Kucağıma 64’ümde bir bebek aldım beğenmediğim şarabı satmayacağım

Güncelleme Tarihi:

Kucağıma 64’ümde bir bebek aldım beğenmediğim şarabı satmayacağım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 00:00

Sadece Türkiye cirosu 1.4 milyar doları bulan Arkas’ın patronu Lucien Arkas, satın aldığı İdol Şarapları için yurtdışı dahil büyük planlar yapıyor. “64 yaşımda kucağıma bir bebek aldım” diyen Arkas beğenmediği hiçbir şarabı satmayacak. Arkas, 41 şirketi yönetirken şimdi pek çok hobisine de zaman ayırmaya çalışıyor.

TEMMUZ 2004... Bremen’de Arkas filosuna dahil edilecek 14’üncü gemi Vivien A’nın teslim töreni. Geleneklere uyularak geminin üzerinde Mumm şampanya kırılıyor ve Vivien A denize indiriliyor. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın rahmetli eşinin ismini taşıyan gemiyi Lucien Arkas, oğlu Bernard ve kızı Claire göz yaşlarıyla karşılıyor. Bu duygusal gemi teslim töreninin ardından Lucien Arkas’tan büyük tutkusu olan şaraplar ve şampanyalar üzerine pek çok öykü dinliyoruz. Deniz, kara, demir ve havayolu taşımacılığı ile entegre lojistik hizmetlerinden liman işletmeciliğine, kruvaziyer turizminden bunkeringe kadar birçok alanda 41 şirketi ve 5 bin çalışanıyla faaliyet gösteren Arkas’ın patronu, İdol Şarap’ta yüzde 5 olan hissesini yüzde 65’e çıkararak gizli hobisini profesyonel hayatına soktu. “Şarap, resim, kitap ve bahçeyle ilgilenirken arada 40 şirketi de yönetmeye çalışıyorum ama en büyük hobim işim. Zaman yönetimi ile hepsine yetişebiliyorum” diyen Lucien Arkas ile işin dışındaki yaşamını konuştuk.

Romanee Conti şaraplarını severim

Şaraplara ilginiz ne zaman başladı?

- Şarap zaman içinde, belli bir yaşa gelince gelişti. 35’ten sonra damak tadına daha çok önem veriyor insan. Zaten fazla içirmiyorlar da. Az içer hale gelince beğenmez oluyorsun. Şarap çok sosyal bir içki. Tada tada şarap konusunda geliştim. Her memleketin şarabını tatmaya çalışırım. Fransa, İtalya çok iyi ama bazen ummadığın yerde çok iyi şarap olabiliyor. Avusturya, Macaristan’da beğendiğim şaraplar içtim.

En çok hangi şarapları tercih ediyorsunuz?
- Tadarak bana uygun şarapları öğrendim. İtalyan olarak Chianti ve Valpolicella. Güney Fransa’dan Bandol; Bordeaux’dan Chateau ve yıllara girmeden söyleyecek olursam Saint Emilion, Saint Estephe, Margaux ve Pauillac; Bourgogne’dan Romanee Conti şaraplarını severim. Güney Afrika’nın melez Pinotage üzümü iyidir. Çok bekletmemeli.

Pahalı şarap boğazımda kalır

Mönüdeki en pahalı şarabı mı söylersiniz?

- Aşırı fiyatlı şaraplar güzelse bile içerken boğazımda kaldığı için kaçıyorum. Aşırıya kaçmadan çok iyi şaraplar var. Bir öğlen bir akşam içerim. Sarhoş olmak için şarap içersen şaraba yazık.

Kavda 20 ülkeden farklı şarap var

Kaç yıldır kavınız var ve kaç ülkeden kaç şarap bulunuyor kavınızda?

- 30 yıldır 20 ülkeden şarap var kavımda. Türkiye’de her yeni çıkan her şarabı tadarım. Saymadım ama yüzlerce şarabım var. 1995’te çıkan Kavaklıdere Kalecikkarası’ndan 18 şişe almıştım. Son şişeyi geçenlerde açtım. Gayet iyiydi.

Bağı gördüm İdol’e tutuldum

Neden İdol’ü satın aldınız?

- Bir yıl önce bir dostumun yüzde 5 hissesini devralmıştım. Ortakların toplantısında bağı ilk kez gördüm. Nasıl birini görüp tutulursun ve aklından çıkmaz ya öyle... Ekrem’e (Demirtaş) “Satmak isteyen yok mu ben talibim” dedim. Satmak isteyenleri o belirledi, kendi hisselerinden de verdi. Oğlumu ve damadımı tadıma götürdüm. Tadımın ardından bağı gösterdim. Yüzüme baktılar. Anlamışlardı, “Sen burayı aldın değil mi” dediler.

Çocuklar Japon, Fransız bahçemi biletli gezmeye açmaya niyetli

Bahçe hobiniz nedir tam olarak?

- Urla’da Fransız bahçe kurdum. Onun yanında İtalyan ve Japon bahçesi de var. 35 dönüm alan üzerinde hepsi. Çocuklar “Bilet kesip burayı insanlara gezdireceğiz” diye şakalar yapıyorlar bana. Bu bahçeleri gezmeyi, oradaki gelişimleri görmeyi seviyorum.

Her açılan haber oluyor pahalısını üretmeyeceğim

Neler yapmak istiyorsunuz? Yurtdışı planlarınız var mı?

- Şaraplar çok güzel ama ben bir üst seviyede bir de makul fiyatlı ama iyi şaraplar olsun istiyorum. Lüks zorlar, altı da ikram etmeye utanırsın. Ortasını bulmak lazım. Benim iddiam şu: Beğenmediğim şarabı satmayacağım. İdol’de fazla çeşit var, azalması lazım. Akılda kalmaz çünkü. Üretimin hepsini Türkiye’de tüketemeyiz. Yeter ki biz Avrupa’da bu içilebilir diye kanaat getirelim. İtalya’da tanıdık bir tadımcıya örnekler gönderdim. Fikrini bekliyorum. Avrupa’da restoran, oteller ve perakende de satış düşünüyorum. Lüks şarap düşünmüyorum. Dünyada kaç şişe pahalı şarap içiliyor ki? Her açılan şişe haber oluyor; düşünün.

Turistler tadım yapacak, adı Metropolis olacak

İdol ismini değiştirecek misiniz?

- İdol şirketin ismi gibi kalacak. Belki o da değişebilir. Metropolis ismini veribilirim. Ana tanrıçanın şehri... Oraya vakit ayırmak lazım. Ben buna gönüllü oldum. Daha yapılacak çok şey var. Toprak altı mahsen yaptırmak için Fransız ve İtayanlara ihale açacağım. Burası Efes yolu üzerinde. Tadım yeri yapacağım. Pek çok otobüs dursun, turistler Türk şarabı tatsın. İdol daha çok yeni. Ben kucağıma bir bebek aldım. Bakalım neler olacak?

İsmini okuyamadılar Uzanlar’ın ihalesinde Conti’yi ucuza aldık

Uzanlar’ın meşhur şarap ihalesinden siz de bir şeyler aldınız mı?

- Çok sosyetik bir olaydı o. Normal şaraplar 4-5 misli fiyata satıldı. Herkes Petrus falan ismi çok duyulduk şarapları kapıştı. 18 şişe alabildik. Az aldık diye üzüldüm ama sonra Romanee Conti Echezeaux satışa çıktı. Herhalde ismini okuyamadılar diye alan olmadı. 60 dolardan aldık. Normalde 10 katına satılması lazım. Romanee Conti Echezeaux’yu ucuza alınca çok sevindim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!