Güncelleme Tarihi:
Kıbrıs Türk Hava Yolları, eski Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Utku ile 7 yöneticisini mahkemeye verdi. KTHY, bir uçak alımında usulsüzlük yaparak kurumu zarara uğratmakla suçladığı Utku ve arkadaşları aleyhine yaklaşık 3.5 trilyon liralık tazminat davası açtı.
KISA adı KTHY olan Kıbrıs Türk Hava Yolları Limited Şirketi, eski Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Utku ile 7 yöneticisini mahkemeye verdi. KTHY, bir uçak alımında usulsüzlük yaparak kurumu zarara uğratmakla suçladığı Utku ve arkadaşları aleyhine yaklaşık 3.5 trilyon liralık tazminat davası açtı. Şirket, zararın faiziyle birlikte davalılardan tazminini istedi.
İstanbul 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran davacı KTHY Limited Şirketi ile murakıpları Sevda İlknur Ezgü ve Zafer Niyazi'nin avukatları, davalılar, KTHY yönetim kurulu üyeleri Ümit Utku, Ruhi Kahraman, Mehmet Muhsinoğlu ve Güvenç Cantaş ile genel müdür Ferda Öneş, denetçiler Ersin Tatar ve Şadan Giral'ın kuruma uçak alımında usulsüzlük yaptıklarını öne sürdüler. Genel Müdür Öneş'in 24 Temmuz 1995'te uçak filosuna uzun vadeli kiralama yöntemiyle A-310 tipi bir uçak alımı için yönetime teklif götürdüğü, 22 Ocak 1996 tarihli yönetim kurulu kararıyla kabul gördüğü bildirildi.
UÇAK KİRALAMA
Davalıların oluşturduğu yönetim kurulu kararı doğrultusunda Air France'a ait Sudan Havayolları'nın kullanımındaki A 310 tipi uçağın leasing yöntemiyle 42 milyon dolara kiralanarak KTHY filosuna katıldığı belirtildi. Dönemin THY genel müdürü Yusuf Bolayırlı'nın 22 Mart 1996 tarihli bir yazıyla KTHY'nin kiraladığı bu uçağa teknik hizmet veremeyeceğini bildirdiği öğrenildi.
Davacı KTHY ve murakıplarının avukatları, kuruma finansal kiralama yöntemiyle alınan uçak üzerinde Denge Denetim Yeminli Mali Müşavirliği'ne inceleme yaptırıldığını, hazırlanan raporda kurumun bu olayda büyük zarara uğratıldığının tesbit edildiğini öne sürdüler. Raporda uçağın gerçek değerinin 21 milyon 400 bin dolar ile 30 milyon 800 bin dolar arasında olduğu, ortalama 26 milyon dolara satın alınabilecekken 42 milyon dolar gibi fahiş bir fiyatla kiralandığı öne sürüldü. Rapora göre uçak kiralamayla ilgili yeterli inceleme yapılmadığı, çeşitli şirketlerden teklif alınmadan piyasanın üstünde bir fiyatla kira işleminin gerçekleştirildiği iddia edildi. Utku ile 3 yönetici 'basiretsiz davranıp, kasta varan ihmalle KTHY'yi zarara uğratmak' iki denetçi ise müşavirlik raporunu dikkate almayarak ortaya çıkan zarara katkıda bulunmakla suçlandı.
Başvuruda Utku ve arkadaşlarının bir tek uçak alımı sırasında KTHY'yi 7 milyon 536 bin 238 dolar (yaklaşık 3.5 trilyon TL) zarara uğrattıkları öne sürüldü. Yargıtay eski başkanı Müfit Utku'nun kardeşi ve asıl mesleği film yapımcılığı olan Ümit Utku uzun süre yöneticiliğini yaptığı KTHY'deki faaliyetleriyle ilgili KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın oğlunun çeşitli suçlamalarına hedef olmuş, tartışma basında yeralmıştı.