Kurtarma timi

Güncelleme Tarihi:

Kurtarma timi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2015 21:22

Türkiye’de ve dünyada bilgisayarlara olan ilgi her geçen gün azalıyor. Satışlar son 6 yılın en düşük sayılarına kadar geriledi. Bu olumsuz tabloyu değiştirmek isteyen üreticiler, dizüstü bilgisayarlara dokunmatik ve çevrilebilen ekran gibi özellikler ekliyor.

Haberin Devamı

AKILLI telefon ve tabletlerden sonra neredeyse bilgisayarların yüzüne bakmaz olduk. Günlük hayatta akıllı telefonları, iş hayatında ise tabletleri elimizden düşürmemeye başladık. Durum böyle olunca bilgisayar satışları hem Türkiye’de hem de dünyada her geçen gün hızla düşmeye devam ediyor.

11 MİLYON ADET AZALDI

Araştırma şirketi IDC’nin verilerine göre 2015 yılının ikinci çeyreğinde dünyada bilgisayar satışları yüzde 11.8 düştü. Bu düşüşle beraber 2014 yılının ikinci çeyreğinde 75 milyon olan bilgisayar satışları, bu yılın aynı döneminde 66 milyona adede kadar geriledi. Bu da bilgisayar pazarının 2009 yılından beri en düşük satışların yapıldığını gösteriyor.

SATIŞLAR HIZLA DÜŞTÜ

Türkiye’de de durum farklı değil. Türkiye’de 2009 yılında yaklaşık 4 milyon adet bilgisayar satışı gerçekleşti. Ancak aradan geçen 6 yıl sonra bilgisayar satışları hızla eridi. Paylaşılan bilgilere göre geçtiğimiz yıl toplamda 1.6 milyon adet civarında bilgisayar satıldı. Bu yıl ise bu rakamın 1.4 milyon adette kalması bekleniyor. Bilgisayar satışlarındaki bu olumsuz tabloyu değiştirmek için üreticiler harekete geçti. Ellerindekim tüm kozları oynamaya başlayan şirketler, bilgisayarlara farklı özellikler katıyor. Teknolojinin de gelişmesiyle neredeyse kağıt inceliğine kadar kavuşan dizüstü bilgisayarlarda farklı özellikler de yer alıyor. Üreticiler, dokunmatik ve çevirilebilen ekran gibi özellikler kullanıcıların dikkatini çekmeye çalışıyor.

Haberin Devamı


Apple MacBook

Kendİne özel işletim sistemi ile hem tasarım hem performans açısından en başarılı modeller arasında yer alıyor. En ince bilgisayar olma ünvanına sahip olan yeni MacBook, 12 inçlik yüksek çözünürlüklü ekranıyla dikkat çekmeyi başarıyor. Bunun yanı sıra 1.1 GHz çift çekirdek ve 1.2 GHz çift çekirdek olmak üzere iki farklı işlemci seçeneği ile sunulan Apple’ın yeni dizüstü bilgisayar modeli 8 GB ram kapasitesine sahip. Bu modeldeki USB-C adındaki giriş standart USB girişlerine göre daha ince. Şu anda Türkiye’de satışta olan MacBook’un fiyatı 4 bin 300 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı


Casper Nirvana C700


Akıllı telefon modelleriyle atağa kalkan Casper, bilgisayardaki iddiasını ‘Nirvana C700’ adındaki modelle sürdürüyor. 2.5 cm incelikle öne çıkan Casper Nirvana C700’ün dış tasarımında alüminyum malzeme dikkat çekiyor. Casper’ın yeni bilgisayarı, Intel Core i5 ve i7 seçenekleriyle kullanıcılara sunuluyor. 15.6 inçlik ekrana sahip olan modelin ekran kartı ise NVIDIA GeForce 840M. Bu ekran kartı sayesinde yüksek grafik kalitesi sunan dizüstü bilgisayar, 4 yıllık ortalama bir bilgisayara göre 12 kata kadar daha hızlı performans sağlıyor. Casper Nirvana C700’ün satış fiyatı 2 bin TL ile 2 bin 250 TL arasında değişiyor.


Asus Transformer

Haberin Devamı


Kullanıcılara sunulan farklı bilgisayar modelleri arasında Asus Transformer serisi bulunuyor. Ekranı dönerek tablet gibi kullanılabilen modelde 13.3 inçlik dokunmatik ekran yer alıyor. Bu da dizüstü bilgisayarın daha pratik kullanılmasını sağlıyor. Intel Core i3 işlemciye sahip olan modelde 4 GB ram ve 500 GB depolama kapasitesi özellikleri yer alıyor. Türkiye’deki teknoloji meraklılarına sunulan Asus Transformer’ın satış fiyatı 2 bin TL’den başlıyor.

Lenovo Ideacentre Stick 300


Bİlgİsayar üreticileri, dizüstü ve masaüstü bilgisayar modellerinin yanı sıra farklı modelleri de geliştirmeye devam ediyor. Son dönemlerden dikkat çeken modellerden birini de Lenovo tanıttı. HDMI bağlantısıyla herhangi bir monitöre veya televizyon takılabilen cihaz, Windows işletim sistemiyle çalışıyor. Intel Atom Z3735F CPU işlemci, 2 GB RAM ve 32 GB hafıza özelliklerine sahip cihaz, sadece 15 mm kalınlığında. Wi-Fi ve bluetooth 4.0 hızlı bağlantı özelliklerine sahip bilgisayarın önümüzdeki aylarda satışa çıkması ve Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Lenovo Ideacentre Stick 300’ün satış fiyatı ise 129 dolar olarak açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!