Kurlar değişmezse akaryakıt indirimi devam eder

Güncelleme Tarihi:

Kurlar değişmezse akaryakıt indirimi devam eder
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2008 10:46

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yılbaşından itibaren akaryakıt fiyatlarında onbeş tane indirim yapıldığını, bunun onbir tanesinin de yaklaşık iki ay içinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, kurlarda şu andakinden daha farklı olarak bir yükseliş olmaması halinde akaryakıt fiyatlarındaki bu düşüşün devam edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bir grup gazeteci ile sohbet toplantısı yapan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, bütün mekanizmaların Kurul kararıyla gerçekleştirildiğini belirterek, TETAŞ’ın EPDK’ya gönderdiği bilgide yanlış anlaşılma olduğunu söyledi. Köktaş, “Kanunda, ‘TETAŞ bir sonraki yılın tarife bileşenlerini bir önceki yılın Ekim ayının son iş gününe kadar EPDK’ya bildirir’ maddesi var. O yazı sadece bunun gereğiydi” dedi.

Ekim’den yılın son ayına aşağı yukarı 45 günlük zaman olduğunu bu zaman diliminde güncelleşmelerin dikkate alarak çalışmalarını yaptıklarını dile getiren Köktaş, buna göre TETAŞ’ın tarifesini belirlediklerini kaydetti.

“TARİFE DEĞİŞİKLİĞİNDE PİYASA VERİLERİNİ DİKKATE ALIYORUZ”

Daha sonra ise TEDAŞ’ın tarifesini tespit ettiklerini ifade eden Köktaş, birinin girdisinin, diğerinin maliyeti olduğuna dikkat çekti. Tarife değişikliği talebinden sonra TÜİK, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve piyasa verilerinin tamamına baktıklarını dile getiren Köktaş, kararı verilere göre verdiklerini kaydetti. Zaman zaman verilen tarifenin EPDK’nın çalışmayla örtüşmemesi halinde açıklama istediklerini söyledi.

AKARYAKIT SEKTÖRÜ RAPORU’NDA EPDK TOPU REKABET KURULU’NA ATTI

2005’ten itibaren petrol fiyatlarının serbest piyasada teşekkül ettiğini, aynı zamanda ithalatın da serbest bırakıldığını hatırlatan Köktaş, 2005’ten itibaren petrol fiyatlarının serbest piyasada belirlendiğini söyledi.

Rekabet Kurumu’nun akaryakıt sektörü ile ilgili hazırladığı rapor sonrasında EPDK’ya yönelik yapılan eleştirilere de yanıt veren Köktaş, “Rekabet Kurulu ceza öngördü, EPDK bunu yerine getirmiyor” anlayışının oluştuğunu ancak 24 Temmuz’da sektörde uyumlu eylem oluştuğu iddiası ile Rekabet Kurulu’na başvurduklarını söyledi. Rekabet Kurulu’nun bir tane rafineri, beş tane de dağıtıcı firma hakkında inceleme yaptığını ancak böyle bir eylem olmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddettiğine dikkat çeken Köktaş, “Rekabet Kurumu, EPDK’nın da başvurusu üzerine Temmuz ayında bir rapor yayınlayıp, sektörde uyumlu eylem olmadığına ve başvuruların reddine karar veriyorsa, ben Rekabet Kurumu’nun kararına ‘hayırdır’ diyemem” dedi.

Köktaş, raporun içerisinde rekabet koşullarının sağlanmasına ilişkin öneriler olduğunu, o önerilerin çok daha fazlasıyla ilgili ayrıntılı çalışma yaptıklarını belirtti. Köktaş, “O raporda öngörülen bir takım konuların Rekabet Kurumu tarafından yapılmasına ihtiyaç var. Bunlar önemli stratejik konular. Bunları da Rekabet Kurumu’na yazdık. Bir kısmı EPDK’ya düşüyor, bir kısmı da onlara” dedi.

