Güncelleme Tarihi:
GEÇTİĞİMİZ günlerde, dünya klima devi Japon Daikin, Airfel’le anlaştı. Bu anlaşmaya göre Daikin’in ödeyeceği 260 milyon dolar karşılığında Sanko Holding, Airfel’deki bütün hisselerini devredecek. Bu anlaşmanın ‘üçüncü tarafı’ olan Hasan Önder ise, yeni dönemde Airfel’in CEO’su olarak kariyerine devam edecek. Bir şirket kurup hisselerini önce Sanko’ya, sonra da Daikin’e satma başarısı gösteren Önder, bu yılki 350 milyon liralık ciro hedefinin tutacağından oldukça emin. Önder’in yeni gündemini, 160 ülkeye Airfel markasıyla ihracat yapmak oluşturuyor.
Sanko, krizden kurtardı
Klima işine 1999 yılında arkadaşlarıyla ortak kurduğu Akfel’le giren Önder’in, kariyerindeki dönüm noktası 2001’de katıldığı bir toplantı. Burada, Çin deneyimlerini anlatan Önder, Sanko yetkililerinin dikkatini çekince Sami Konukoğlu ile tanıştırılıyor. Klima işine girmek isteyen Sanko ile Önder el sıkışınca, diğer ortaklar da hisselerini satıyor. Akfel, yüzde 25’i Önder’de olmak üzere bir Sanko Holding şirketi oluyor. Önder de genel müdür olarak işleri yürütüyor. “Bu ortaklığı yapmamış olsaydık o yıl batardık” diyen Önder, bunu “Biz Çin’e giderken, ülkede devalüasyon oldu. Kimse krizde ithalatçı bir şirkete ortak olmak istemez ama Sanko mert çıktı ve sözünden dönmedi” diye anlatıyor.
Ürün markası şirket adı oldu
Yoluna Sanko ile devam eden şirketin o yıl ilk fabrikasını da kurduğunu anlatan Önder, sözlerine şöyle devam ediyor: “İşmerkezleri, oteller, hastaneler alanında yaşanan gelişmelerle Akfel büyüdü, Airfel markası tanındı. 2005’te ürün markası olan Airfel şirketin adı yaptık. Sonraki her yıl bir öncekinden daha iyi oldu ve 2010’da tüm sektör gibi Airfel’de müthiş bir yıl yaşadık. 2001’de cirosu 1 milyon lira olan Airfel, 2010’da 203 milyon lira ciroya ulaştı.”
Hedef 350 milyon lira
Bugün 412 çalışanı, 4 fabrikası, 362 satış noktası, 4 bölge müdürlüğüyle, 30 civarında ülkeye ihracat yapan Airfel’in bu yılki ciro hedefini, Önder 350 milyon lira olarak açıklıyor. Şu ana kadar yaşanan gelişmeler bunun gerçekleşeceği yönünde. Ancak Önder, bundan sonrası için çok daha büyük planlar yapıyor. Geçen yıldan bu yana devam eden görüşmelerin sonuçlanması ve Airfel’in dünyanın en büyüklerinden Japon Daikin bünyesine katılması Önder’in planlarını daha da büyütmesinin nedeni.
Airfel uluslararası olacak
Bir şirket kurup, iki kere satmayı başaran Önder, şimdi Airfel’in CEO’su olarak Daikin kanalıyla önüne açılan 160 ülkeye ihracat yapma hazırlğında. Bu hisse satışının Airfel’e uluslararası marka olma yolu açıldığına dikkat çeken Önder, “Dünyada 160 ülkede orta ülkede artık Airfel markası satılacak. Bu büyük fırsat” diyor.
Asker olacaktı mühendis oldu
KARİYER hayatıyla pek çok genç girişimciye örnek oluşturacak Hasan Önder, işçi emeklisi bir baba ve evhanımı bir annenin 5 çocuğunun en küçüğü olarak 1969 yılında Diyarbakır’da doğdu. Lisede askeri eğitim aldı, ancak subay olan ağabeyinin tavsiyesi üzerine eğitimine İTÜ Makine Mühendisliği’ne devam etti. Kendi deyimiyle ‘geçecek kadar not alan’ bir öğrenci olan Önder, ilk hayal kırıklığını 1993’te okulu bitirince yaşıyor. Önder, sonrasında yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor: “Makine mühendisi olmuştum, İngilizcem vardı ve kendime çok güveniyordum. Şimdi ‘onlar kaybetti’ diyorum ama başvurduğum büyük şirketler beni işe almadı. Ben de küçük bir mühendislik ofisine girdim. Doğalgazın İstanbul’da yeni yeni yaygınlaştığı yıllar. İşlerimiz arttıkça, beraber çalıştığım ustaların ısrarıyla kendi 1994’te şirketimi kurmaya karar verdim.”
