Güncelleme Tarihi:
ENDÜSTRİ Mühendisi Akın Arslan, yıllarca şirketlere ve markalara yönetim, sistem ve kalite’ alanlarında danışmanlık hizmeti veren biri olarak kendi tasarımı projeye imza attı. Arslan’ın 48 ülkede tescil ettirdiği Hotstop markasıyla tasarımı üretiminden işletmesine tek merkezden yönettiği ‘kupa büfe’ler, Türkiye’nin profesyonel ‘mobil kafe’ zinciri oldu. 1.5 yılda 27 Hotstop’u yurt geneline yerleştiren Akın Arslan, bu yıl sonunda 34 Hotstop’lı bir zincir olmayı ve 4 milyon lira ciro hedefliyor. İlk yurt dışı masterfranchise’ını de BAE’ye veren Arslan’ın Hotstop’larından 2 ay içinde Dubai’de 12 adet açılacak. Akın Arslan şöyle başlıyor anlatmaya:
Kara Harp Okulu mezunu
Endüstri mühendisi bir öğretim üyesiyim. Harp Okulu mezunuyum ve doktora yaptım. Kara Harp Okulu’nda, Başkent, Marmara ve Koç Üniversitesi’nde dersler verdim. Endüstri Mühendisliği’nde, proje yönetimi ve sistem tasarımı alanlarında uzmanım. Ayrıca kalite süreçleriyle çok erken tanıştım. Kalder’in çalışmalarında EFQM süreçlerinde saha denetimleri yaptım. Sonra kendi girişimlerim oldu. Şirketlere bu alanlarda danışmanlık veren ‘Çözümvar Ltd.’i kurdum. İnternet projelerimiz de oldu. www.sikayetvar.com’un kurucularındanım. Fabrika ve alışveriş merkezleri için anahtar teslimi porjeler, fizibiliteler hazırlıyoruz.
Yiyecek-içecek işi çekti
Farklı sektörlere danışmanlıklar verirken, yiyecek içecek sektörünün de içinde oldum. Mesela Ankara’nın ünlü restoranlarından Baklavacı Hacıbaba’nın restoran sistem altyapısını kurduk. 2004-2005’te Beltur’un restoran sistemlerini yeniledik. Gemilerde büfeleri ele aldık. Böylece yiyecek içecekte know how’umuz oluştu.
Fuarda kupa gördüm
Viyana’da bir gıda fuarına katılmıştım. Avsturyalı bir kahve devinin ‘maskot’ dev bir kupa yaptığını gördüm, çok etkilendim. Uygun bir mühendislikle birkupa tasarlanırsa nefis bir ‘mobil kafe olabilir’ diye düşündüm. Avusturyalılarla konuştum ama onlar sıcak bakmadı. Türkiye’ye döndükten sonra çalışmaya başladım. Kompozitle olmalıydı çünkü çok sayıda yapıp sunmak gerekiyordu. Tasarımcı Başak Atalay iyi dostumdur. Kendisine ‘bir kupa istiyorum büfe olarak tasarla’ dedim. Başak, 3 hafta sonra bir çaydanlık tasarımıyla geldi. Ben ‘olmaz’ dedim. 2 hafta sonra bu defa Hotstop logosuyla geldi. Logoyu çok beğendim. Dünyaya baktık, tescil edilmemiş. 48 ülkede tescile gittik. Kupayı tasarladık ve yola çıktık.
5 metrekarede 100 ürün
İtalyan bir tasarımcı arkadaşımla iç ergonomiyi tamamladık. 3.65 yükseklik 3 metre çapı var. İç alanı 5 metrekare. Çay, kahve, sandviçler ve tatlılarla 100 ürünü aştık. Ayvalık tostu da light tostlar da var. Özel çay kahve makineleri tasarladık. 2 dakikada 3 litre suyla 45 bardak yıkayabilen bulaşık makinesi koyduk. 170 farklı kişi ya da kurumdan ürün alıyoruz. Üzerinde kayan yazısı da var. Merkezden yönetebiliyoruz. Reklam ya da haber yayınlayabiliyor.
