Güncelleme Tarihi:
Doany, TT’den ayrılalı iki yıl oldu. Bu süre içinde Türkiye ile bağını koparmayan Doany, bir zamanlar TT için yaptığı küçük şirket satın alma ve büyütme işini şimdi kendi adına yapıyor. Ekonomist dergisine konuşan Doany, bugüne kadar toplamda 12 şirket ile ortaklık kurdu. Birkaç yıl içinde tüm şirketlerinin 200 milyon dolar üzerinde faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) rakamına ulaşması hedefleniyor. Yatırım yaptığı şirketlerin bazılarının yurtdışına açılmalarına yardımcı olmayı, bazılarını da başka şirketlere satmayı hedefliyor.
2011’DE AYRILDI
Doany, gelecek hedeflerini ve Türk gençleriyle yaptığı çalışmaları şöyle anlattı: “Türk Telekom’dan 2011 ortasında ayrıldım ve sonra ilerleyen zamanda Oger Telekom’dan da ayrıldım. O dönemde Türk Telekom ve Oger Telekom’un bu tarz yatırımlar yapması gerektiğini düşünüyordum. Küçük şirketlere yatırım yapılmalıydı. Çünkü küçük şirketlere yatırım yapıp onları büyütmek daha iyi. Büyük şirketleri almak zor. Fiyatlar yüksek ve insanlar şirketleri satmak istemiyor. Bende bu fikir vardı.”
ÖNEMLİ BİR PAZAR
Türkiye’nin önemli bir pazar olduğunu belirten Doany, “Yeni bir şirkete başlamak istiyorsanız bu gençken çok kolay. Çünkü böyle bir dönemde risk alma şansınız daha yüksek. İşi başaramazsanız bile buradan deneyim elde edip yeni bir işe başlayabilme şansınız var. Türkiye’de risk almak, Ürdün’de almaktan daha kolay çünkü pazar burada büyük. İngiltere ve Fransa büyüklüğünde pazar var. O yüzden burada başlayıp yurtdışına gitme şansı yüksek. Bu gerekçeler de benim burada yatırım yapmama neden oldu. Pazar koşullarının birkaç yıl içinde daha iyi olacağını düşünüyorum. Değer artacak, büyüme yükselecek. Türkiye’de fikrin varsa yapabilirsin. Ama ABD gibi ülkelerde her fikir zaten çoktan gerçekleştirilmiş durumda. O yüzden de burada potansiyel yüksek” dedi.
SON YATIRIM
İki yılda hızlı bir şekilde 12 şirkete yatırım yaptığını anlatan Doany, şunları söyledi: “Son olarak varlık yönetimi şirketi TurkAsset’i kurduk. Burada başkan yardımcısı pozisyonundayım. Varlık yönetim şirketleri bankaların sorunlu alacaklarını satın alıyor. Biz de bu alanda 8-9 şirket olduğunu görerek burada yatırım yapmaya karar verdik. Diğer ortaklar THY’nin Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Cemal Şanlı, Türk Telekom’un eski hukuk Başkanı Mehmet Kömürcü ile Hüseyin Özdemir, Adil Necipoğlu ve Hüseyin Altaş. Bu şirket ayrıca yazılım şirketi ile destekleniyor. Şimdiden 80 kişilik çalışana ulaştı ve büyüyor.”
Yeni yatırımlar hangi alanlarda olacak
YENİ yatırımları hakkında da bilgi veren Paul Doany, “IT ve internet alanı temel yatırım yaptığım sektörler. Danışmanlığı telekom sektöründen kopmamak adına yapıyorum. Ama bu alana yatırım yapmayacağım, danışman olarak devam edeceğim. Enerji tarafında geliştirilmiş jeotermal sisteminde çok fırsat olacağını düşünüyorum. Bu alanda en ucuz sistemi yapacağız. Birçok alanda enerji sunacağız. Verimli, sağlıklı, doğa dostu ve ucuz maliyetli olacak. Bu açıdan Türkiye, Avrupa’da da fırsat yaratacak. Bu benim için yeni alan. Bu işi yazılım ile genişletmeyi planlıyoruz. Bundan sonuç almak için beş yıl beklememiz gerekiyor” dedi.