Kuru incirde rekolte tahmini

Güncelleme Tarihi:

Kuru incirde rekolte tahmini
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 12:54

Ege Bölgesi'nde kuru incir rekoltesinin bu yıl, geçen sezona göre yüzde 17,5 artışla 56 bin 950 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

İzmir Ticaret Borsası (İZTB)önderliğinde Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ortaklığıyla oluşturulan rekolte tahmin heyeti, sonuç raporunu kamuoyuna açıkladı.

İZTB'de düzenlenen toplantıda konuşan Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, geçen yıl 50 bin ton olarak tahmin edilen rekoltenin öngördükleri yüzde 5'lik sapmayla 48 bin 176 ton olarak gerçekleştiğini söyledi.

Şen, bu yıl hava şartlarının normal seyretmesi halinde geçen yılın gerçekleşme oranına göre yüzde 17,5 artışla 56 bin 950 ton kuru incirin üretileceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Menaşe Gabay, bu yıl kuru incirin kalitesinin üst seviyede olduğunu söyledi.

Bu yıl kuraklık yaşanmaması nedeniyle aflatoksin sorunu yaşamayı beklemediklerini dile getiren Gabay, iyi bir ihracat sezonu beklediklerini dile getirdi.

Kuru incirde yüklenen her parti malın yüzde 10'unun aflatoksin denetiminden geçtiğini, AB'nin bu oranı artırmaya çalıştığını söyleyen Gabay, “Bu oranın yüzde 50'lere kadar çıkarılmasından bahsediliyor. Bu oranın artması ihracatı büyük oranda aksatır” dedi.

Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Şen ise AB'nin istediği oranın, ihracatı durma noktasına getireceğini, bu talebe karşı Tarım Bakanlığı ve Ege İhracatçı Birlikleri nezdinde çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.

Öte yandan kuru incirde ilk yükleme tarihi konusunda TARİŞ ve ihracatçıların konsensüs sağlayacağı, ürünün yeterince kuruyarak kalitesinin düşmemesi için üreticiye süre tanınacağı ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!