“EPDK’NIN NEFESİ SEKTÖRÜN ENSESİNDE”

“EPDK’nın nefesi sektörün ensesinde” diyen Köktaş, tüketici haklarını korumaya yönelik denetim yaptıklarını kaydetti.

14 Ekim’de Akaryakıt Piyasası Fiyatlandırma yönetmeliğini çıkardıklarını anımsatan Köktaş, şu anda akaryakıtta her gün üst üste indirimlerin yapılmasının tesadüf olmadığını belirtti. Kurlarda şu andakinden daha farklı olarak bir yükseliş olmaması halinde bu düşüşün devam edeceğini açıklayan Köktaş, şöyle devam etti:

“EPDK aldığı kararlarla, söyledikleriyle birebir etki doğuran düzenleyici kurum. Onun için çıkıp da yaptığımız işi davulla zurnayla yapmayız. Akaryakıt kuruluşların çoğu halka açık kuruluşlardır. Konuşmalarımız halka açık azınlık haklarının hislerinin olumsuz etkilenmemesi için çıkıp sıradan konuşmayız. Yılbaşından itibaren Bugüne kadar onbeş tane indirim yapılmıştır. Bunun onbir tanesi yaklaşık iki ayda gerçekleşti. Ekonomik koşullarda olumsuzluk olmaması halinde bu devam edebilir.”

Haberin Devamı

BİR LİTRE BENZİNDEN YÜZDE 62.1 MAKTU VERGİ ALINIYOR

1 Temmuz’dan sonra petrol fiyatlarında yüzde 60 indirim olmasına karşın doların yüzde 26 değer kazandığına işaret ederek, döviz hareketleri işe petrol fiyatları arasında birebir ilişki olduğunu söyledi. Ayrıca, ham petroldeki indirimlerin bire ürün fiyatına yansımayacağını vurgulayan Köktaş, bir de bir litre benzinde yüzde 62.1 yani 1.98 YTL, bir litre motorinde ise yüzde 50.3, yani 1.44 YTL vergi olduğuna dikkat çekti. Köktaş bu vergilerin maktu olduğunu kaydederek, “Bir litre benzinin 3 lira olduğunu varsayarsak, bunun 1.98’i zaten sabit vergidir. ‘Yüzde 60’lık indirim oldu’ dediğimiz konu kalan yüzde 38’lik kısmındaki oynamadır. Varsayalım petrol, evimizdeki musluktan akıyor ve bedava elde ediyoruz. Bugünkü koşullarda o petrol bize 1.98 liraya fatura edilir” diye konuştu.

Köktaş, EPDK’nın 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na göre olağanüstü durumlarda petrol piyasasına müdahale yetkisinin Bakanlar Kurulu’na devredebilmesi ile ilgili bir çalışma olmadığını belirtti. Tarifesi düzenlenmemiş piyasalara fiyatla müdahale etmenin kalıcı çözüm olmadığını. Bunun daha sonraki yıllarda topluma maliyetinin daha da yüksek olarak geri döneceğini söyledi.

“BAŞBAKAN ERDOĞAN HER BİLGİYİ DOĞRUDAN KURUMDAN ALIR”

Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan’a bir sunum yaptınız mı veya yapacak mısınız sorusu üzerine Köktaş, “Başbakan her bilgiyi ilgili kurumdan doğrudan sıhhatli bir şekilde alır ve onları proses eder. Böyle bir şeyin tarihi olması gerekmiyor. Enerji sektörünün iki önemli ayağı var. Bir tanesi temel politikaları belirleyen Enerji Bakanlığı, diğeri de uygulamayı belirleyen yada yürüten EPDK’dır. Dolaysıyla bakanlık bir siyaset organı unsuru olduğu için biz enerji ile ilgili koordinasyonlu çalışırız. Onun için Başbakan da dahil ilgili Bakan da dahil sürekli görüş alışverişi içinde oluruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!