‘Kültür Başkenti’ turizmi tetikledi pompada 1 kuruşluk zam kalıcı oldu

Güncelleme Tarihi:

‘Kültür Başkenti’ turizmi tetikledi pompada 1 kuruşluk zam kalıcı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 00:00

İstanbul Avrupa Kültür Başkenti 2010’a da kaynak yaratılması amacıyla 20 Haziran 2008’de devreye giren benzinde litre başına 1.5, motorinde 1 kuruşluk zam kalıcı oldu.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “O zam, sadece İstanbul’a değil, bütçeye ek kaynak yaratmak içindi. 30 Haziran’da İstanbul Kültür Başkanti Ajansı’nın görevi bitiyor ama akaryakıttaki kesintinin ortadan kalkması söz konusu değil” dedi. Ernst&Young’ın hazırladığı rapor, “Kültür Başkenti”nin, İstanbul’daki konaklamaların Türk turizmindeki payını yüzde 33.8 arttığını ortaya koydu.

Turist yüzde 12.7 arttı

Ernst&Young Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca, Devlet Bakanı Yazıcı ve Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Başkanı Şekip Avdagiç’in düzenlediği toplantıda hazırlanan raporun sonuçlarını paylaştı. Ernst&Young’un raporunda şu veriler yer aldı:
Kültür Başkenti olmanın da etkisiyle yabancı ziyaretçilerin sayısı 2010’da yüzde 12.6’lık artışla tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Yaratıcı endüstrilerdeki şirket sayısı yüzde 23 arttı.

İstanbul 2010’u bilenlerin yüzde 67’lik bir kesimi Avrupa Kültür Başkenti sayesinde kültür-sanatla ilgili yeni iş alanları ve imkanları yaratılacağını ve istihdamda gelişme olacağını düşünüyor.

Otel fiyatları da turizm sektöründeki canlılıktan etkilendi. Ortalama 86 Euro olan İstanbul’daki otel fiyatları 101 Euro’ya çıktı.

Rekor bütçeye ulaşıldı

Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Başkanı Şekip Avdagiç de şu bilgileri verdi: “470 milyon liralık bütçemiz vardı. Bu paranın 440 milyon lirası harcandı. Bütçe rakamımız ise Avrupa’da rekor kırdı. 470 milyon TL’lik bütçe Avrupa Kültür Başkenti programının en yüksek bütçesi oldu. Bu etkinliklere katılanların yüzde 70’i kültürel faaliyetlerde artış hissedildiğini açıkladı. Yüzde 63’ü ise katıldıkları kültürel etkinliklerin sayısının arttığını söyledi. Yüzde 62’si ise kültür-sanat etkinliklerine daha fazla katılacağını açıkladı. İstanbulluların yüzde 42’si yeni kültürel alanlar keşfetti. Yüzde 35’i ise yeni kültürlerle tanıştı.”

Yüzde 84’ü kültür sanat izleyicisi değil

ERNST&Young’ın raporu İstanbullu ile ilgili şu verileri ortaya koydu:
Yüzde 84’ü kültür-sanat izleyicisi değil.
Yüzde 40’ı kültürel faaliyetlere hiçbir harcama yapmıyor.
Yüzde 54’ü kitap okuyor.
Yüzde 51’i sinemaya gidiyor.
Yüzde 24’ü tiyatroya gidiyor.
Yüzde 21 konser izliyor.
Yüzde 20’si müze ve sergileri geziyor.
Yüzde 4’ü opera ve baleye gidiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!