Güncelleme Tarihi:
Dünya Altın Konseyi, 2015 yılına ilişkin "2. çeyrek Küresel Altın Talebi Trendleri" raporunu yayımladı.
Rapora göre, Çin ve Hindistan'da tüketici talebindeki azalma öncülüğünde 2. çeyrekte küresel altın talebi yıllık bazda yüzde 12 azaldı ve 914,9 tona indi. Geçen yılın 2. çeyreğinde küresel altın talebi 1.038 ton düzeyindeydi.
Aynı dönemde, küresel mücevher talebi yüzde 14 azalarak 513 tona geriledi. Söz konusu düşüşte, mücevhere olan talebin Hindistan'da yüzde 23 ve Çin'de yüzde 5 gerilemesi etkili oldu. Çin'de yavaşlayan büyüme ve hisse senedi piyasasında yaşanan gelişmeler nedeniyle mücevher talebi 174 tona, Hindistan'da ise 118 tona indi.
Buna karşın, mücevher alıcılarının güveninde yaşanan iyileşme ile ABD ve Avrupa'da talep büyüdü. Mücevher talebi ABD'de yüzde 2 ve Avrupa'da yüzde 1 artarak sırasıyla 26 tona ve 15 tona çıktı.
"TÜRKİYE'DE MÜCEVHER TALEBİ AZALDI"
Geçen yılın ikinci çeyreğinde 200 ton olan küresel yatırım talebi, bu yılın aynı döneminde yüzde 11 azalarak 179 tona geriledi. Hindistan, bu düşüşün ana sürükleyicisi olurken, ülkede volatil (oynak) hisse senedi piyasası ve belirsiz fiyatlama beklentileri nedeniyle yatırım talebi yüzde 30 azalışla 37 tona düştü.
Avrupa'da, Yunanistan'ın avrodan çıkışına ilişkin endişelerle altın yatırımı geçen yıla kıyasla yüzde 19 arttı ve 47 tona yükseldi. Söz konusu dönemde ABD'de de altın yatırımı talebi güçlü oldu.
Bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye'de ise doların TL karşısında hızlı yükselişi, yerel altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu durum karşısında yatırımcılar, altın alım fırsatı için beklemeyi tercih etti. Söz konusu gelişmelerle Türkiye'de mücevher talebi nisan-haziran döneminde yıllık yüzde 30,1 gerileyerek 16,6 tondan, 11,6 tona indi.
"2. ÇEYREK ZORLU BİR DÖNEM OLDU"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Altın Konseyi Piyasa İstihbarat Bölüm Başkanı Alistair Hewitt, yılın ikinci çeyreğinin Çin ve Hindistan'daki talep düşüşü nedeniyle altın piyasası için zorlu bir dönem olduğunu dile getirdi.
Tüketici talebindeki artışın devam etmesi doğrultusunda artan ekonomik güvenle, Batı mücevher piyasasında bu durumun tam tersinin yaşandığına işaret eden Hewitt, şunları kaydetti:
"ABD ekonomisindeki toparlanmanın devam etmesi ve yılın ikinci çeyreğinde Hindistan ve Çin borsalarındaki hızlı artış göz önüne alındığında, söz konusu dönemde altın talebinin sönük kaldığını söylememiz doğru olacaktır. Hindistan'da yaklaşan düğün sezonu ve festival sezonuyla yılın geri kalanında mücevher talebinin daha sağlıklı olması bekleniyor. Buna ek olarak, altın fiyatlarındaki düşüş, tarihsel olarak bakıldığında fiyat hassasiyeti taşıyan piyasalarda altın alımını tetikler ve halihazırda bunun Asya ve Orta Doğu tarafından gelen sinyallerini de görüyoruz."