Güncelleme Tarihi:
YENİBOSNA, Merter ve Çorlu’daki üç fabrikasında tüm sanayi sektörleri için dar dokuma, etiket ve kurdele üreten Öz-El Grubu, marketlere ‘tuhafiye’ ürünleriyle girmeye hazırlanıyor.
TÜRKİYE tekstil ve konfeksiyonda dünyanın en büyük oyuncuları arasındaki yerini uzun yıllar koruyacak. Bu sektörün yan sanayisinde küresel çapta başarılı firmaların sayısı da artıyor. Kurdele, etiket ve dar dokuma üreten 3 fabrikada yaklaşık 40 milyon dolar cirosu olan Öz-El Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Öztürk, marketlerde ‘tuhafiye’ ürünleri satışı için çok güçlü bir ürün gamı oluşturdu. Tuhafiyeye odaklanmasının Paris’te açtığı ‘tuhafiyeci’ sayesinde olduğunu söyleyen Öztürk, bu yeni girişimle 2016’da 100 milyon lirayı aşan bir ciro yakalayacaklarını belirtiyor. Kahraman Öztürk şöyle anlatıyor öyküsünü:
DON LASTİĞİ İLE BAŞLADI
Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Kuşak Köyü’ndeniz. Babam Aziz Kaya Öztürk İstanbul’a 1948’de göç temiş. Kumkapı-Nişanca’ya gelmişler ve dedem, Karaköy’de gemi şiletmelerinde çalışmaya başlamış. Babam da, Yeşildirek’te bir musevi işadamının yanına ‘tres işçisi’ olarak girmiş. Tres; eski tip dokumaların genel adı mesela yuvarlak ya da yassı don lastiği gibi ürünler bu grupta. Sonra patron İsrail’e yerleşme kararı almış ve makinelerini ustalarına paylaştırmış. Babam da birkaç makine alarak kendi işini kurmuş. Böylece babam, yuvarlak, yassı, don-paça lastiği üreterek devam etti. Bu ürünler pazarlarda tuhafiyelerde satılır. Bunlar dar dokumanın ilk ürünleridir. Dar dokuma deyip geçmeyin, emniyet kemeri, tüfek kayışı, yarabantları, maskeler, ayakkabı bağları, kalp süzgeçleri hepsi dar dokuma.
SANAYİCİ OLMAK İSTEDİM
Pertevniyal Lisesi’ni okudum, güzel sanatları kazandım ama gidemedim. Ardından, askerlik ve hemen evlendim. Babamın yanında çalışmaya başladım ama babam bir süre sonra üretimden çıktı. O da makinelerini ustalarına ve akrabalara paylaştırdı ve ticarete odaklandı. Ben ‘üretim yapmak istiyorum’ diye tutturdum. Anlaşamadık ve ayrıldım. Nişantaşı’nda kendime yer açtım. Konfeksiyana girdim. Oztek Spor Giyim olarak güzel işler yaptım. Aradan zaman geçti ve akrabalar da araya girdi ve babamızın bizi istediğini anladık. Bana imalata girme izni de verdi. Ben de Yeşildirek’te üretime başladım. O zamana kadar kordon ve paça lastiği dışında bir üretim yapmamıştık. Tam anlamıyla dar dokumaya girdik. Makineler çoğaldı. Topkapı’da 5 dükkanı birleştirip işi büyüttüm. İç piyasada bütün konfeksiyoncular müşterimiz oldu. 1989’da Topkapı’ya da sığmaz olmuştuk. Yenibosna’da 5 dönüm arsa aldım ve 10 bin metre kapalı alana sahip fabrika kurduk. İsviçre’den bir dar dokuma fabrikasının tamamın aldım ve 15 TIR’a yükledim aldım geldim. Ardından, İtalya’nın en büyük kurdele fabrikasını da satın aldım ve onu da buraya taşıdık. Şimdi 3 fabrikamız, 40 milyon dolar ciromuz, 300 civarında çalışanımız var. 23 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ayda 17 milyon metre saten kurdele üreten fabrikamız Çorlu’da, etiket fabrikamız Merter’de. Kardeşim Muzaffer ile beraber yatırımlara devam ediyoruz.
Paris’e tuhafiyeci açtı
ÖZ-EL Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Öztürk, şimdi şöyle konuşuyor: “Tuhafiyecinin değerini de anladık. Aslında tuhafiyeye Paris’te ısındık. Orada 21 yıldır tuhafiyecilere toptan malzeme veren bir şirketimiz vardı ve Paris’te bir süre önce son tüketiciye de satış yapmaya başladık. Gördük ki işin bu tarafında çok büyük potansiyel var. Bunun üzerine Türkiye’de de tuhafiyecilere dönük zengin bir ürün gamı oluşturduk. Şimdi market zincirlerine tuhafiye mazmeleri vermeye başlıyoruz. Marketlerde stantlar konulacak. 3000 çeşit ürünümüz var. Bundan eleme yapacaklar ve 200-300 kalem satılacak stantlar kurulacak. 2016’da 100 milyon lira ciro hedefliyoruz.”
Nicoll, Türkiye’de ‘drenaj’ı büyütüyor
SICAK ve soğuk su, yağmur suyu, endüstri ve kamusal kanalizasyonlar için direnaj sistemleri üreten Fransız Nicoll, Türkiye’de Korur İnşaat ile büyümeye hazırlanıyor. Türk inşaat sektörünün hızlı büyümesi ve kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle ‘drenaj kanalı’ işinin hızlı gelişeceğini düşünen firma, piyasaya yeni ürünler sunuyor. Korur İnşaat Ltd. ortaklarından Bora Korman “Nicoll bu alandaki başarılarını kanıtlanmış bir küresel dev. Şimdi büyük kamusal inşaatlarda kullanıma uygun drenaj mazgallarının satışına da başladık. Bu sistemler dayanıklılığı ile dikkat çekiyor. Akaryakıt istasyonlarının altyapı çalışmalarında ayrıca deneyim sahibiyiz. Tekerlek başına 25 tonluk araçlar hafif kalıyor. Ürün yüzde 100 geri dönüşümlü ve başka birçok avantajı var” dedi.
İnovasyon dâhileri İstanbul’a geliyor
ULUSLARARASI Yükseköğretimde Yönelişler Kongresi (ICHTE), 6-7 Haziran’da İstanbul’da yapılacak. Kongreye inovasyon konusunda dünyada ün yapmış isimler katılacak. Fatih Üniversitesi Büyükçekmece Kampüsü’nde düzenlenecek kongreye dünya genelinden 150 rektör, 150 rektör yardımcısı, inovasyon alanında dünyaca ünlü bilim insanları katılacak. EMLYON Business School Rektör Yardımcısı ve Dünya Girişimcilik Forum Başkanı Tugrul Atamer, Avrupa Melek Yatırımcılar Derneği başkanı Paulo Andrez, Kauffman Foundation Başkanı Robert J. Strom, California State Üniversitesi Rektörü Geraldine Jones, Asya Yönetimi Enstitüsü Filipinler Başkanı Stephen Dekrey ve Fatih Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Yüksek Lisans Programı Başkanı Nader Nada kongrenin önemli isimleri.
KUYUMCU ESNAFI DANIŞTAY’I BEKLİYOR
KUYUMCU esnafı, İstanbul Kuyumcular Odası’nın Danıştay’a açtığı ‘altın alımında kredi kartına taksitin kaldırılması kararının iptaline’ iliştin davanın sonucunu merakla bekliyor. Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, “Eskiye göre işlerimizde yüzde 70’lere varan azalma yaşıyoruz” dedi.