Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2009 10:43
Malatya'daki küçükbaş hayvan varlığının 3 yıl öncesine göre yüzde 50 oranında azaldığı, süt üretiminin de tüketimi karşılamaya yetmediği bildirildi.
Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, 2007 yılının aralık ayında kurulan birliğin 2008 yılı boyunca Malatya'daki küçükbaş hayvanları tespit etmek amacıyla küpeleme çalışması yaptığını söyledi.
Malatya'da 137 bin 500 küçükbaş hayvan bulunduğunu ifade eden Akın, şu bilgiyi verdi:
“Malatya'da koyun sayısı, keçilerden fazla. Her 17 koyundan biri keçi. Mevcut koyun ve keçi türlerinin verimini artırmak ve yetiştiricilerin daha fazla verim almasını sağlamak için yeni türlere yöneleceğiz. Koyun türleri de daha çok Karaman Koyunu, Mor Koyun, Ak Koyun ve Drejan Koyunu'ndan oluşuyor. Az da olsa İvesi Koyunu Sivas'tan alınarak yetiştiriliyor. Bizim yetiştiriciliğini artırmayı düşündüğümüz koyun türü de bu tür. Keçi yetiştiriciliğinde de Kıl keçisi ve Halep keçisi var. Keçi yetiştiriciliğinde de Zanen Keçisi'nin artmasını hedefliyoruz. Çünkü bu türler Malatya'da yetiştiriciliği yapılan diğer türlere göre 4 kat daha fazla süt veriyor, İvesi Koyunu'ndan da diğer koyun türlerine göre 1,5 kat daha fazla süt alınabiliyor.”
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, birlik üyelerine hayvan başına 9 TL destek vereceğini, desteklerin bu ay içinde gelmesini beklediklerini dile getiren Akın, Malatya'daki yetiştiricilerin yıllardır alıştıkları klasik yöntemlerle yetiştiricilik yaptığını belirtti.
Akın, şöyle konuştu:
“AB hibe projesi çalışmalarımız olacak. Bazı proje çalışmalarımız var. Bu projelerimiz tamamlandığında klasik ağıl sistemini bırakacağız. Yetiştiricilerin hayvan sayısını artırmayı düşünüyoruz. Çünkü yetiştiricinin 50 hayvanı da olsa, onunla bir kişi ilgileniyor. Bir 25 hayvanı da olsa onunla bir kişi ilgilenecek. Hayvan sayısı artsa üretim de artacak.”
Malatya'daki hayvan varlığının her yıl bir önceki yıla göre düştüğünü belirten Akın, “3 yıl öncesine göre hayvan varlığımız yüzde 50, 6 yıl öncesine göre yüzde 100 azalmış. Bundan 40 yıl önce Akçadağ ilçesindeki hayvan varlığı şu anda Malatya'daki hayvan varlığına eşdeğermiş” diye konuştu.
SÜT ÜRETİMİ YETERSİZ
Malatya'nın süt üretiminin tüketimini karşılamaya yetmediğine dikkati çeken Akın, Malatya'daki süt ve süt ürünleri üreten fabrikaların aldıkları sütün bir kısmını çevre illerden karşıladıklarını bildirdi.
Malatya'da profesyonel kesim yapan bir mandıraya ihtiyaç olduğunu da belirten Akın, kesim için hayvanların Diyarbakır ya da Kayseri'ye gönderilmek zorunda kaldığını, aynı zamanda Malatya'da bir soğuk süt tankının da olması gerektiğini anlattı.
Akın, İl Özel İdaresi, Malatya Belediyesi ve Malatya Valiliği ile kaymakamlıkların projeler konusunda desteğini beklediklerini, Malatya'nın küçükbaş hayvan varlığının korunması gerektiğini sözlerine ekledi.