bir uğraştan sonra, sebzelerin gerçek değerinden satışa sunulmasını sağlamış oluyor.
Yaklaşık bir yıl kadar dayanma süresi olan bu kurutmalıklar, alan vatandaşlar tarafından sağlıklı olarak tüketilebiliyor. Kurutmalık ise binlerce insana da istihdam sağlamış oluyor. Taşıması ve saklanması kolay olan kurutmalıklara yurt dışında çalışan gurbetçilerimiz de büyük ilgi gösteriyor. Memleketlerine gelen gurbetçiler, pazarlardan yoğun şekilde kurutmalık ürün alıp, bu ürünleri kuruttuktan sonra beraberlerinde yaşadıkları ülkelere de götürüyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!