Güncelleme Tarihi:
Söz konusu değişiklikler şöyle:
Alkollü içkiler 22:00-06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.
İşyerlerinde bulunan otomatik satış makinelerinde tütün mamulü bulundurulamaz. Tütün mamulleri, her nevi oyun makineleri ile veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemez.
Meskûn mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmez.
Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarında faaliyet gösteren işyerlerinde alkollü içki satış ve sunumu yapılamaz.
TURİZM BELGELİYE MESAFE YOK
Alkollü içkilerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafe bulunması zorunlu. Mesafe şartı 11/6/2013 tarihinden önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve satış belgesi almış işletmeler için aranmaz. Bu işletme sahipleri işletmelerini birinci ve ikinci derece kan hısımlarına devredebilir. Mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmaz.
İNTERNET İÇERİYE KAPALI
Alkollü içkilerin adını veya markasını içeren alan/alt alan adı kullanılmak suretiyle bu ürünlerin reklam ve tanıtımına yönelik olarak internet sitesi açılamaz. Ancak Türkiye’de faaliyette bulunan alkollü içki üreticisi firmalar ihracat amacıyla, ülke içinden erişimini engellemeleri koşuluyla, ürettikleri ürünlerin yurtdışına yönelik reklam ve tanıtımını internet siteleri vasıtasıyla yapabilirler.
Reklam ve tanıtım komple yasak
Alkollü içkilerin her reklamı ve tanıtımı yapılamaz. Tüketicilere yönelik olmayan tanıtımı da, teşvik edici ve özendirici olmaksızın yapılması gerekir.
Özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamaz.
Hiçbir etkinliğe ürünlerin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamazlar.
Marka, logo, amblem ve işaretler içerecek sözcükler, şekiller, resim ve harfler, iş yerlerinin içinde, dışında, vitrinlerinde, taşınabilir veya sabit her türlü materyal üzerinde bulundurulamaz.
İçkinin adı var görüntüsü yok
Alkollü içki üretici, ithalatçı veya toptan satıcıları, ürünlerin isimlerine/markalarına kurumsal internet sitelerinin ürünler bölümünde, reklam ve ürün tanıtımı yapılmaksızın ve görsel unsurlar kullanmaksızın liste halinde yer verebilirler.
İnternet aracılığıyla tüketici dışındakilere satışını ve tanıtımını içeren ayrı internet sitesi oluşturulmak istenmesi veya diğer ürünlerden ayrı ulaşılabilen aynı internet adresi içinde ayrı bir sayfa tahsis edilmesi halinde erişimin arz zinciri içerisindeki satış belgesini haiz kullanıcılara verilecek kullanıcı adı ve parola ile sağlanması ve satışı gerçekleştirecek olan satıcının satış belgesinde belirtilen fiziki işyeri adresi ile satış belgesi üzerinde yer alan kurum sicil numarasına yer verilmesi zorunludur.
Önce ruhsat sonra turizm belgesi
AÇIK alkollü içki satışı yapacaklar için ilgili mevzuatı gereğince yetkili makamlardan alınacak açık alkollü içki satışına ilişkin ruhsat ibaresinden sonra gelmek üzere “turizm belgesi” ibaresi eklendi. Nargilelik tütün mamulü sunumu yapacaklar için işyeri açma ve çalışma ruhsatı örneği ve/veya ibaresinden sonra gelen “turizm işletme belgesi” ibaresi, “turizm belgesi” olarak değiştirildi.