Kurban kesmek için 80 trilyon harcıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kurban kesmek için 80 trilyon harcıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyada hiç bir ülkenin 9 gün bayram tatili yapmadığını söyleyen Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen, bu süre içinde kurban kesmek isteyenlerin 60-80 trilyon liralık bir parayı ceplerinde dolaştırdıklarını söyledi.

Dokuz günlük bayram tatilinin uzunluğundan yakınan Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen, dünyada bu kadar uzun süreli tatil yapan başka ülke bulunmadığını belirterek, ‘‘Bu süre içerisinde 60-80 trilyon liralık bir para kurban kesiminde kullanılmak üzere vatandaşlar tarafından ceplerinde dolaştırılıyor’’ dedi.

Dinçmen, düzenlediği basın toplantısıyla 3 aylık ekonomik gelişmeler ve önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma programı konusunda bilgi verirken, çeşitli konulardaki soruları da yanıtladı. Dinçmen konuşmasında, enflasyonun kalıcı biçimde düşürülebilmesi için, yapısal reformların gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı, sosyal güvenlikle ilgili düzenlemelerin önemine değindi.

Önümüzdeki Nisan-Haziran dönemi için, 2.5 katrilyon lira civarında gelir tahmin edilirken, 2.1 katrilyon lira civarında faiz dışı harcama yapılmasının planlandığını anlatan Dinçmen, iç ve dış borç faiz ödemelerinin de 1.9 katrilyon lira civarında gerçekleşmesinin beklendiğini, buna göre ikinci 3 ay için 450 trilyon lira civarında faiz dışı fazla verilmesinin hedeflendiğini, nakit açığının ise 1.4 ile 1.5 katrilyon lira aralığında gerçekleşmesinin beklendiğini vurguladı. Dinçmen, şöyle konuştu:

‘‘Yılın ilk yarısı için toplam 822 trilyon lira civarında bir faiz dışı fazla beklenmektedir. Söz konusu dönemde 2 katrilyon 476 trilyon lirası anapara, 1

katrilyon 691 trilyon lirası faiz olmak üzere toplam 4 katrilyon 167 trilyon liralık iç borç servisi gerçekleştirilecektir. Diğer taraftan 1 milyar 315 milyon dolar anapara ve 841 milyon dolar faiz olmak üzere, toplam 2 milyar 156 milyon dolar dış borç servisi öngörülmektedir.

İkinci 3 aylık dönemde ayrıca, 1.3 milyar dolarlık dış kredi kullanımı öngörülmektedir. Bu çerçevede 1 milyar marklık tahvil ihracı başlatılmış olup, Nisan ayı ortalarında nakit girişi gerçekleştirilecektir. Daha önce yapılan 400 milyon dolarlık tahvil ihracına, talep üzerine 100 milyon dolar ilave ihraç yapılmış ve bu tutar dün Hazine hesabın girmiştir.’’

AYRIŞTIRILABİLİR SENET

‘‘Hazine, Türk lirası cinsinden uzun vadeli devlet iç borçlanma senetlerine olan talebin artırılması amacıyla, ayrıştırılabilir (strip) senetlerin ihracına Nisan ayında gerçekleştireceği TÜFE'ye endeksli senetlerle başlayacaktır’’ diyen Dinçmen, bu uygulama ile yatırımcıların TÜFE'ye endeksli tahvillerin ana para ve kuponunun ayrı ayrı alıp satabileceklerini bildirdi.

Dinçmen, zorunlu tasarrufun kaldırılması ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de, zorunlu tasarrufun kaldırılmasında tarih belirleme ile ilgili herhangi bir çalışmaları bulunmadığını söyledi. Dinçmen, ancak bunun kaldırılması halinde, ödeme programına etkisinin ne olacağına ilişkin bilgileri bulunduğunu kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!