Muharrem KONTAZ/DİYARBAKIR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2009 17:37
DİYARBAKIR'da açılan ‘İnşaat 2009 Fuarı’nda bölgede piyasaya sürülen ‘Kürtçe konuşan' kombi büyük ilgi gördü.
Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, firma yetkilelerine, “Yararlı işler yapıyorsunuz tebrikler” derken, Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir, “Bu da çok dilli kombi” dedi.
‘İnşaat 2009 Fuarı', 17 ülkeden 200 firmanın katılımıyla açıldı. Açılışa Vali Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir de katıldı. TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersöz, inşaat sektörü ülkenin gayri safi milli hasılatındaki payının yüzde 6 olduğunu ancak, etkilediği diğer alt sektörlerle bu oranını yüzde 30'lara çıkardığını söyledi. Ersöz, “İnşaat sektörü 200'ün üzerindeki iş kolu ile yarattığı istihdam ve potansiyeli ile ülkemizin lokomotif sektöründen birisidir. Bu fuar başta Diyarbakır olmak üzere bölge ekonomisini için büyük önem arz etmektedir. Diyarbakır ve bölge son dönemlerde inşaat alanında ciddi yatırımlarla adından söz ettirmeye devam ediyor. Diyarbakır’da ilk kez açılan fuara 17 ülkeden 200’e yakın firma ile hazırlanan fuarda bin 500 üzerinde ürün sergilenmektedir” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konuşmasına ‘Kürtçe selamlama' ile başladı. Baydemir, Irak'tan gelen misafirleri selamlarken, Kuzey Irak için, ‘Kürdistan bölgesi’ dedi.
Baydemir, daha sonra Türkçe yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
“İnşaat sektörü mevcut atmosfer içerisinde kentimizin en dinamik yoksulluk ve işsizlikle mücadelede en aktif sektörlerimizin başında yer alıyor. Geçmişinin farkında olmayanlar geleceği yakalayamazlar. Kent gelişiminde konut inşa etmek şans ve fırsatına sahibiz. Bunun için ne uğraşa ne de kavgaya gerek yoktur. Kentimizde 240 metrekarelik konutlar inşaa ediliyor. Buradan inşaat sektörüne çağırım değişik ebatlarda 80-100 metrekarelik konutların inşaasına başlanması gerekiyor. Kentimizde 14 yerleşim birimimiz var. Bunlar 1999'da gelen zorunlu göçle oluşan yerleşim yerlerimizdir. Gelin birlikte bir konsorsiyumlar oluşturalım. Belediyeler olarak hazırız. Bu bölgeleri çağdaş konutlaştırmaya kavuşturalım. Böylelikle çarpık kentleşmenin önüne geçmiş oluruz. Böylelikle hem iş adamı, hem vatandaş hemde kentin vizyonu kazanır.”
Fuarda bir firma tarafından üretilen, Kürtçe uyarılarda bulunan ve kullanıcıyı Kürtçe olarak uyaran ‘Kürtçe menülü' kombi büyük ilgi gördü. Firmanın teknik servis müdürü Can Ongun, “Cihazımız, her dilde olduğu gibi artık Kürtçe de hizmet vermeye başladı. Kombimiz konum ve arızalarını Kürtçe sözlerle kullanıcıya ihbar ediyor. Bölge bayimiz her dilde kombi olduğunu ve Kürtçe kombi üretmemizi istedi. Firma yetkilileri de bunu olumlu bularak, Türkçe, İngilizce ve Rusça'dan sonra Kürtçe konuşan kombiler üretmeye başladı. Yoğun ve ciddi talepler var” dedi.
Kürtçe kombi satan bayi yetkilisi Selim Çetinkaya da, bölgede Türkçe bilmeyen çok sayıda aile olduğunu anlatırken şöyle konuştu:
“Türkçe bilmeyen ailelerin evine bu dilde ‘konuşmayan' kombi bulunması anlamsız olurdu. Bizlere gelen talepleri şirket yetkililerine bildirdik. Firmamız Türkçe, İngilizce ve Rusça'dan sonra ‘Kürtçe konuşan' kombi üretmeye başladı. Bunu ilk defa bu fuarda sergiledik. Yoğun talep ile karşı karşıyayız. Bölge insanının ana dilinde bir malzeme kullanmış olması onları mutlu ederken, satışlardan memnunuz.”
Kombiden gerektiğinde kullanıcıya Kürtçe ‘Su basıncı düşmüş', ‘Bacanızda problem var' ve ‘Servisinizi acil çağırın' gibi uyarılarda bulunuyor.