Hedef 500 milyon Euro ciro ve 1000 çalışana ulaşmak
DAIKIN 14 milyar cirosu, 41 bin 500 çalışanı, 195 fabrikası bulunan bir dev. Tarihinde pek çok icat ve teknolojik yenilik bulunan Daikin, 2007 yılından bu yana Daikin Klima Pazarlama olarak Türkiye pazarında faaliyet gösteriyor. Bu Japon devi, şimdi Daikin Europe NV kanalıyla yüzde 100’ünü aldığı Airfel’le Türkiye pazarında büyümeyi hedefliyor. Hesaplar da 2010 yılında 900 milyon Euro olan Türkiye klima pazarının, 2015’te 1 milyar 700 milyon Euro’ya ulaşacağı öngörüsüne göre yapılıyor. Bunun 500 milyon Euro’sunu da Airfel’in gerçekleştirmesi planları var. Çalışan sayısını 2015’e kadar 1000 kişiye ulaştıracaklarını belirten Önder, “500 milyon Euro, müthiş bir hedef. Bundan sonra daha çok Airfel göreceksiniz ve Daikin’in en büyük kardeş şirketi olacağız” diyor.
Arkadaşlarını ikna etti, Çin’den klima ithalatı yapan ilk Türk oldu
HASAN Önder’in kariyerinde dikkat çeken bir nokta, tek başına hareket etmeyi sevmemesi. Eski voleybolculuğun da etkisiyle takım oyununa inanan Önder, ilk şirketini kurarken de okul arkadaşıyla ortak oluyor. “Altı ay ofiste oturduk, çay içtik” derken, sonrasını şöyle özetliyor: “Ama Hace Mühendislik olarak daha işlere yetişemedik, kısa sürede büyük gelişme kaydettik. Artık proje bazlı işler yaptığımız dönemde, 1998 yılında ben kalktıp Singapur’a gittim, amacım Uzakdoğu pazarını tanımaktı, Çin’i yakından tanıdım. Orada da bir şirket kurdum ama oturma izni alamayınca bir yıl sonra yeniden İstanbul’a döndum. Bu kez aklımdaki iş klimaydı. Türkiye için o yıllarda bu konu henüz çok yeni. Ancak arkadaşlarımı ikna etmeyi başardım ve 8 arkadaş biraraya gelerek 1999’da Akfel Endüstriyel Pazarlama’yı kurduk. Akfel, Çin’den ilk klima ithal eden firmadır. Çin’in büyük eşya markalarından Haier’in klima distribütörlüğünü aldık, bayi ağı kurduk. Tam işleri oturtup, zincir marketleri klima satmaya ikna ettiğimiz sırada deprem oldu, işler bıçak gibi kesildi. Ülke yasta, insanlar zorda tek yapabildiğimiz, depremde zarar gören bayilerin borcunu silmek oldu. Ama ertesi yıl, bizim bayiler öyle bir çalıştı ki Akfel’in işleri dört kat arttı, mal yetiştiremedik. Sektörde de kendimize bir yer edinmeye başladık.”
O kendini hâlâ patron sanıyor
BUNDAN sonra kariyerine Airfel’in CEO’su olarak devam edecek olan Hasan Önder, “Patronken profesyonel olmanın nasıl bir duygu” sorusuna, “Ben hâlâ öyle davranıyorum ama Japonlar da bana o hissi veriyor. Sonuçta ben bir yatırımcı ve girişimciyim, benim için önemli olan bir hedef olması. Ben zaten başarı odaklı bir adamım, bana hedef gösterilmesi yeter” yanıtını veriyor. Önder’in bir özelliği de uluslararası enneagram trainer olması. Enneagram, kişilik tiplerini inceleyen bir metodoloji. Önder, bu yöntemle kendi kişisel gelişiminin yanı sıra, birlikte çalıştığı insanların hayatını da kolaylaştırdığını düşünüyor.