Çayımızı yarım saatte bir döküp yeniden demliyoruz
HOTSTOP’ların ilkini 1.5 yıl önce Beylikdüzü Koçtaş’ta açtıklarını ve şu an Bağdat Caddesi dahil 27 noktada olduklarını söyleyen Akın Arslan, “Çayda çok iddialıyız. Özel çay makinesi tasarlattık, porselen demlikte demliyoruz. Her yarım saatte bir çaylar dökülür ve yeniden demlenir. Demin durumunu da merkezden izleriz ve asla şaşmaz. Saat başına çeyrek kala ve çeyrek geçe yeni dem çay verilir. 2012’de Hotstop çayını perakende zincirlere de satacağız. Kahvenin yanına çayı çok iyi monte ettik. Sütlü çay da veriyoruz” diyor.
İşgaliye, çay bahçesi ve kafe ruhsatı alıyor
AKIN Arslan rol model olarak Starbucks’ı aldığını söylüyor ve bu büyük markanın başardıklarını başarmak için en hızlı formülü aradığını anlatıyor. Arslan, şöyle konuşuyor: “Hotstop ile ilgili ruhsat konumlandırması da ilk oluyor. Çay bahçesi, normal kafe ve işgaliye ruhsatlar verildi. 1.5 yılda 27 şube olabildik. Hepsi bizim yönetimimizde ve tüm çalışanlar (100’ü aştı) bizim istihdamımız. 2012 sonunda 70 Hotstop olacak. Hotstop üretimini kompozit üreticilerle yapıyoruz. Klasik kafelere göre gücümüz büyük. Umduğunuzu bulamzasınız, başka yere götürebiliyorsunuz. İlk masterfranchisee anlaşmamızı BAE ile yaptık. Dubai’de 12 tane açılacak. Rusya ile anlaşmak üzereyiz. 2023 hedefimiz 30 ülkede 3 bin Hotstop.”
DİĞER E-KOBİ HABERLERİ
50 kişilik ‘mağaza timi’ günde 2 mağaza açacak
HAAN-GAR Ayakkabı, Alışveriş Merkezleri’nde yer bulamayınca sokağa inme kararı aldı. Firma, kurduğu 50 kişilik ‘mağaza timi’yle günde 2 mağaza açarak 92 olan mağaza sayısını Haziran 2012’ye kadar 400’e çıkaracak. Haan-gar Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, “Alışveriş merkezi yönetimlerinde ithal markaların baskısı nedeniyle yerli üreticiye karşı ön yargı var. Yönümüzü sokağa çevirdik” dedi.
Dijital tavla üretti, ‘zar tutmayı’ tarihe gömdü
SİSTEM 9 Medya, geleneksel tavla için ‘dijital oyun seti’ üretti. Dokunmatik ekranda oynanan bu tavlada zar tutmak da ortadan kalktı. Çünkü zarlar ekrana dokunarak atılıyor. Cafe’lerde, turizm komplekslerinde, dinlenme tesislerinde tavlayla ilgili yeni bir oyun trendi yaratmayı hedefleyen firmanın yeni ürününde; kağıt oyunları, satranç, photo booth gibi alternatif oyunlar da oynanabiliyor. İsteğe göre oyun sayısı ve çeşidi artırılabiliyor.
1 milyon dolarla MarinTurk’e ‘Temenye’ açtı, Etiler ve Florya’yı hedefine koydu
SİVASLI Erhan Konukoğlu, yıllarca yürüttğü Develi ortaklığından ayrıldıktan sonra kendisine ait ilk restoranı Pendik Marinturk’te açtı. Pendik’in eski adı Temenye’yi marka yaparak, ilk restoranına yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırım yapan Konukoğlu, “43 kişilik kadromuzla hizmet veriyoruz. Hedeflediğimiz kaliteyi yakaladık ciroyu da yakalayacağız.
Hem Türk hem de dünya mutfağından çok lezzetli yemeklerimiz var. Florya ve Etiler’de de birer tane Temenye açmak için yer arayışımız sürüyor” dedi.