Güncelleme Tarihi:
İnegöl’de kurulan hayvan pazarına Kurban Bayramı dolayısıyla Doğu ve Güneydoğu’dan çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan getirildi. Pazarda satışa sunulan kurbanlık fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 20- 25 arasında attığı belirten Felemez Akkoyun, "Geçen yıl bir kilogram kıyma 18- 22 liraydı. Şimdi 36- 40 lira arasında. Et fiyatlarına göre kurbanlıklar ucuz. Geçen sene 5 bin liralık olan kurban bu sene 6-7 bin lira arasında. Yani yüzde 20- 25 oranında bir fark var" dedi.
Erzurum’un Narman İlçesi’nden 52 büyükbaş hayvan getiren Kamil Algan ise şu ana kadar 2 kurbanlık sattığını söyledi.
Geçen seneye göre kaliteli kurbanlıkların az olduğunu belirten Akkoyun, "Geçen seneye göre kurbanlık az. Bir de kaliteli kurbanlık az. Besili mal az. Tabi bunların masrafı da var. Bizler de yaptığımız masrafı üzerine koyup, 3-5 bir şeyi kazanma derdindeyiz. En düşük kurban 4 bin liradan başlayıp yukarıya doğru gidiyor" dedi.
KURBANLIK BULMADA SORUN YOK
Türkiye'de canlı hayvan varlığı bakımından üçüncü sırada yer alan Sivas'taki kurbanlıkların ülkenin dört bir yanına gönderilmeye başlandığı, kurbanlık temini konusunda herhangi sıkıntı yaşanmadığı bildirildi.
Sivas Ticaret Borsası, Sivas'ta kurbanlıkların kilogram fiyatını tosunlarda 16,5, düvelerde 15,5, ineklerde 14,5, dişi koyunlarda 13 ve erkek koyunlarda 15 lira olarak açıkladı.
Borsa Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, yaptığı açıklamada, Sivas'ın gerek tarımda ve gerekse hayvancılıkta Türkiye'de söz sahibi iller arasında yer aldığını belirterek, "Sivas canlı hayvan varlığı bakımından Türkiye üçüncüsü. Sivas'ta 115 binin üzerinde besi hayvanımız var ve bu büyük bir rakam. Besiye alınan 85 bininin üzerindeki canlı hayvanımızdan 45 binden fazlası kesime elverişli" dedi.
Ülke genelinde kurbanlıkta abartıldığı gibi bir sıkıntı yaşanmayacağına dikkati çeken Hastaoğlu, kentte yetiştirilen kurbanlıkların ülkenin değişik bölgelerinde satışa sunulduğunu ifade etti.
Kurbanlıkların kilogram fiyatını hem üreticileri hem de tüketicileri koruyarak hesapladıklarını dile getiren Hastaoğlu, şunları kaydetti:
"Hem besicimizin hem de vatandaşımızın yıpranmaması için çalışıyoruz. Bizim görevimiz alıcı ve satıcıyı buluşturmak, dengeyi sağlamaktır. Sivas'ta yeteri kadar kurbanlık elimizde mevcut. Bizim derdimiz hem üreticinin hem de tüketicinin yıpranmaması. Geçen yıla göre canlı hayvan kilogramında uyguladığımız yüzde 18'lik zam besicilerimizin kendi kafasına göre uyguladığı zam değildir. Yem fiyatlarında anormal artış var ve besiciyi de düşünmek lazım, tek taraflı olduğu zaman bu iş olmaz."
Türkiye'nin en büyük canlı hayvan pazarlarından birinin bulunduğu Şarkışla ilçesinde de Kurban Bayramı hazırlıkları devam ediyor. Hayvanlarını değerinde satışa sunacağını ifade eden besici Mahmut Şahin, "Fiyatların dengede gitmesinden yanayız. Ne fazla yukarı gitmesini ne de aşağı düşmesini istemiyoruz" dedi.
Osman Sarıburun ise Kurban Bayramı'na sayılı günler kala pazarda hareketliliğin yavaş yavaş arttığını söyledi.-AA