Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE, coğrafi konumu, etkilendiği iklim koşullarıyla iklim değişikliklerine çok hassas bir ülke... Hatta küresel iklim değişikliklerinden en çok etkilenecek olan üç ülkeden biri Türkiye. Ülkemizin bu anlamda karşı karşıya olduğu en kritik risklerden biri ise ‘kuraklık’.
Orman yangınlarının arttığı, Tuz Gölü ve Van Gölü’nün su seviyelerinin yarıya düştüğü, Akşehir ve diğer bazı göllerin kuruduğu ülkemizde yağışların zamansal ve bölgesel dağılımı da çok düzensiz…. Öte yandan Türkiye’de suyun bulunduğu alanlar ile suya ihtiyacın en çok olduğu bölgeler de farklı yerlerde. Bu da yıllar içinde kişi başına düşen su miktarının azalacağına dair bir gösterge. Meteoroloji ve Afet Profesörlerinin açıklamalarına göre, çok değil,30 yıl sonra Türkiye su fakiri bir ülke olacak.
Biz sigortacılar olarak doğal afetleri takip etmek durumundayız” diyen Doğan Sigorta Brokerlik AŞ CEO'su Selcen Gür “Bu afetlere neden olan küresel iklim değişikliklerini de yakından izliyor, hem zararları minimuma indirmek hem de sigorta kapsamlarını genişletmek ve sigortalılık oranlarını artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Doğal afetler ve küresel iklim değişikliğinin en çok etkilediği alanlardan biri de tarım sektörü. Ülkemizde 2006 yılından bu yana faaliyet gösteren Tarım Sigortaları Sistemi(TARSİM) de sigortalılık oranı yüzde 20. Avrupa ülkelerinin bir kısmından daha yüksek bir sigortalanma oranı olmasına rağmen, ülkemizi bekleyen kuraklık tehlikesi düşünüldüğünde bu oranının artması gerekiyor” dedi.
Selcen Gür açıklamasının devamında “Tarım sigortalarında sigortalılık oranının artması için TARSİM bu yıl ürün kapsamını genişlettiğini duyurdu. Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan buğdayda kuraklık sigortasının kapsamına bu yıl yulaf, çavdar ve arpa da ilave edildi. Yine bu yıl ilk defa uygulanmaya başlanan ‘kadın çiftçi indirimi’ ile kadın istihdamının en yoğun olduğu tarım sektöründe kadının önemi vurgulanmakta ve kesilen poliçe adetlerinde artış amaçlanıyor” şeklinde konuştu.