Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de 7 yıldır milyonları ekran başına kilitleyen Kurtlar Vadisi dizisi 30 ülkeye ihracat yapıyor. Kasım ayında gösterime girecek “Kurtlar Vadisi: Filistin filmi ise Türkiye’nin en pahalı filmi olacak. Filmin bütçesi 10 milyon doları geçerken, 100 ülkede aynı anda gösterime girecek. Filmin çekimlerinin Türkiye’de yapılacağını açıklayan dizinin yapımcı ve senaristlerinden Bahadır Özdener, “Türkiye’nin en pahalı filmi Kurtlar Vadisi: Irak’tı. 10 milyon dolara yakın bütçesi vardı. Kurtlar Vadisi: Filistin ise yapım bütçesi, konusu, çekim kalitesi ve diğer unsurlarıyla Türkiye’nin en pahalı ve iddialı yapımı olacak. Bu filmle Kurtlar Vadisi’nin de ihracat pazarı genişleyecek” dedi.
4.5 milyonu geçeriz
Kurtlar Vadisi: Filistin filminin çekimlerini Türkiye’de yapacaklarını açıklayan Bahadır Özdener, filmle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Irak filmini Gaziantep’te çektik. Filistin’in çekimleri de Türkiye’de olacak. Ancak çekimlerin yapılacağı il henüz netlik kazanmadı. Filmin kasım ayında gösterime girmesini planlıyoruz. Irak filmiyle 4 milyon 250 bin izleyiciye ulaştık. Türkiye’nin o tarihe kadar en çok izlenen filmi oldu. Daha sonraki yıllarda Recep İvedik liderliği eline geçirdi. Kurtlar Vadisi: Filistin de hedefimiz Recep İvedik’in 4 milyon 500 bin izleyici rakamını geçmek olacak.”
Hollywood ve Bollywood
Türk sinema sektörünün son 10 yılda hızlı bir büyüme yakaladığına işaret eden Bahadır Özdener, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugün Türk sineması Hollywood ve Bollywood ile yarışıyor. Teknik altyapı, oyuncu, yönetmen ve senarist kalitesi bu iki dünya devinden sonra 3’üncü sırada. Bunu daha ilerilere taşımak için çalışıyoruz. Yapımların maliyetleri her geçen gün artıyor. Artık ucuz yapım kalmadı. Her sinema her dizi kendi kategorisinde en iyisini yapmak için çalışıyor.”
İstihdama katkısı büyük
Türk sinemasına dev bir endüstri olarak bakmanın zamanı geldiğini söyleyen Bahadır Özdener, “Yılda 100’e yakın dizinin çekildiği bir ülkede böylesine önemli bir sektöre daha sıcak bakmak gerekiyor. Dizi setlerinde oyuncular ve kamera arkası çalışanlarla binlerce kişi istihdam ediliyor. Bu sektörün Türkiye’nin istihdam payında ciddi bir yeri var” dedi.
120 dakikalık dizi çekiyoruz
DİZİ sürelerinin uzun olmasının anlatılmak istenen konuyla ilgili olduğunu dile getiren Bahadır Özdener, şu bilgileri verdi: “Bazen oyuncuların ve çalışanların dizi sürelerinin uzun olmasından dolayı yakındığını duyuyoruz. Ancak bizim kadar uzun çekim yoktur. Kurtlar Vadisi Pusu’nun bazı bölümleri 120 dakikayı buldu. Bu uzun süreler nedeniyle 2 farklı ekiple çalıştık.”
Her bölümü 500 bin lira
TÜRKİYE’de dizi yapım maliyetlerinin arttığını belirten Bahadır Özdener, “Bugün Kurtlar Vadisi Pusu’nun sadece 1 bölümü yaklaşık 500 bin liraya mal oluyor. Bu sadece bizim için geçerli değil. Diğer kaliteli dizilerde de aynı durum söz konusu. Bu maliyetler yapım kalitesini artırıyor. En son teknoloji ile çekim yapılıyor ve montaj gerçekleşiyor. Bugün izleyicilerden alınan geri dönüşüm de çok olumlu. Yaptığımız yatırımlar sonuç veriyor. Türkiye bugün 10 yıl öncesinin çok ilerisinde” diye konuştu.
40 hafta boyunca bir odaya kapanıp senaryo yazıyoruz
KURTLAR Vadisi’nin senaryosunu yazmanın kolay olmadığını anlatan Bahadır Özdener, şöyle konuştu: “Bir yılda 52 hafta var. Biz bunun 40 haftasını bir odada geçiriyoruz. Gündemi yakından takip ederken bir yandan da senaryoyu hazırlamaya çalışıyoruz. Kurtlar Vadisi gündemle ilgili bir dizi olduğu için stoklu çalışmamız da zor oluyor. Dizi yayından bir gün önce bitiyor. Yoksa gündemi yakından takip etmemiz mümkün olmaz.”
New York’ta sokak çekimi 100 dolar
TÜRKİYE’de mekan çekimleri için ciddi ücretler talep edildiğini dile getiren Bahadır Özdener, şu bilgileri verdi: “Bugün Kız Kulesi’ni veya Taksim’i ekranlara taşımak istiyorsanız ciddi ücretler ödemeniz gerekiyor. Ancak bu durum New York ve Los Angeles’ta farklı. Bu şehirlerin sokaklarında çekim yapmak istiyorsanız 100 dolar ödüyorsunuz. Ayrıca bu şehirlerin belediyeleri çekimler sırasında polis ve ambulans da veriyor. Türkiye’de ise belediyeler çok fazla ücret talep ediyor. Oysa Türk sineması Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemli bir fırsat. Bugün Kurtlar Vadisi 30 ülkeye ihracat yapıyor. Bu dizide Kız Kulesi’ni göstermek turizm açısından önemli olacaktır.”
Lisanslı ürün satışı yapacağız
DİZİNİN lisanslı ürünlerini de önümüzdeki dönemde piyasaya çıkarmayı planladıklarını açıklayan Bahadır Özdener, şu bilgileri verdi: “Bunu daha önceki yıllarda da düşündük. Bazı ürünler de oldu. Tam anlamıyla buna hazır değiliz. Ancak bir gün lisanlı ürünler de piyasada olacak. Bunun yanı sıra yıllar sonra Kurtlar Vadisi müzesi de oluşturabiliriz diye düşünüyorum.”
Bu iş 40 yıl sürecek Kosova ve Karadağ gelecek
KURTLAR Vadisi’nin milyonlarca hayranı olduğunu söyleyen Bahadır Özdener, “Tehdit almıyoruz. Sevenimiz daha fazla. Kurtlar Vadisi Terör’ü Kurtlar Vadisi Pusu’da anlatıyoruz. Önümüzdeki yıllarda yeni filmler de gelecek. Bu filmler arasında Kurtlar Vadisi Kosova, Kurtlar Vadisi Karadağ, Kurtlar Vadisi İran gibi yeni yapımlar da olabilir. Dizinin izleyici sayısı düşmedi. Kurtlar Vadisi’ni 40 yıl boyunca çekmeyi planlıyoruz. Çünkü bu dizinin konsepti çok farklı. Aksiyon, politika, gündem, mizah ve duygu var” dedi.