Küresel ısınma İspanya’yı vurdu Avrupa, Türk domatesine yöneldi

Güncelleme Tarihi:

Küresel ısınma İspanya’yı vurdu Avrupa, Türk domatesine yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2007 00:00

Küresel ısınmayla birlikte domates üretiminde İspanya ile Fas’ın kaliteyi ve üretimi düşürmesi Avrupa’daki taleplerin Türkiye’deki seralara kaymasına neden oldu. Rito Tohumculuk Genel Müdürü Hasan Ünal, "Türkiye’nin domates ihracatı 180 milyon doları buldu. Avrupa pazarında daha fazla söz sahibi olacağız" dedi.

DOMATESTE Avrupa pazarının ihtiyacını karşılayan İspanya’nın üretim kalitesini düşürmesi, Fas’ın küresel ısınmayla birlikte üretiminin azalması taleplerin Türkiye’deki seralara çevrilmesine neden oldu. Üretimin ihracata yönelmesiyle semt pazarlarında domatesin fiyatı, 2.5-3 YTL’ye ulaştı. Rito Tohumculuk Genel Müdürü Hasan Ünal, "Domates ihracatında önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’nin söz sahibi olmasını bekliyoruz. 2005 yılında 145 milyon dolarlık domates ihracatı gerçekleştirirken, 2006 yılı ihracatımız 180 milyon dolara yaklaştı" dedi.

TUZLU SU KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR: Türkiye’deki seraların Avrupa pazarından gelen talepleri karşılamak amacıyla ihracata yöneldiğinin altını çizen Ünal, İspanya hükümetinin de turizme yatırım yapmasıyla birlikte tarımdaki ihracatın azalma kaydettiğini belirtti. İspanya’nın tarım için verimsiz su kullanmaya başladığını belirten Ünal şöyle konuştu: "Küresel ısınma nedeniyle yağmurlar azaldı. Tarımda su kullanmak için İspanya derin kuyulardan tuzlu su çekiyor. Bu da domatesin kalitesini doğrudan etkiliyor. Yine Almanya’da yapılan bir araştırmada İspanya’da üretilen biberlerin zehirli olduğu ortaya çıktı. Tüm bunlar İspanya’daki tarımı derinden etkiledi. Oysa İspanyol çiftçiler yılda 38 milyar dolar para kazanıyordu. İspanya’daki domates üretim alanları da hızla artmaya başlamıştı. Kalitenin düşmesiyle Avrupalı yeni pazarlar aramaya başladı. Bu pazarlardan en çok pay alacak olan ülkede hiç şüphesiz Türkiye olacak."

FAS DA ETKİLENDİ: Küresel ısınmadan en çok etkilenen ülke ise Fas oldu. Yılda 2 milyon ton domates üretimi gerçekleştiren Fas bu üretimin yarısını Avrupa ülkelerine ihraç ediyordu. Yılda 1 milyon ton domates ihracatı gerçekleştiren Fas’ın her geçen gün ihracat potansiyelinin düştüğünü ifade eden Hasan Ünal, "Avrupalı alıcılar bunun üzerine yüksek kapasiteyle kaliteli üretim yapabilen Türkiye’deki seralara yöneldi. Bu yıl Türkiye’nin sera domatesi üretiminin de düşük olması sonucu iç piyasada fiyatlar hızla yükseldi. Sezon sonuna kadar fiyatların bu seviyelerde kalacağını tahmin ediyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye pazarına daha fazla talep olacak" diye konuştu.

EN BÜYÜK RAKİP MISIR: Bugün Türkiye’deki seraların her yıl 40 bin dönüm arazi üzerine yapılan ek yatırımlarla büyümeye çalıştığına dikkat çeken Ünal, Türkiye’nin en büyük rakibi olarak Mısır’ı gösterdi. Ünal, Türkiye’de toplam 250 bin dönüm arazi üzerinde sera domates üretimi gerçekleştiğini de kaydetti.

Avrupalı el değmemiş ürün yemek istiyor

TÜRKİYE’de bugün domates üretiminde en büyük sorunun paketleme ve ambalajlama tesislerinde yaşandığını dile getiren Hasan Ünal, "Avrupalı tüketici el değmemiş ürünler istiyor. Ancak Türkiye’deki ambalajlama ve paketleme tesisleri yetersiz. Çok az sayıda bulunuyorlar. Domatesler rengine ve boyuna göre elle ayrılarak paketleniyor. Oysa çok büyük maliyet gerektirmeyen bu yatırımlarla Avrupalının ihtiyacına cevap vermek mümkün. Bu tesisler ortalama 250 bin Euro’ya kurulabilir" dedi.

Domates ihracatı 250 milyon doları bulacak

TÜRKİYE’deki domates ihracatının toplam yaş meyve ve sebze ihracatı içindeki payının yüzde 15 ve toplam sebze ihracatının da yarısı olduğunu belirten Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Yılda ortalama 200 bin ton domates ihracatı gerçekleştiriyoruz. Domates ihracatımızda her yıl yüzde 10’luk bir artış yaşanıyor. Ocak ayı itibariyle yüzde 70’lik bir büyüme yakaladık. Rusya, Ukrayna, Moldova ve Yunanistan hedef pazarlarımızı oluştururken domates ihracatının 250 milyon doları bulacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!