Kuru fasulye ve balda kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Kuru fasulye ve balda kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2011 16:29

Ekim alanlarının azalması nedeniyle kuru fasulye fiyatlarında yüzde 50'ye varan artışlar yaşanırken, havaların yağışlı gitmesi nedeniyle de organik bal fiyatları 200 liraya ulaştı.

Haberin Devamı

Rize'nin Fındıklı ilçesinde sertifikalı olarak yapılan organik bal üretiminde, bu yıl hava sıcaklıklarının geç artması ve yağışlı günlerin fazla olması nedeniyle düşük rekolte gerçekleşti. Üretilen organik balın kilosu 200 liradan satışa sunuluyor.  

İlçenin Yaylacılar köyünde organik bal üreticiliği yapan Yüksel İncegümüş,  “Bin, bin 200 metre rakımda arıcılık yapıyorum. Bu yıl hava sıcaklıkları geç arttı. Dolayısıyla yağmurlu ve soğuk gün sayısı çok oldu. Yaz ayı neredeyse temmuz ayının ortalarında başladı. Aşağılarda hava kapalıyken, yüksek kesimlerde sis ve yağmur oluyor. Bu hava şartlarında da arı çalışamıyor. Dolayısıyla bal hasadında düşük rekolte oldu. Bal hasadı bu sene çok az” dedi.

Bal üretiminin mayıs ayı sonunda başlaması gerekirken bu yıl temmuz ayında başladığını ifade eden İncegümüş, “Normal bir sezonda, arılar üretim alanımızda bulunan 40-50 çeşit çiçekten polen toplayarak bal üretimi yapıyor. Ama bu yıl arılarımız hava şartlarının etkisi ile bölgedeki çiçeklerin tamamından iyi şekilde faydalanamadı. Kimi çiçekler havaların soğuk ve yağmurlu gitmesi nedeniyle bal özü bile vermedi. Arılar, güneşli havalarda yaptığı balın bir bölümünü de yağmurlu ve sisli havalarda da kendi yedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kuru fasulye ve balda kötü haber
   

KURU FASULYE FİYATLARI ARTIYOR

Türkiye'de kuru fasulye  üretiminin yüzde 12'sini karşılayan Konya'nın Çumra ilçesinde bu yıl ekim  alanlarında yaşanan yüzde 15-20 civarında azalmanın, kuru fasulyenin fiyatında  yüzde 50'ye varan artışlara neden olduğu bildirildi.

Çumra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Üzeyir Arık, ilçede her yıl yaklaşık 2 bin çiftçinin, 80 bin dekar alanda  kuru fasulye ektiğini söyledi. Kuru fasulyenin kavun ile beraber Çumra'nın en önemli markası olduğunu  ifade eden Arık, Türkiye'deki 200 bin ton toplam kuru fasulye üretiminin yaklaşık  yüzde 12'lik kısmı olan 25 bin tonunun ilçeden karşılandığını belirtti.

Haberin Devamı

Kuru fasulye üretiminin kısa dönemde yapılsa da yoğun bir emek  gerektirdiğini vurgulayan Arık, yoğun emeğe karşın son yapılan maliyet  hesaplamalarında kuru fasulye karlılığının, buğdayla eşit olduğuna, mısır ve  ayçiçeğine göre ise oldukça düşük kaldığına dikkati çekti.

Arık, piyasada oluşan düşük fiyatın yanı sıra alternatif ürünlere yöneliş  nedeniyle bu yıl ekim alanlarında yüzde 15-20 civarında azalma yaşandığını dile  getirerek, “2011 yılında kuru fasulye üretimine alternatif olarak yağlık  ayçiçeği, silajlık ve danelik mısır üretimi artış gösterdi. Çiftçiler, kuru  fasulyedeki hastalık riski, işçi teminindeki güçlük, hasat mevsiminin yağışlı  döneme kalması gibi riskli durumları da düşünerek ekimden uzaklaştı” dedi.
         
Üretimdeki düşüşün, daha çok dar gelirlinin sofrasını süsleyen kuru  fasulyenin fiyatında önemli miktarda artışlara neden olacağını ifade eden Arık,  “Üretimdeki düşüşe bağlı olarak geçen yıl kilogramda 1,20 lira olan üretici  fiyatı, bu yıl ilk alımlarda yüzde 50 artışla 1,80 liradan gerçekleşti” diye  konuştu.  İlçede kuru fasulye hasadının 15 Ağustos'ta başladığını ve Eylül sonuna  kadar devam edeceğini dile getiren Arık, üretici fiyatlarının bir miktar daha  artarak 2 lirayı bulmasını beklediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!