Güncelleme Tarihi:
Dünya Bankası, yılda iki kez hazırladığı “Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu”nun haziran sayısını yayımladı.
Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin artan dış borçlanma maliyeti ve düşen emtia fiyatları nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini belirtirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışının bu ülkelerin ekonomik şartlarını daha da kötüleştirebileceğine işaret etti.
Rapora göre, gelişmekte olan ülkelere yönelik büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edildi.
Raporda, “Gelişmekte olan ülkeler, dört yıldır hayal kırıklığı yaratan performansın ardından ivme kazanmakta halen zorlanıyor. Birçok gelişmekte olan ülke, elverişli finansal şartlara rağmen, tarım, enerji, ulaşım, altyapı ve diğer önemli hizmet sektörlerindeki eksiklikler yüzünden uzun süreli bir yavaşlama yaşıyor” denildi.
“Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu”nda "Eğer uzun vadeli ABD devlet tahvili getirileri, faiz artışına karşılık olarak, (taper tantrum döneminde olduğu gibi) 100 baz puan artarsa, bu yükselen piyasa ekonomilerine sermaye akışını, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 0,8 ila yüzde 1,8 aralığında düşebilir" görüşüne yer verildi.
Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ve Başekonomisti Kaushik Basu, raporun sunulduğu basın brifinginde yaptığı açıklamada, "Fed'in faiz artışını 2016'ya ertelemesinin hem ABD hem de küresel ekonomi için daha iyi olacağını düşünüyorum" dedi.
Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Direktörü Ayhan Köse ise "Yükselen piyasa ekonomileri, mali ve dış direnci artıracak ihtiyatlı politikaları uygulamaya koymamışsa, Fed'in parasal sıkılaştırmasından kaynaklanabilecek türbülans ve diğer yansımaların üstesinden gelmek konusunda ciddi zorluklarla karşılaşabilir" değerlendirmesinde bulundu.