Güncelleme Tarihi:
11 merkez ve 10 bölge araştırma enstitüsü ile 26 araştırma istasyonu tarafından son 5 yılda 96 tarla bitkisi, 15 sebze ve 13 üzüm çeşidi olmak üzere toplam 124 çeşit geliştirilerek tescil ettirildi.
Tarla bitkilerinden ekmeklik buğdayda 10 çeşit geliştirilerek tescil ettirilirken, bu sayı pamukta 9 oldu. Tescil ettirilen çeşit sayısı, arpa, makarnalık buğday ve nohutta 8'er, çeltikte 7, kuru fasulye, adi fiğ ve mısırda 6'şar, tritikalede 4, ayçiçeği, susam, mercimek ve yoncada 3'er, soya, kimyon ve çayır üçgülünde 2'şer olurken, kolza, bakla, macar fiğ, koca fiğ, yemlik pancar ve arı otunda birerle sınırlı kaldı.
Sebzelerden ise biberde 6, beyaz lahanada 3, soğan ve domateste 2'şer, sarımsak ve patlıcanda birer çeşit geliştirilerek tescil ettirildi.
Bu bitki, bakliyat ve sebzelere çeşitli isimler veren araştırmacılar, fasulyeye "Cihan", soğana "Tuncay", susama "Arslanbey", mercimeğe "Ceren" gibi isimler koydu.
Üzüm çeşitlerine de "Özer karası, Tekirdağ sultanı, Güz gülü, Tekirdağ misketi, Bozbey, Altın sultani, Sultan 1, Manisa sultanı, Sultan 7, Saruhanbey, İsmetbey, Pembe 77, Atak 77" isimler verildi.