Güncelleme Tarihi:
"Canlı hayvan ithalatı olacak, kırmızı et ithal edilecek" şeklinde spekülasyonların sık sık dile getirilmesinin sektördeki belirsizliği artırdığına işaret eden Tunç, "Kurbanlık hayvan sıkıntısı yok. İhtiyacı karşılayacak oranda büyük ve küçükbaş hayvan Türkiye'de var. Sektördeki belirsizlik fiyatlara yansıyor" diye konuştu.
Bülent Tunç, Türkiye'nin 13-14 milyon büyükbaş, 34-35 milyon civarında da küçükbaş hayvan varlığının bulunduğunu kaydetti. Kurban Bayramı'nda 600-700 bin büyükbaş, 1.5-2 milyon civarında küçükbaş hayvanın kurban edildiğine dikkati çeken Tunç, hayvan varlığı içinde kurbanlıkların oranının düşük olduğunu bildirdi.
Karkas et fiyatlarının bir ay öncesine göre 2 lira, 6 ay öncesine göre ise 6 lira artmasının belirsizlikten kaynaklandığını ifade eden Tunç, şunları kaydetti:
"Et ithalatı yapılacak deniliyor, fiyatlar aşağı düşüyor. Bir süre sonra ithalatın yapılmadığını görülünce bu defa fiyatlar yukarı çıkıyor. En kötü karar kararsızlıktan iyidir. 'Hayvan geldi, gelecek, et ithal edilecek' söylemleri üreticiyi ürkütüyor. Böyle olunca üretici elindeki malı ya satıyor ya da satmıyor. Bu da fiyatları ya düşürüyor ya da yükseltiyor. Belirsizlikleri gidermek fiyat istikrarı açısından büyük önem taşıyor."
Geçen yıl Bakanlar Kurulu kararıyla Bosna Hersek'ten 15 bin ton büyükbaş hayvan eti ithalatına izin verildiğini hatırlatan Tunç, bu kararın ardından kiloda 2 lira gerileyen karkas et fiyatlarının ithalat olmayınca yeniden yükseldiğini anlattı.
Bu durumun kurbanlık fiyatlarına da yansıyacağına dile getiren Tunç, "Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda canlı kilosu 13-14 liradan pazara getirilen kurbanlıklar, bayrama yakın 11 liraya kadar geriledi. Bu yıl 14-15 liradan aşağı kimse malını satmayacak. Şu anda karkas etin fiyatı 21 lira, canlı fiyatı 13-14 liradan satılıyor. Üretici bu fiyatın altında hayvanını satarak daha pahalıya almak istemiyor" şeklinde konuştu.