Güncelleme Tarihi:
“Dış Ticaret Beklenti Anketi”nin ilk sonuçlarını Dış Ticaret Müsteşarlığında düzenlediği toplantıda açıklayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, daha sonra gazetecilerin soruları yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars'ta yapılan İnsanlık Anıtı'nı “Ucube” olarak nitelendirmesine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine bu konudaki gerekli şeyleri Başbakan Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın söylediğini belirten Çağlayan, buna ilave edecek bir şeyi bulunmadığını söyledi.
Bir başka gazetecinin Beklenti Anketinde kendisi için alarm çalan alanın ne olduğu sorusuna verdiği yanıtta da Çağlayan, ankette ihracatçıların talep daralmasıyla ilgili ihracat azalmasını miktar olarak artık bir kenara bıraktıklarının ortaya çıktığını söyledi. Buna karşılık ihracatçıların ankette özellikle hammadde, aramalı fiyatları ile döviz kurunu öncelikli konu olarak ortaya koyduklarını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
“Özellikle döviz kuru demedim. Bakın şunu çok net ifade etmek isterim ki bugün dövizin gelmiş olduğu seviye maalesef her fırsatta ifade ettiğim gibi, Para Politikası Kurulu'nun meselelerin önünden koşan değil, arkasından koşan yaklaşımıyla soğumuş ve soğutulmuş önlemlerle bugün dış ticaret rakamları, özellikle ihracat ve ithalatta esas teşkil edilen döviz kurlarında rakamlar ortaya çıkmıştır. Bu şunu gösteriyor tabii ki burada ihracatçının (illa şu rakam olsun) diye bir beklentisi yok. İhracatçının burada özellikle istediği sürdürülebilir ve rekabetçi bir kura sahip olunmasıdır. Bu hem ihracat hem ithalatı ilgilendiren bir konudur.
TL'nin aşırı değerlenmesi, bundan kastettiğimiz şudur: İngilizce olarak (over value) dedikleri yani... tabii ki paramızın kıymetli olması bizim açımızdan çok iyi bir şey. Ama over value dediğim, yani normal, olması gerekenin üzerinde bir aşırı değer ihracatı olumsuz etkiliyor. Diğer taraftan ithalatı azdırıyor. Ben bunu bir yıla yakın zamandır söylüyorum. Ben bunu söylediğim zaman, bu işe sahip çıkmayanların kalkıp bugün eleştirmeye hiç hakları yok. Özellikle bu konuda döviz kurlarının TL karşısında değer kaybetmesi yerli üretimi bir kere ciddi şekilde rekabet dezavantajı baskısı altında kitlemiştir. Bu asıl kur meselesinin arkasında gelen şey de özellikle ithalatın artmasıyla beraber iç üretimin hem azalmasını hem haksız rekabete uğramasını hem de birçok sektörde üretimden vazgeçmesi gibi bir sorunu ortaya çıkartmıştır...
Ama öncelikli mesele yine özellikle kur meselesi olarak ortaya çıkıyor. Kur meselesi bütün kötülüklerin anası onu söyleyeyim size. Yani düşük kur kötülüklerin anasıdır. Gerek ihracatta, gerek ithalatta.”